Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 10:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Nie sądzę, by homoseksualiści częściej byli "klinicznymi" pedofilami. Jak dla mnie, wynika to raczej z tego, że są po prostu o wiele bardziej "rozseksualizowani", niż zwyczajni hetero :roll: Wskazuje na to już choćby tylko to, że wielu z nich zakłada rodziny i ma dzieci - co pokazuje, że wprawdzie "wolą chłopców", ale jak "trzeba", to z kobietą też dadzą radę :roll: To samo się tyczy dzieci, a i pewnie nie tylko. Podobnie zresztą podchodzili do tego homo z klasycznej Grecji - "mężczyzna dla przyjemności, kobieta z obowiązku, chłopiec dla rozkoszy" :roll: Generalnie, "żeby życie miało smaczek.." :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 01, 2014 10:33

Johnny99 napisał(a):
Wskazuje na to już choćby tylko to, że wielu z nich zakłada rodziny i ma dzieci - co pokazuje, że wprawdzie "wolą chłopców", ale jak "trzeba", to z kobietą też dadzą radę :roll:

Sadząc po tym, co się dzieje w więzieniach, działa to w obie strony.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lip 01, 2014 10:35

JedenPost napisał(a):
Sadząc po tym, co się dzieje w więzieniach, działa to w obie strony.

No ale poza więzieniami już nie :roll: Zresztą to też pokazuje, że, jak to w naturze bywa, "stuprocentowe" orientacje w tę czy wewtę zdarzają się zapewne bardzo rzadko. W zasadzie powinno się mówić nie tyle o orientacjach, co o natężeniu skłonności do homoseksualizmu u określonych ludzi - nieco analogicznie ze skłonnością do alkoholizmu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 01, 2014 10:49

Johnny99 napisał(a):
Nie sądzę, by homoseksualiści częściej byli "klinicznymi" pedofilami. Jak dla mnie, wynika to raczej z tego, że są po prostu o wiele bardziej "rozseksualizowani", niż zwyczajni hetero :roll: Wskazuje na to już choćby tylko to, że wielu z nich zakłada rodziny i ma dzieci - co pokazuje, że wprawdzie "wolą chłopców", ale jak "trzeba", to z kobietą też dadzą radę :roll: To samo się tyczy dzieci, a i pewnie nie tylko. Podobnie zresztą podchodzili do tego homo z klasycznej Grecji - "mężczyzna dla przyjemności, kobieta z obowiązku, chłopiec dla rozkoszy" :roll: Generalnie, "żeby życie miało smaczek.." :-D

Raz kureczka, raz kuczaczek :x

Wt lip 01, 2014 10:50
Coś nowego ws abpa Wesołowskiego:
KAI napisał(a):
Dziennik "Diario Libre" cytuje słowa prokuratora generalnego Francisco Domingueza Brito, który powiedział, że "najlepiej byłoby gdyby był sądzony tutaj, ale prawo na to nam nie pozwala" i wskazał na "międzynarodowe prawo dyplomatyczne". Zgodnie z nim oskarżony dyplomata podlega jurysdykcji kraju, którego był przedstawicielem.

... nie wiem czy dobrze kombinuję, ale zgodnie z tym prawem abp mógłby być sądzony przez Watykan niezależnie od tego czy jeszcze jest/już nie jest obywatelem Watykanu(?)

Wt lip 01, 2014 14:06

MARIEL napisał(a):
... nie wiem czy dobrze kombinuję, ale zgodnie z tym prawem abp mógłby być sądzony przez Watykan niezależnie od tego czy jeszcze jest/już nie jest obywatelem Watykanu(?)

Tak, to jest jakiś konkret:

Konwencja Wiedeńska o stosunkach dyplomatycznych z 1961 r.:

Art. 31. ust. 1 Przedstawiciel dyplomatyczny korzysta z immunitetu od jurysdykcji karnej państwa przyjmującego.

Art. 32 ust. 2 Gdy funkcje osoby korzystającej z przywilejów i immunitetów dyplomatycznych dobiegły końca, przywileje i immunitety te wygasają w normalnym trybie z chwilą opuszczenia przez nią kraju lub z upływem rozsądnego terminu, w którym mogłaby ona to zrobić(...) Immunitet trwa jednak nadal w odniesieniu do aktów dokonywanych przez taką osobę w toku pełnienia jej funkcji jako członka misji.

Aczkolwiek:

Art. 32. ust 1 Państwo wysyłające może zrzec się immunitetu jurysdykcyjnego swoich przedstawicieli dyplomatycznych

Tak więc - prawo jako takie nie pozwala, ale chyba dałoby się to załatwić w drodze ugody.

Wt lip 01, 2014 14:21

Jajko napisał(a):
Rok zajęło Watykanowi usunięcie Wesołowskiego ze swoich szeregów.

I jak się zdaje wyłacznie o to w tym wszystkim chodziło. Cała afera była nakręcona tylko w tym celu, zeby się Wesołowskiego pozbyć pod zmyślonymi, ale w miarę wiarygodnie brzmiącymi zarzutami.

Tak samo jest w polskiej oświacie, gdzie nauczyciela mianowanego praktycznie w ogóle nie mozna zwolnić z pracy, chocby był nie wiadomo jak niekompetentny i nieudaczny. Pozostaje tylko "molestowanie" :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz lip 03, 2014 11:44

A jakie mogły być te realne zarzuty, które uzasadniałyby usunięcie abp Wesołowskiego ze stanu duchownego? I skoro już takie były, to dlaczego nie posłużono się nimi?

Cz lip 03, 2014 11:46

Czy p. Pilaster chce powiedzieć, że Watykan nie zweryfikował zarzutów i dał się nabrać (komu?) na zmyślone zarzuty, a arcybiskup W. jest kompletnie niewinny????

Cz lip 03, 2014 11:49
Moderator

Nie wiem, co sądzi pilaster, ale na początku nagłaśniania tej afery pojawiły się sygnały, że abp Wesołowski i ks. Gil podpadli lokalnej mafii, ktora szukała możliwości, żeby najpierw ich uciszyć szantażem, a potem kiedy nie wyszło, pozbyć się.
http://natemat.pl/76455,ks-wojciech-gil-wrobiony-w-pedofilie-na-dominikanie-lokalne-wladze-chcialy-go-skompromitowac
http://www.fronda.pl/a/o-rydzyk-broni-oskarzonego-o-pedofilie-ksiedza-szlachetny-arcybiskup,30969.html

Nie twierdzę jednak, że tak było i że dowody przeciwko obydwu kapłanom spreparowano.

Cz lip 03, 2014 12:25
Zobacz profil WWW

W porządku, ale co to ma wspólnego z wydaleniem abp Wesołowskiego ze stanu duchownego?

Cz lip 03, 2014 12:27

Johnny99 napisał(a):
A jakie mogły być te realne zarzuty, które uzasadniałyby usunięcie abp Wesołowskiego ze stanu duchownego? I skoro już takie były, to dlaczego nie posłużono się nimi?

Gdyby były realne, to Dominikana już dawno wystąpiłaby z wnioskiem o ekstradycję. Ale widać, że sprawa jest denna. na tyle żeby ją rozdmuchać w mediach, ale nie na tyle, żeby sąd mógł skazać.

A sam Wesołowski tez nie bardzo może się bronic, bo musiałby przyznać że chadzał na chłopców (tyle że starszych). Tak czy owak dla kapłana, a już na pewno biskupa - koniec kariery.

Cz lip 03, 2014 13:21

Johnny99 napisał(a):
W porządku, ale co to ma wspólnego z wydaleniem abp Wesołowskiego ze stanu duchownego?

Intryga została poczeta i nakręcona w Watykanie. To chyba oczywiste?

Cz lip 03, 2014 13:21

pilaster napisał(a):
A sam Wesołowski tez nie bardzo może się bronic, bo musiałby przyznać że chadzał na chłopców (tyle że starszych). Tak czy owak dla kapłana, a już na pewno biskupa - koniec kariery.

No i chyba słusznie, nie? I nie ma chyba większego znaczenia czy biskup chadzał na pełno- czy niepełnoletnich chłopców, nieprawdaż? Wszak praktykujący sodomita nie powinien być kapłanem w Kościele kat. - organizacji potępiającej sodomię praktyczną. Chyba każdy się z tym zgodzi?

Cz lip 03, 2014 13:24

pilaster napisał(a):
Gdyby były realne, to Dominikana już dawno wystąpiłaby z wnioskiem o ekstradycję.

Watykan już oświadczał, że jego prawo nie przewiduje możliwości ekstradycji. Istniała natomiast rzeczywiście możliwość pozbawienia przez Watykan abp Wesołowskiego immunitetu dyplomatycznego.

Cytuj:

Cytuj:
Intryga została poczeta i nakręcona w Watykanie. To chyba oczywiste?

Rozumiem, że wg pilastra sprawa wyglądała tak: abp Wesołowski chadzał na chłopców (tylko że dorosłych), w związku z czym Watykan chciał go wydalić ze stanu duchownego, ale nie bardzo mógł na tej podstawie, więc uknuł intrygę z pedofilią?

Cz lip 03, 2014 13:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 169  Następna strona