Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
 Skad jest Bog? 
Autor Wiadomość

Nic nie robi sie przez przypadek.

Rozumiem, że uważasz, że wszystko jest zdeterminowane wolą Boga :o

Śr cze 15, 2005 17:25
ozel napisał(a):
Nic nie robi sie przez przypadek.

Rozumiem, że uważasz, że wszystko jest zdeterminowane wolą Boga :o

Nie wiem skad taki wniosek. Bledne rozumowanie. Tymbardziej, ze pisalem czym jest wszystko zdeterminowane i ze desygnat Boga nie istnieje.

Śr cze 15, 2005 17:34

desygnat Boga nie istnieje.

Masz rację to oczywiste...

Śr cze 15, 2005 17:41
ozel napisał(a):
desygnat Boga nie istnieje.

Masz rację to oczywiste...

Masz tendencje do "czepiania sie" wycinka wypowiedzi rozmowcy, a nie odpowiadania na nia w calosci.

Śr cze 15, 2005 17:46

Masz tendencje do "czepiania sie" wycinka wypowiedzi rozmowcy, a nie odpowiadania na nia w calosci.

Okej, zatem cytuję całośc... czy mam zacytować tutaj wszystkie Twoje wypowiedzi.
Chłopie bardzo się cieszę, że nie wierzysz w Boga. Tym bardziej, że masz TAAAKI dowód. Twoja sprawa. Nie musisz.. mnie to do niczego nie jest potrzebne. Tylko wiedz o tym, że wielu (w tym wielu wybitnych) nie podziela Twoich poglądów... a może raczej sposobu budowania światopoglądu na tak prostackich podstawach. To mnie jedynie przeraża.

Śr cze 15, 2005 17:58
ozel napisał(a):

Okej, zatem cytuję całośc... czy mam zacytować tutaj wszystkie Twoje wypowiedzi.
Chłopie bardzo się cieszę, że nie wierzysz w Boga. Tym bardziej, że masz TAAAKI dowód. Twoja sprawa. Nie musisz.. mnie to do niczego nie jest potrzebne. Tylko wiedz o tym, że wielu (w tym wielu wybitnych) nie podziela Twoich poglądów... a może raczej sposobu budowania światopoglądu na tak prostackich podstawach. To mnie jedynie przeraża.

Nie rozumiesz mnie. Nie rozmawiamy tutaj o Bogu.
Wyciagnales nie wiem skad wnioski, ze uwazam, ze wszystko jest zdeterminowane wola Boga.
Wiec sie zapytalem skad takie wnioski, skoro ja pisalem, ze Boga nie ma. I abstrachujac od tego czy jest czy nie ma, chodzi o to, ze ktos kto uwaza, ze Boga nie ma nie moze uwazac, ze wszystko jest zdeterminowane jego wola, co proboje Ci wyjasnic.
Pozatym... prostackie sa mechanizmy obronne, a nie logika.

Śr cze 15, 2005 18:01

Nie rozumiesz mnie. Nie rozmawiamy tutaj o Bogu.
Wyciagnales nie wiem skad wnioski, ze uwazam, ze wszystko jest zdeterminowane wola Boga.
Wiec sie zapytalem skad takie wnioski, skoro ja pisalem, ze Boga nie ma. I abstrachujac od tego czy jest czy nie ma, chodzi o to, ze ktos kto uwaza, ze Boga nie ma nie moze uwazac, ze wszystko jest zdeterminowane jego wola, co proboje Ci wyjasnic.
Pozatym... prostackie sa mechanizmy obronne, a nie logika.

Z tego, że pisałeś, że Boga nie ma wynika tylko to, że to napisałeś.

Więc co powoduję, że wszystko jest zdeterminowane?

Śr cze 15, 2005 18:32
Z tego, że pisałeś, że Boga nie ma wynika tylko to, że to napisałeś.

Przeprowadzilem proste logiczne rozumowanie w kwestji Boga. Nie kazdy musi je uznac za prawdziwe.

Cytuj:

Ludzie sa zdeterminowani przez swoj genotyp i okolicznosci.

Śr cze 15, 2005 18:35

Przeprowadzilem proste logiczne rozumowanie w kwestji Boga. Nie kazdy musi je uznac za prawdziwe.

pewnie, że nie... włącznie z Tobą... Dopuszczasz swoją pomyłkę? Czyżbyś już wiedział wszystko?

ozel napisał(a):
ozel napisał(a):
Ludzie sa zdeterminowani przez swoj genotyp i okolicznosci.

Nie pytałem o ludzi... pytałem o wszystko (włącznie z genotypem np.)

Śr cze 15, 2005 18:39
Dopuszczasz swoją pomyłkę?

Nie sadze, bym sie mylil w tak prostym rozumowaniu. Nikt mi mojej pomylki nie wykazal.

Cytuj:
Czyżbyś już wiedział wszystko?

Uwazam, ze wiem relatywnie malo.

Cytuj:

Wszystko jest zdeterminowane zwiazkami przyczynowo-skutkowymi. Czyli kazdy skutek jest zdeterminowany swoja przyczyna itd.

Śr cze 15, 2005 18:50

Nikt mi mojej pomylki nie wykazal.

To tylko Twoja samoocena.. Jek się tym nakarmileś to już Twoja sprawa... Tylko na Boga, nie zmuszaj mnie do ponownej dyskusji tego tematu. W moim odczuciu, kazdy z Twoich dyskutantów miał racje...nie marnujmy czasu na powtórke z rozrywki. Nie chce mi się.

ozel napisał(a):
Uwazam, ze wiem relatywnie malo.

jak każdy z nas.

Xenotym napisał(a):
ozel napisał(a):
Wszystko jest zdeterminowane zwiazkami przyczynowo-skutkowymi. Czyli kazdy skutek jest zdeterminowany swoja przyczyna itd.

i co z tego?
Nazwijmy SKUTKIEM wszystko co było jest i będzie wraz z tym wzajemnym się determinowaniem skutkowo przyczynowym... co jest wtedy PRZYCZYNĄ..

Śr cze 15, 2005 19:03
To tylko Twoja samoocena.. Jek się tym nakarmileś to już Twoja sprawa... Tylko na Boga, nie zmuszaj mnie do ponownej dyskusji tego tematu. W moim odczuciu, kazdy z Twoich dyskutantów miał racje...nie marnujmy czasu na powtórke z rozrywki. Nie chce mi się.

Ty zaczales rozmowe o Bogu. To ze nikt nie obalil dowodu to fakt. twoje odczucie dyktowane mechanizmami obronnymi mnie nie interesuje.

Cytuj:
Nazwijmy SKUTKIEM wszystko co było jest i będzie wraz z tym wzajemnym się determinowaniem skutkowo przyczynowym... co jest wtedy PRZYCZYNĄ..

Ludzie nie wiedza.

Śr cze 15, 2005 19:17

ozel napisał(a):
Ludzie nie wiedza.

no to wysil się i spróbuj to jakoś określić

Śr cze 15, 2005 20:04
Xenotym napisał(a):
ozel napisał(a):
Ludzie nie wiedza.

no to wysil się i spróbuj to jakoś określić

Co mam okreslic?

Śr cze 15, 2005 20:24

Śr cze 15, 2005 20:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona