Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Dlaczego katolicy są smutni? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego katolicy są smutni?
Sama przynaleznosc do kosciola nie robi z ludzi smutnych czy wesolych.Mysle raczej ,ze o stanie wewnetrznym czlowieka decyduje jego sumienie.

Witam Wszystkich serdecznie :)

Wt mar 11, 2014 22:26

milka13 napisał(a):
No właśnie, dlaczego? Większość osób, które znam, zaliczających się do tzw. wierzących i praktykujących delikatnie ujmując nie tryska radością życia. Skąd to się bierze?

Do myślenia dał mi też artykuł Sławomira Rusina: http://www.stacja7.pl/article/83/Oby%C5%9B+si%C4%99+u%C5%9Bmiechn%C4%85%C5%82%2C+czyli+po+co+nam+adwent

Może ktoś po przeczytaniu się uśmiechnie...

To proste, bo są to tzw. wierzący, a nie WIERZĄCY. Ot i całą tajemnica.

Cz mar 13, 2014 10:08

Jajko napisał(a):
Nie wiem czy na codzień katolicy są smutni, ale katolickie rytuały mają bardzo smutny wydźwięk - te wszystkie pieśni są takie smętne, zawodzące...

I kazda msza sw. prawie jak pogrzeb, i jak tu sie radowac ?!

Wt kwi 29, 2014 10:04

milka13 napisał(a):
No właśnie, dlaczego? Większość osób, które znam, zaliczających się do tzw. wierzących i praktykujących delikatnie ujmując nie tryska radością życia. Skąd to się bierze?

Wydaje mi się, że we współczesnym świecie każdy myślący człowiek jest "smutny". Nastąpił całkowity upadek fiznezyjnej radości. Teraz używki, narkotyki powoduję oznaki radości. A patrząc na TV, to radosne jest dokopywanie innemu człowiekowi. Oczywiście słąbszemu i bezbronnemu.

A człowiek myślący (a wierzący musi myśleć i analizować swoje poczynania) szuka. I też się cieszy, ale subtelniej.

Wt kwi 29, 2014 12:06

andej napisał(a):
milka13 napisał(a):

Wydaje mi się, że we współczesnym świecie każdy myślący człowiek jest "smutny". Nastąpił całkowity upadek fiznezyjnej radości. Teraz używki, narkotyki powoduję oznaki radości. A patrząc na TV, to radosne jest dokopywanie innemu człowiekowi. Oczywiście słąbszemu i bezbronnemu.

A człowiek myślący (a wierzący musi myśleć i analizować swoje poczynania) szuka. I też się cieszy, ale subtelniej.

Nie powiem, ladnie napisales :) tylko dlaczego ludzie sa smutni, przeciez wiara w Jezusa Chrystusa jest taka radosna i Bog sie cieszy jak wierni sie raduja, moze kiedys wsrod katolikow rowniez nastapi radosc z wiary ?!

Wt kwi 29, 2014 18:43
No za to protestanci to caly czas chichocza jak szaleni...

@amadeus35, ja tam nie wiem, w jakich kregach sie obracasz, ale u mnie ludzie sa po prostu normalni. Przypomne, ze Pan Jezus sie radowal ale i smucil, a nawet plakal. Strasznie dziwne, nie?

Wt kwi 29, 2014 18:49

No ale te wszystkie śpiewy i modlitwy. Chyba tylko kolędy są radosne, reszta ma taki zawodzący charakter.
Rozmawiałem z synem i też ma podobną opinię.

Wt kwi 29, 2014 19:48

Ja wielbie naszego Pana Jezusa Chrystusa w radosny sposob, poniewaz wiara w Boga jest radoscia i Miloscia :)

Wt kwi 29, 2014 21:21

Kael napisał(a):
No za to protestanci to caly czas chichocza jak szaleni...

@amadeus35, ja tam nie wiem, w jakich kregach sie obracasz, ale u mnie ludzie sa po prostu normalni. Przypomne, ze Pan Jezus sie radowal ale i smucil, a nawet plakal. Strasznie dziwne, nie?

Moze kiedys i katolicy w tej swojej normalnosci doswiadcza radosc z bliskosci Boga.!?!

Wt kwi 29, 2014 21:23
Doswiadczaja juz teraz i doswiadczyli zawsze.
Nie zatrzymuja sie tylko na uczuciach, bo nas Duch sw prowadzi dalej: do krzyza Chrystusa.

Śr kwi 30, 2014 5:33

Ave
Bóg dobrze Wie co robi .Ja nie należę do żadnej wspólnoty chrześcijańskiej . Chociaż chrześcijaninem jestem i w Boga wierzę . Poszukuję Boga w przyrodzie i tam Go znajduję.A tak w ogóle to cześć wszystkim .

Pozdrawiam Ciepło ;)

Ps: Katolicy są smutni bo przytłacza Ich ten imperialistyczny bezbożny świat . A ja złożyłem Bogu przysięgę . Jeśli będę dobrym człowiekiem to przyjmę komunię przed śmiercią a jeśli nie to ...
Codziennie rozmawiam z Bogiem moją modlitwą jest cały dzień - wszystko co robię . Nie palę papierosów , nie piję alkoholu i nie ćpam . Fakt choruję na schizofrenię paranoidalną ale dość świadom jestem co robię .Modlę się za ludzi chorych i cierpiących . Moim znakiem jest Gwiazda Betlejemska i Motyl.To chcę mięć wyryte na nagrobku . Chcę być spopielony i pochowany w wesołej atmosferze .

Cz maja 01, 2014 20:44

amadeus35 napisał(a):
moze kiedys wsrod katolikow rowniez nastapi radosc z wiary ?!

Uważam, że każdy głęboko wierzący w Boga jest radosny. A keśli nie, to znaczy, że nie jest wierzącym (choć może deklarować, że tak jest). Jednak należy odróżnić wesołkowatość, od radosności. A poza tym są różne sposoby odczuwania i okazywania uczuć.
Mnie napawa radością zawsze moment w czasie Mszy św, gdy przekazuję znak pokoju. Widzę, jak rozjaśniają się twarze. Jak jasny promyk rozchodzi się kołem wśród wszystkich wiernych. Czasem jest to uśmiech, czasem błysk w oku, a czasem sam uścisk. I czuje się ciepło.

So maja 03, 2014 21:36

NapoleonNorth napisał(a):
Ave
Bóg dobrze Wie co robi .Ja nie należę do żadnej wspólnoty chrześcijańskiej . Chociaż chrześcijaninem jestem i w Boga wierzę . Poszukuję Boga w przyrodzie i tam Go znajduję.A tak w ogóle to cześć wszystkim .

Pozdrawiam Ciepło ;)

Ps: Katolicy są smutni bo przytłacza Ich ten imperialistyczny bezbożny świat . A ja złożyłem Bogu przysięgę . Jeśli będę dobrym człowiekiem to przyjmę komunię przed śmiercią a jeśli nie to ...
Codziennie rozmawiam z Bogiem moją modlitwą jest cały dzień - wszystko co robię . Nie palę papierosów , nie piję alkoholu i nie ćpam . Fakt choruję na schizofrenię paranoidalną ale dość świadom jestem co robię .Modlę się za ludzi chorych i cierpiących . Moim znakiem jest Gwiazda Betlejemska i Motyl.To chcę mięć wyryte na nagrobku . Chcę być spopielony i pochowany w wesołej atmosferze .

Bog dal ci piekny dar i cie bardzo kocha, pielegnuj ta Milosc ze wszystkich sil :)
Niech cie Bog Blogoslawi, w tym wszystkim co robisz na Boza Chwale..

N maja 04, 2014 15:52

andej napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
moze kiedys wsrod katolikow rowniez nastapi radosc z wiary ?!

Uważam, że każdy głęboko wierzący w Boga jest radosny. A keśli nie, to znaczy, że nie jest wierzącym (choć może deklarować, że tak jest). Jednak należy odróżnić wesołkowatość, od radosności. A poza tym są różne sposoby odczuwania i okazywania uczuć.
Mnie napawa radością zawsze moment w czasie Mszy św, gdy przekazuję znak pokoju. Widzę, jak rozjaśniają się twarze. Jak jasny promyk rozchodzi się kołem wśród wszystkich wiernych. Czasem jest to uśmiech, czasem błysk w oku, a czasem sam uścisk. I czuje się ciepło.

Nie chodzi tu o wesolkowatosc a o radosc bycia z Bogiem.
Ciesze sie ze widzisz takie malenkie rzeczy ktore sa tak duze i wazne.
Niech Bog cie dalej prowadzi w swojej Milosci Bozej.

N maja 04, 2014 15:54

amadeus35 napisał(a):
Niech Bog cie dalej prowadzi w swojej Milosci Bożej.

Dzięki, to moje marzenie, którego równocześnie się boję. Spełniać Wolę Bożą i mieć na to siłę.

A MIŁOŚCI BOŻEJ życzę każdemu. I zawsze, i na zawsze.

Pn maja 05, 2014 11:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona