| Autor |
Wiadomość |
|
Xenotym
|
ozel napisał(a): Nic nie robi sie przez przypadek.
Rozumiem, że uważasz, że wszystko jest zdeterminowane wolą Boga 
|
| Śr cze 15, 2005 17:25 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Nic nie robi sie przez przypadek. Rozumiem, że uważasz, że wszystko jest zdeterminowane wolą Boga 
Nie wiem skad taki wniosek. Bledne rozumowanie. Tymbardziej, ze pisalem czym jest wszystko zdeterminowane i ze desygnat Boga nie istnieje.
|
| Śr cze 15, 2005 17:34 |
|
 |
|
Xenotym
|
ozel napisał(a): desygnat Boga nie istnieje.
Masz rację to oczywiste...
|
| Śr cze 15, 2005 17:41 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): desygnat Boga nie istnieje. Masz rację to oczywiste...
Masz tendencje do "czepiania sie" wycinka wypowiedzi rozmowcy, a nie odpowiadania na nia w calosci.
|
| Śr cze 15, 2005 17:46 |
|
 |
|
Xenotym
|
ozel napisał(a): Masz tendencje do "czepiania sie" wycinka wypowiedzi rozmowcy, a nie odpowiadania na nia w calosci.
Okej, zatem cytuję całośc... czy mam zacytować tutaj wszystkie Twoje wypowiedzi.
Chłopie bardzo się cieszę, że nie wierzysz w Boga. Tym bardziej, że masz TAAAKI dowód. Twoja sprawa. Nie musisz.. mnie to do niczego nie jest potrzebne. Tylko wiedz o tym, że wielu (w tym wielu wybitnych) nie podziela Twoich poglądów... a może raczej sposobu budowania światopoglądu na tak prostackich podstawach. To mnie jedynie przeraża.
|
| Śr cze 15, 2005 17:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Masz tendencje do "czepiania sie" wycinka wypowiedzi rozmowcy, a nie odpowiadania na nia w calosci. Okej, zatem cytuję całośc... czy mam zacytować tutaj wszystkie Twoje wypowiedzi. Chłopie bardzo się cieszę, że nie wierzysz w Boga. Tym bardziej, że masz TAAAKI dowód. Twoja sprawa. Nie musisz.. mnie to do niczego nie jest potrzebne. Tylko wiedz o tym, że wielu (w tym wielu wybitnych) nie podziela Twoich poglądów... a może raczej sposobu budowania światopoglądu na tak prostackich podstawach. To mnie jedynie przeraża.
Nie rozumiesz mnie. Nie rozmawiamy tutaj o Bogu.
Wyciagnales nie wiem skad wnioski, ze uwazam, ze wszystko jest zdeterminowane wola Boga.
Wiec sie zapytalem skad takie wnioski, skoro ja pisalem, ze Boga nie ma. I abstrachujac od tego czy jest czy nie ma, chodzi o to, ze ktos kto uwaza, ze Boga nie ma nie moze uwazac, ze wszystko jest zdeterminowane jego wola, co proboje Ci wyjasnic.
Pozatym... prostackie sa mechanizmy obronne, a nie logika.
|
| Śr cze 15, 2005 18:01 |
|
 |
|
Xenotym
|
ozel napisał(a): Nie rozumiesz mnie. Nie rozmawiamy tutaj o Bogu. Wyciagnales nie wiem skad wnioski, ze uwazam, ze wszystko jest zdeterminowane wola Boga. Wiec sie zapytalem skad takie wnioski, skoro ja pisalem, ze Boga nie ma. I abstrachujac od tego czy jest czy nie ma, chodzi o to, ze ktos kto uwaza, ze Boga nie ma nie moze uwazac, ze wszystko jest zdeterminowane jego wola, co proboje Ci wyjasnic. Pozatym... prostackie sa mechanizmy obronne, a nie logika.
Z tego, że pisałeś, że Boga nie ma wynika tylko to, że to napisałeś.
Więc co powoduję, że wszystko jest zdeterminowane?
|
| Śr cze 15, 2005 18:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z tego, że pisałeś, że Boga nie ma wynika tylko to, że to napisałeś. Przeprowadzilem proste logiczne rozumowanie w kwestji Boga. Nie kazdy musi je uznac za prawdziwe. Cytuj: Więc co powoduję, że wszystko jest zdeterminowane?
Ludzie sa zdeterminowani przez swoj genotyp i okolicznosci.
|
| Śr cze 15, 2005 18:35 |
|
 |
|
Xenotym
|
ozel napisał(a): Przeprowadzilem proste logiczne rozumowanie w kwestji Boga. Nie kazdy musi je uznac za prawdziwe. pewnie, że nie... włącznie z Tobą... Dopuszczasz swoją pomyłkę? Czyżbyś już wiedział wszystko? ozel napisał(a): Więc co powoduję, że wszystko jest zdeterminowane? ozel napisał(a): Ludzie sa zdeterminowani przez swoj genotyp i okolicznosci.
Nie pytałem o ludzi... pytałem o wszystko (włącznie z genotypem np.)
|
| Śr cze 15, 2005 18:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dopuszczasz swoją pomyłkę? Nie sadze, bym sie mylil w tak prostym rozumowaniu. Nikt mi mojej pomylki nie wykazal. Cytuj: Czyżbyś już wiedział wszystko? Uwazam, ze wiem relatywnie malo. Cytuj: Nie pytałem o ludzi... pytałem o wszystko (włącznie z genotypem np.)
Wszystko jest zdeterminowane zwiazkami przyczynowo-skutkowymi. Czyli kazdy skutek jest zdeterminowany swoja przyczyna itd.
|
| Śr cze 15, 2005 18:50 |
|
 |
|
Xenotym
|
ozel napisał(a): Nikt mi mojej pomylki nie wykazal. To tylko Twoja samoocena.. Jek się tym nakarmileś to już Twoja sprawa... Tylko na Boga, nie zmuszaj mnie do ponownej dyskusji tego tematu. W moim odczuciu, kazdy z Twoich dyskutantów miał racje...nie marnujmy czasu na powtórke z rozrywki. Nie chce mi się. ozel napisał(a): Uwazam, ze wiem relatywnie malo. jak każdy z nas. Xenotym napisał(a): Nie pytałem o ludzi... pytałem o wszystko (włącznie z genotypem np.) ozel napisał(a): Wszystko jest zdeterminowane zwiazkami przyczynowo-skutkowymi. Czyli kazdy skutek jest zdeterminowany swoja przyczyna itd.
i co z tego?
Nazwijmy SKUTKIEM wszystko co było jest i będzie wraz z tym wzajemnym się determinowaniem skutkowo przyczynowym... co jest wtedy PRZYCZYNĄ..
|
| Śr cze 15, 2005 19:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To tylko Twoja samoocena.. Jek się tym nakarmileś to już Twoja sprawa... Tylko na Boga, nie zmuszaj mnie do ponownej dyskusji tego tematu. W moim odczuciu, kazdy z Twoich dyskutantów miał racje...nie marnujmy czasu na powtórke z rozrywki. Nie chce mi się.
Ty zaczales rozmowe o Bogu. To ze nikt nie obalil dowodu to fakt. twoje odczucie dyktowane mechanizmami obronnymi mnie nie interesuje. Cytuj: Nazwijmy SKUTKIEM wszystko co było jest i będzie wraz z tym wzajemnym się determinowaniem skutkowo przyczynowym... co jest wtedy PRZYCZYNĄ..
Ludzie nie wiedza.
|
| Śr cze 15, 2005 19:17 |
|
 |
|
Xenotym
|
Xenotym napisał(a): Nazwijmy SKUTKIEM wszystko co było jest i będzie wraz z tym wzajemnym się determinowaniem skutkowo przyczynowym... co jest wtedy PRZYCZYNĄ.. ozel napisał(a): Ludzie nie wiedza.
no to wysil się i spróbuj to jakoś określić
|
| Śr cze 15, 2005 20:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): Xenotym napisał(a): Nazwijmy SKUTKIEM wszystko co było jest i będzie wraz z tym wzajemnym się determinowaniem skutkowo przyczynowym... co jest wtedy PRZYCZYNĄ.. ozel napisał(a): Ludzie nie wiedza. no to wysil się i spróbuj to jakoś określić
Co mam okreslic?
|
| Śr cze 15, 2005 20:24 |
|
 |
|
Xenotym
|
jak to co?
|
| Śr cze 15, 2005 20:28 |
|