Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nowa teoria implikacji
"Państwa położone na południe i wschód od Bałtyku" - uzus językowy wskazuje, że chodzi o te państwa, które są położone na południe oraz te, które są na wschód od Bałtyku.
|
Śr maja 07, 2014 14:20 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
zefciu napisał(a): rafal3006 napisał(a): Chodzi mi o wyprowadzenie definicji znaczków =>, ~> i ~~> w algebrze Kubusia. Jeśli jesteś w stanie, to zrozumiesz dlaczego napisałem iż totalnie wszystkie definicje w AK są inne niż w logice Ziemian. => to dobrze znana w "logice Ziemian" implikacja. p => q to to samo co p → q ~> to również implikacja, tylko z odwróconymi argumentami. p ~> q to to samo, co q → p Czym zaś się różni ~~> od ~>?Kluczowe pytanie: Czym różni się ~~> od ~>? czyli: Czym w implikacji różni się może ~> od może ~~>. Sprawdź sobie jeszcze raz w tym linku: viewtopic.php?p=807013#p807013Dopóki nie zrozumiesz różnicy między znaczkami: =>, ~> i ~~> nie mamy o czym dyskutować. Zaznaczę tylko że są to banały doskonale znane zarówno 5-cio latkowi jak i Tobie. Życzę powodzenia, Kubuś Pozostałych zapraszam na fenomenalną dyskusję na śfinii między Kubusiem i prawdziwymi matematykami: Fiklitem i mar3x: http://www.sfinia.fora.pl/forum-kubusia ... tml#207388
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Śr maja 07, 2014 19:31 |
|
 |
Andy72
|
Co znaczy "p=>q = p*q =p =1". Mamy aż trzy znaki równości, co oznaczają?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr maja 07, 2014 19:46 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Andy72 napisał(a): Co znaczy "p=>q = p*q =p =1". Mamy aż trzy znaki równości, co oznaczają? Tu masz odpowiedź: viewtopic.php?p=807021#p807021W logice "matematycznej" Ziemian posypało się dosłownie wszystko, od banalnych definicji czworokątów z 5 klasy szkoły podstawowej po teorię mnogości. ... wszystko do piachu, na szczęście! Dlaczego na szczęście? Bo AK oznacza koniec prania mózgów debilizmami: Jeśli kwadrat jest kołem to kapusta jest zielona
|
Śr maja 07, 2014 20:06 |
|
 |
rafal3006
|
Andy72, Algebrę Kubusia w wersji PDF można już ściągnąć - kliknij na podpis. Dostęp ze śfinii.
|
Śr maja 07, 2014 21:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam tam "definicję" "znaczka" => i "definicję" "znaczka" ~>. Wynika z owych "definicji", że "znaczki" te różnią się kolejnością argumentów. "Definicji" "znaczka" ~~> natomiast nie ma w tamtym poście. Cytuj: W logice "matematycznej" Ziemian posypało się dosłownie wszystko, od banalnych definicji czworokątów z 5 klasy szkoły podstawowej po teorię mnogości. Czego oczywiście nie umiesz wykazać.
|
Cz maja 08, 2014 6:47 |
|
 |
rafal3006
|
zefciu napisał(a): Mam tam "definicję" "znaczka" => i "definicję" "znaczka" ~>. Wynika z owych "definicji", że "znaczki" te różnią się kolejnością argumentów. "Definicji" "znaczka" ~~> natomiast nie ma w tamtym poście. Cytuj: W logice "matematycznej" Ziemian posypało się dosłownie wszystko, od banalnych definicji czworokątów z 5 klasy szkoły podstawowej po teorię mnogości. Czego oczywiście nie umiesz wykazać. Ja się pytam czy zrozumiałeś istotę znaczków: Definicja warunku wystarczającego =>: => - zbiór na podstawie wektora => zawiera się w zbiorze wskazywanym przez strzałkę wektora => Znaczek => to spójnik na pewno => między pi q w całym obszarze logiki. Spójnik "na pewno" => jest spójnikiem domyślnym i nie musi być wypowiedziany Definicja warunku koniecznego ~>: ~> - zbiór na podstawie wektora ~> musi zawierać w sobie zbiór wskazywany przez strzałkę wektora ~>. W implikacji, gdzie zbiory p i q są różne, znaczek ~> to spójnik "może" ~> między p i q Czy rozumiesz te definicje? Jeśli NIE to idź z powrotem do tego linku: viewtopic.php?p=807013#p807013Nową teorię zbiorów, konieczną do zrozumienia powyższego masz tu: viewtopic.php?p=807021#p807021Jeśli nie będziesz w stanie pojąć definicji znaczków => i ~> którymi biegle posługujesz się w komunikacji z innymi ludźmi, to nie mamy o czym dyskutować. Kubuś P.S. Wyłącznie debil może twierdzić, że w zdaniach "jeśli p to q" między poprzednikiem a następnikiem nie ma żadnego związku ... a taka jest dzisiejsza logika Ziemian.
|
Cz maja 08, 2014 7:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): Ja się pytam czy zrozumiałeś istotę znaczków: A ja się pytam, kiedy przestaniesz bełkotać? Istotą znaczków jest pewien zbiór krzywych Beziera zapisanych w plikach grafiki wektorowej. Znaczki nie mają tutaj niczego do roboty. Równie dobrze można by je zastąpić dowolnymi innymi. Cytuj: Definicja warunku wystarczającego =>: => - zbiór na podstawie wektora => zawiera się w zbiorze wskazywanym przez strzałkę wektora => Podobno "znaczek" => jest operatorem, którego argumentem są zdania. I cały czas były to zdania. A teraz nagle są to zbiory. "Na pewno" przysłówkiem, a nie spójnikiem. Cytuj: Czy rozumiesz te definicje? Czyli nadal nie podałeś "definicji" "znaczka "~~>". Tylko przeciążyłeś "znaczki" "=>" i "~>" żeby teraz działały na zbiorach, a nie na zdaniach. Cytuj: Wyłącznie debil może twierdzić, że w zdaniach "jeśli p to q" między poprzednikiem a następnikiem nie ma żadnego związku Ale to język polski jest w tym przypadku niedoskonały. Użycie słowa "jeśli" rzeczywiście sugeruje związek przyczynowo-skutkowy. Ale w logice formalnej implikacja to po prostu jedna z 16 dostępnych funkcji mapujących pary zdań (nieważne, czy powiązanych przyczynowo-skutkowo) na wartość logiczną. Twój problem polega na tym, że ponieważ w języku polskim przyjęty sposób wyrażania implikacji sugeruje związek przyczynowo-skutkowy, to należy poprawić logikę. A jest dokładnie odwrotnie - trzeba albo przyjąć konwencje w języku naturalnym, albo stworzyć język sztuczny.
|
Cz maja 08, 2014 7:56 |
|
 |
rafal3006
|
zefciu napisał(a): rafal3006 napisał(a): Cytuj: Definicja warunku wystarczającego =>: => - zbiór na podstawie wektora => zawiera się w zbiorze wskazywanym przez strzałkę wektora => Podobno "znaczek" => jest operatorem, którego argumentem są zdania. I cały czas były to zdania. A teraz nagle są to zbiory. NIE! Takie podejście to prosta droga do piekła: Jeśli kwadrat jest kołem to kapusta jest zielona W AK definicje są fundamentalnie różne, patrz linki wyżej. Czy rozumiesz definicje znaczków => i ~> będące fundamentem AK? TAK/NIE Jeśli NIE to podaj jedno twierdzenie matematyczne gdzie w zdaniu "jeśli p to q" nie wolno mi wstawić domyślnego spójnika "na pewno"=> w logice. Jeśli podasz takie twierdzenie to będzie to kontrprzykład obalający AK. Zatem do dzieła Zefciu  zefciu napisał(a): Cytuj: Wyłącznie debil może twierdzić, że w zdaniach "jeśli p to q" między poprzednikiem a następnikiem nie ma żadnego związku Ale to język polski jest w tym przypadku niedoskonały. Użycie słowa "jeśli" rzeczywiście sugeruje związek przyczynowo-skutkowy. Jezyk nie ma tu znaczenia, podaj dowolny, jeden przykład gdzie p jest bez związku z q. Może być w języku angielskim, chińskim albo buszmeńskim. Podasz jeden to kasuję AK  zefciu napisał(a): Ale w logice formalnej implikacja to po prostu jedna z 16 dostępnych funkcji mapujących pary zdań (nieważne, czy powiązanych przyczynowo-skutkowo) na wartość logiczną.
Gó_wno mnie obchodzi jakakolwiek logika formalna, algebra Kubusia nie jest żadną logiką formalną, AK to matematyczny opis naturalnej logiki człowieka, to matematyczny opis naszego wszechświata.
|
Cz maja 08, 2014 8:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): NIE! Nie krzycz. Cytuj: Takie podejście to prosta droga do piekła: Jeśli kwadrat jest kołem to kapusta jest zielona Jakie podejście? Cytuj: W AK definicje są fundamentalnie różne, patrz linki wyżej. Czy rozumiesz definicje znaczków => i ~> będące fundamentem AK? TAK/NIE Które definicje? Te na zbiorach, czy te na zdaniach? Cytuj: Jeśli NIE to podaj jedno twierdzenie matematyczne gdzie w zdaniu "jeśli p to q" nie wolno mi wstawić domyślnego spójnika "na pewno"=> w logice. Powtarzam, że spójnika "na pewno" nie wolno Ci nigdzie wstawić, bo taki spójnik nie istnieje. Cytuj: Jezyk nie ma tu znaczenia, podaj dowolny, jeden przykład gdzie p jest bez związku z q. Może być w języku angielskim, chińskim albo buszmeńskim. Podasz jeden to kasuję AK  .i lenu kurfa rande cu nibli kobil crino Dziękuję. Kasuj AK.
|
Cz maja 08, 2014 8:34 |
|
 |
rafal3006
|
zefciu napisał(a): Cytuj: W AK definicje są fundamentalnie różne, patrz linki wyżej. Czy rozumiesz definicje znaczków => i ~> będące fundamentem AK? TAK/NIE Które definicje? Te na zbiorach, czy te na zdaniach? W algebrze Kubusia NIE istnieje pojęcie definicja na zdaniach w rozumieniu dzisiejszej logiki. W AK takie definicje są nonsensem. W AK istnieją definicje wszystkich 16 operatorów logicznych wyłącznie w zbiorachWróć do linków i napisz czy rozumiesz definicje znaczków => i ~> w zbiorach, związek tych definicji z tabelami zero-jedynkowymi pokażę ci później, w AK to jest bez znaczenia bo w AK nie operujemy tabelami zero-jedynkowymi tylko równaniami algebry Boole'a. Czy rozumiesz definicje znaczków => i ~> w zbiorach podane w tych linkach: viewtopic.php?p=807013#p807013Nową teorię zbiorów, konieczną do zrozumienia powyższego masz tu: viewtopic.php?p=807021#p807021TAK/NIE
|
Cz maja 08, 2014 8:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): W algebrze Kubusia NIE istnieje pojęcie definicja na zdaniach w rozumieniu dzisiejszej logiki. W AK takie definicje są nonsensem. To czemu piszesz te operatory między zdaniami? Cytuj: W AK istnieją definicje wszystkich 16 operatorów logicznych wyłącznie w zbiorach - Czym zatem się różni AK od najzwyklejszej teorii mnogości?
- Rozumiem, że dziedziną tych operatorów są pary zbiorów. Co jest ich przeciwdziedziną?
- Przedstaw te definicje na zbiorach. Wszystkie, jak określiłeś 16.
Poza tym dlaczego jeszcze nie skasowałeś AK, skoro przedstawiłem Ci żądane zdanie? Wiedziałem że kłamiesz, ale przedstawiłem je tak czy siak.
|
Cz maja 08, 2014 9:52 |
|
 |
rafal3006
|
zefciu napisał(a): rafal3006 napisał(a): W algebrze Kubusia NIE istnieje pojęcie definicja na zdaniach w rozumieniu dzisiejszej logiki. W AK takie definicje są nonsensem. To czemu piszesz te operatory między zdaniami? W kodzie źródłowym te znaczki =>, ~> to spójniki a nie operatory. W kodzie maszynowym te znaczki =>, ~> to kompletne, zero-jedynkowe operatory logiczne. Budowa operatorów implikacji w kodzie źródłowym jest taka: Definicja implikacji prostej: p=>q = ~p~>~q Definicja implikacji odwrotnej: p~>q = ~p=>~q Oczywiście matematycznie zachodzi: p=>q = ~p~>~q ## p~>q = ~p=>~q gdzie: ## - różne na mocy definicji Widać z tego, że nie istnieje znaczek => bez znaczka ~> i odwrotnie. Oczywiście jak udowodnisz że w powyższym równaniu można postawić znaczek tożsamości to jesteś: - po pierwsze głąb - po drugie matematyczny idiota cnd zefciu napisał(a): Cytuj: W AK istnieją definicje wszystkich 16 operatorów logicznych wyłącznie w zbiorach - Czym zatem się różni AK od najzwyklejszej teorii mnogości?
- Rozumiem, że dziedziną tych operatorów są pary zbiorów. Co jest ich przeciwdziedziną?
- Przedstaw te definicje na zbiorach. Wszystkie, jak określiłeś 16.
Poza tym dlaczego jeszcze nie skasowałeś AK, skoro przedstawiłem Ci żądane zdanie? Wiedziałem że kłamiesz, ale przedstawiłem je tak czy siak. Teoria mnogości świetnie się nadaje … na papier toaletowy. Dokładnie! Chcę ci pokazać jak wyglądają wszystkie definicji operatorów logicznych (16 sztuk) w zbiorach. Będzie to możliwe wtedy i tylko wtedy jak napiszesz w pierwszym kroku iż zrozumiałeś definicje w zbiorach znaczków => ~>. Jeszcze raz: Czy rozumiesz definicje znaczków => i ~> w zbiorach podane w tych linkach: viewtopic.php?p=807013#p807013Nową teorię zbiorów, konieczną do zrozumienia powyższego masz tu: viewtopic.php?p=807021#p807021TAK/NIE P.S. Jak widzę nie rozumiesz w ogóle logiki. Jeśli mówię że: Podaj jeden przykład z wszelkich środków masowego przekazu gdzie p nie ma związku z q ... a ty mi walisz: klkkl ghsg uashggyywo eiif ... to jesteś po prostu matematycznym osłem, polecam śladem Pinokia udanie się do krainy zabawek.
|
Cz maja 08, 2014 13:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): W kodzie źródłowym te znaczki =>, ~> to spójniki a nie operatory. Jakim znowu kodzie źródłowym? Ty wiesz, co to jest kod źródłowy, czy tak sobie rzucasz hasłami, które mądrze brzmią. Cytuj: W kodzie maszynowym te znaczki =>, ~> to kompletne, zero-jedynkowe operatory logiczne. To w końcu logiczne, czy na zbiorach? Cytuj: Definicja implikacji prostej: p=>q = ~p~>~q
Definicja implikacji odwrotnej: p~>q = ~p=>~q Czyli Twoje "definicje" tworzą błędne koło. Cytuj: Dokładnie! Chcę ci pokazać jak wyglądają wszystkie definicji operatorów logicznych (16 sztuk) w zbiorach. To pokaż. Cytuj: Będzie to możliwe wtedy i tylko wtedy jak napiszesz w pierwszym kroku iż zrozumiałeś definicje w zbiorach znaczków => ~>. Co z kolei będzie możliwe, jak mi wyjaśnisz, na czym działają te "znaczki". Bo raz mówisz, że na zdaniach, a raz na zbiorach. Raz "definiujesz" je tabelą zero-jedynkową, a za chwilę - jeden przez drugi. Cytuj: Podaj jeden przykład z wszelkich środków masowego przekazu gdzie p nie ma związku z q Nic nie było o "środkach masowego przekazu". Kłamiesz. Cytuj: ... a ty mi walisz: klkkl ghsg uashggyywo eiif Nie napisałem tak. Kłamiesz. Natomiast jak nie przestaniesz mnie obrażać, to zacznę Cię zgłaszać. Ja uważam, że się mylisz, ale nie nazywam Cię "debilem", ani "osłem", tylko podejmuję dyskusję. Więc okaż mi połowę tego szacunku, który ja okazuję Tobie.
|
Cz maja 08, 2014 13:56 |
|
 |
rafal3006
|
...
|
Cz maja 08, 2014 14:43 |
|