Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 14:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Sens Świątyni Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

Post Re: Sens Świątyni Opatrzności Bożej
Sam wcześniej zapodałeś link :)
A po drugie: zapisy na stronach diecezjalnych, dokonywane przez administratorów tejże strony jako takie też nie są dokumantami źródłowymi :)
Po trzecie: twój upór naprawdę mnie rozbawia :)
Bo wg ciebie nie ma różnicy, czy na pamiątkę można sobie strzelić fotkę, czy też może wybudować budynek kościelny :)
Jesteś coraz zabawniejszy :)

Wt wrz 09, 2014 12:05
Tomek44 napisał(a):
Sam wcześniej zapodałeś link :)

W materiałach, do których ja odesłałem, nic takiego nie zapisanego. Dlatego poproszę o wskazanie źródła, w którym pada informacja, że kościół w Mokobodach postawiono jako wotum dziękczynne za Konstytucję 3 maja.

Cytuj:
A po drugie: zapisy na stronach diecezjalnych, dokonywane przez administratorów tejże strony jako takie też nie są dokumantami źródłowymi

W tym momencie nie pozostaje Ci nic innego jak wykazanie, że administracja tej strony popełniła błąd merytoryczny w rysie historycznym parafii w Mokobodach.

Wt wrz 09, 2014 12:08
Moderator

Proszę uprzejmie bez jazd osobistych.

Ja, na przykład, jako katolik, rozumiem różnicę pomiędzy wzniesieniem jakiegoś budynku dla uczczenia (na pamiątkę) od wzniesienia budynku jako daru wotywnego.

Przykład:
https://www.facebook.com/205827519506727/photos/pb.205827519506727.-2207520000.1409821044./648511065238368/?type=1
Jesli ktoś nie jest zarejestrowany na facebooku:

Cytuj:
Zwiedzając miasteczko Szydłów, łatwo natrafić można na kościół pod wezwaniem świętego Władysława. Kościół ten wzniósł Kazimierz Wielki, na cześć swojego ojca Władysława Łokietka. Lecz niektóre zapiski historyczne mówią, iż był to dar wotywny dla okolicznej ludności, jako część pokuty za zabójstwo kanonika Marcina Baryczki

Nie na pamiątkę, czy dla uczczenia. Jako dar wotywny.

Albo tu:
http://www.staypoland.com/lidzbark_warminski.htm
Cytuj:
Kościół Podwyższenia Krzyża zbudowany na początku XVIII wieku jako dar wotywny za zakończenie epidemii dżum

I odwrotnie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_Najczystszego_Serca_Maryi_w_Warszawie
Cytuj:
Członkowie Towarzystwa Przyjaciół Grochowa zdecydowali o budowie kościoła – pomnika dla uczczenia pamięci bohaterów poległych w bitwie pod Olszynką Grochowską.

Na pamiątkę, dla uczczenia, nie jako dar wotywny.

A dosłownie na pamiątkę:
http://www.niedziela.pl/artykul/78984/nd/Benedykt-XVI-w-kosciele-Wielkiego
Cytuj:
Jan Paweł II wyraził życzenie, by jeden z kościołów został wzniesiony na pamiątkę Wielkiego Jubileuszu Roku 2000

Wt wrz 09, 2014 12:11
Zobacz profil WWW

Skoro sam do czegoś odsyłasz - to oznacza, iż DAJESZ TEMU WIARĘ. A zatem powołana przez ciebie strona jest DLA CIEBIE WIARYGODNYM źródłem informacji :). Jeśli teraz twierdzisz, że strona którą sam przywołałeś "zawiera kłamstwo" - to się po prostu sam ośmieszasz :).
Po drugie: nie chce mi się np. dzwonić do diecezji lub tej parafii :) Bo nie moją rzeczą jest prostowanie nieścisłości na temat przyczyn powstania budynków kościelnych, obojętne czy to na stronach diecezji, czy też wikipedii :).

Ja już milknę w tym temacie.

Edit: myślałem, że "dar wotywny" to właśnie rodzaj czci. Oczywiście "na pamiątkę" to nie to samo co "na cześć"

Wt wrz 09, 2014 12:19
Tomek44 napisał(a):
Skoro sam do czegoś odsyłasz - to oznacza, iż DAJESZ TEMU WIARĘ. A zatem powołana przez ciebie strona jest DLA CIEBIE WIARYGODNYM źródłem informacji :). Jeśli teraz twierdzisz, że strona którą sam przywołałeś "zawiera kłamstwo" - to się po prostu sam ośmieszasz :).

No to teraz mam już dwie prośby:
1. Zacytuj i podkreśl fragment w mojej wypowiedzi, w której stwierdziłem, iż artykuł na temat parafii pod wezwaniem św. Jadwigi w Mokobodach zamieszczony na Wikipedii, do którego odsyłałem, zawiera kłamstwa:
2. Wskaż źródło,w którym rzeczywiście, a nie jedynie w Twoim dziwnym przekonaniu, zawarto informację, iż kościół pod wezwaniem św. Jadwigi w Mokobodach został postawiony jako wotum dziękczynne za Konstytucję 3 maja.

Cytuj:
Po drugie: nie chce mi się np. dzwonić do diecezji lub tej parafii :) Bo nie moją rzeczą jest prostowanie nieścisłości na temat przyczyn powstania budynków kościelnych, obojętne czy to na stronach diecezji, czy też wikipedii :).

Czy ja proszę, abyś gdzieś dzwonił? Nie. To jakiś Twój wymysł. Moja prośba jest inna i związana z wygłoszoną przez Ciebie opinią na temat strony Diecezji Siedlieckiej:

Wykaż, tu i teraz w tym temacie, że w rysie historycznym parafii w Mokobodach jest błąd merytoryczny, że tamtejszy kościół postawiono jako pamiątkę Konstytucji 3 maja.

Cytuj:
Ja już milknę w tym temacie.

Jakoś mnie to nie dziwi, że uciekasz z dyskusji po prośbach o wskazanie źródeł, które potwierdzą głoszone przez Ciebie tezy.

Wt wrz 09, 2014 12:27

W wikipedii, która sam bezkrytycznie przywołałeś, pisze o votum - a teraz ty temu przeczysz i upierasz się, że do tylko pamiątka a nie votum. Czyli jest to równoznaczne z zarzucaniem wikipedii kłamstwa.
Powtarzam - nie moją rzeczą jest wykazywanie kto się myli co do przyczyn powstawania budynków kościelnych :)

Wt wrz 09, 2014 12:37
Tomek44 napisał(a):
W wikipedii, która sam bezkrytycznie przywołałeś, pisze o votum

Owszem, pisze. Tyle, że to dotyczy projektu, na którym oparł się architekt tworząc plany kościoła postawionego w Mokobodach, a nie świątyni pod wezwaniem św. Jadwigi w tej parafii. Dlatego kolejny raz powtarzam prośbę:

Wskaż źródło, które potwierdzi, iż ten kościół postawiono jako wotum dziękczynne za Konstytucję 3 maja.

Cytuj:
- a teraz ty temu przeczysz i upierasz się, że do tylko pamiątka a nie votum.

Niczemu nie zaprzeczam ani nie muszę się upierać. Po prostu taka jest rzeczywistość. :D

Cytuj:
Czyli jest to równoznaczne z zarzucaniem wikipedii kłamstwa.

Na ten moment to ty zarzucasz mi coś, co nie wyszło spod moich palców, a nie ja Wikipedii pisanie kłamstw. Powtarzam więc prośbę:

Zacytuj i podkreśl fragment mojej wypowiedzi, w której coś takiego napisałem na temat tego hasła w Wikipedii.

Cytuj:
Powtarzam - nie moją rzeczą jest wykazywanie kto się myli co do przyczyn powstawania budynków kościelnych :)

Skoro stwierdziłeś, że administracja napisała na stronie Diecezji Siedlecjkiej bzdury, to udowodnienie tego stwierdzenia jest w tym momencie Twoim obowiązkiem (tak samo zresztą jak tego, iż zarzucam Wikipedii kłamstwa). Inaczej Twoje tezy będą czystymi pomówieniami, a Ty zwykłym oszczercą winnym naruszenia VIII przykazania.

Wt wrz 09, 2014 12:44

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Owszem, pisze. Tyle, że to dotyczy projektu, na którym oparł się architekt tworząc plany kościoła postawionego w Mokobodach, a nie świątyni pod wezwaniem św. Jadwigi w tej parafii.

Kłamiesz :)
Cytuj:
Projekt architektoniczny autorstwa Jakuba Kubickiego jest czterokrotnie pomniejszonym projektem tegoż autora wyróżnionego w ogłoszonym przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego konkursie architektonicznym na świątynię – votum za Konstytucję 3 maja.

A zatem nie pisze: projekt - votum, tylko: świątynia - votum :)
Nie tylko kłamiesz, to jeszcze swemu rozmówcy zarzucasz kłamstwo :)
Cytuj:
Skoro stwierdziłeś, że administracja napisała na stronie Diecezji Siedlecjkiej bzdury, to udowodnienie tego stwierdzenia jest w tym momencie Twoim obowiązkiem (tak samo zresztą jak tego, iż zarzucam Wikipedii kłamstwa). Inaczej Twoje tezy będą czystymi pomówieniami, a Ty zwykłym oszczercą winnym naruszenia VIII przykazania.

Skoro stwierdziłeś, że JA NA TYM FORUM piszę bzdury, to udowodnienie tego stwierdzenia jest w tym momencie Twoim obowiazkiem. Inaczej Twoje tezy będą czystymi pomówieniami, a Ty zwykłym oszczercą :)

Wt wrz 09, 2014 13:02
@Tomek44
Daj spokój. Przecież on zwyczajnie trolluje. Nie karm trolla.

Wracamy do Świątyni Najwyższej Opatrzności, zamysłu zawłaszczonego przez KRK pod nazwą Świątynia Opatrzności Bożej. Przy budowaniu koscioła Opatrzności Bożej rzucano niezłe kłody pod nogi. Było to w komunie pierwsze pozwolenie na budowę kościoła w Warszawie. Budowę nękały przeróżne kontrole, ograniczenia, nawet aresztowano proboszcza. Kosciół wniesiono ogromnym wysiłkiem społeczeństwa katolickiego. Stoi do dziś w Warszawie na ulicy Dickensa 5.
Przy konsekracji w grudnio 1978r, Wyszyński powiedział :
"W swoich rozważaniach doszedłem do wniosku, że Bóg przyjmie zamiast niespełnionych ślubów Narodu naszą zastępczą ofiarę tej świątyni, budowanej z niezwykłym trudem, z ogromnym poświęceniem, z wytrwałością, cierpliwością, z bohaterskim zaparciem się siebie. Jest ona nie tylko budynkiem sakralnym, jest świadectwem wiary wobec świata, wobec Narodu i Stolicy. Naród polski chce pozostać Chrystusowy i wszystko czyni, aby dochować wierności Bogu, Krzyżowi, Ewangelii, Kościołowi i jego pasterzom."

Świątynia miała łączyc cały naród, być wyrazem wdzięczności całego narodu. Dzis "wyciskarka do pomarańczy" dzieli, zdecydowanie dzieli, a nie łączy. A opatrzność wszelka tą budowę dawno opuściła.Tak, ta swiątynia to wyraz megalomanii i pychy.

Wt wrz 09, 2014 13:10

Dlatego nazywam tę świątynię Świątynią Opaczności, bo wszystko jest z nią nie tak, jak powinno.

Wt wrz 09, 2014 13:12
Kozioł napisał(a):
@Tomek44
Daj spokój. Przecież on zwyczajnie trolluje. Nie karm trolla.

Tia... Bo oczywiście proszenie o źródła, które potwierdzą głoszone tezy, to trolling. :D

Cytuj:
Wracamy do Świątyni Najwyższej Opatrzności, zamysłu zawłaszczonego przez KRK pod nazwą Świątynia Opatrzności Bożej. Przy budowaniu (...)

Mam lepszy pomysł:
Wróć do tego posta i odpowiedz na to, co w nim zapisałem.

Wt wrz 09, 2014 13:13
@Tomek44 z tego co na czerwono to ja wnioskuje jednak cos innego. Projekt tego kosciola jest czterokrotnie pomniejszonym projektem, ktory wygral w konkursie na swiatynie jako wotum. To wotum dotyczy konkursu a nie tego pomniejszonego projektu.

W sumie dla mnie Swiatynia Opatrznosci jak ja wtedy Sejm postanowil ma sens, kiedy buduje ja narod, czyli nie jedna parafia i nie jeden sponsor. Niejako "od serca".

Wt wrz 09, 2014 13:20
Tomek44 napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Owszem, pisze. Tyle, że to dotyczy projektu, na którym oparł się architekt tworząc plany kościoła postawionego w Mokobodach, a nie świątyni pod wezwaniem św. Jadwigi w tej parafii.

Kłamiesz :)

Udowodni, albo będziesz miał kolejne fałszywe świadectwo na sumieniu. Tak się bowiem składa, że to, co zacytowałem poniżej o projekcie, to "pętla" na Twoją szyję, a nie dowód moich rzekomych kłamstw.

Cytuj:
Cytuj:
Projekt architektoniczny autorstwa Jakuba Kubickiego jest czterokrotnie pomniejszonym projektem tegoż autora wyróżnionego w ogłoszonym przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego konkursie architektonicznym na świątynię – votum za Konstytucję 3 maja.

A zatem nie pisze: projekt - votum, tylko: świątynia - votum :)

Właśnie pokazałeś, że albo nie rozumiesz tego, co czytasz, albo, co gorsza, świadomie przeinaczasz to, co czytasz, pod przyjętą z góry tezę. W dodatku zarzucasz mi kłamstwo, chociaż nie skłamałem, bo jak wół w tekście zapisano:

Projekt kościoła w Mokobodach, to pomniejszony projekt świątyni, która została wyróżniona na konkursie na świątynię - wotum za Konstytucję 3 maja. Czyli świątynia w tej miejscowości, wbrew Twoim tezom, nie jest żadnym wotum za tę Konstytucję.

Cytuj:
Nie tylko kłamiesz, to jeszcze swemu rozmówcy zarzucasz kłamstwo :)

To teraz mam trzy prośby:

1. Zacytuj i podkreśl fragment mojej wypowiedzi, w której zarzuciłem Ci kłamstwo odnośnie tekstów na Wikipedii.
2. Zacytuj i podkreśl fragment w mojej wypowiedzi, w której stwierdziłem, iż artykuł na temat parafii pod wezwaniem św. Jadwigi w Mokobodach zamieszczony na Wikipedii, do którego odsyłałem, zawiera kłamstwa:
3. Wskaż źródło,w którym rzeczywiście, a nie jedynie w Twoim dziwnym przekonaniu, zawarto informację, iż kościół pod wezwaniem św. Jadwigi w Mokobodach został postawiony jako wotum dziękczynne za Konstytucję 3 maja.

Cytuj:
Cytuj:

Skoro stwierdziłeś, że(...)

Dziecinna zabawa w papugę, którą właśnie zastosowałeś jako unik, nie dowodzi niczego poza tym, że nie masz żadnych materiałów, którymi mógłbyś potwierdzić swoje tezy. Czyli są one zwykłym gołosłowiem.

Wt wrz 09, 2014 13:35
Kael napisał(a):
@Tomek44 z tego co na czerwono to ja wnioskuje jednak cos innego. Projekt tego kosciola jest czterokrotnie pomniejszonym projektem, ktory wygral w konkursie na swiatynie jako wotum. To wotum dotyczy konkursu a nie tego pomniejszonego projektu.

Kasy na tak wielkie przedsięwzięcie w skarbcu korony nie było, a Ossoliński wybudował w mniejszej skali, bo na tyle go było stać. Czy faktycznie liczy się skala? Musi być monumentalne, największe, naj, naj, naj (aby wszyscy zazdrościli :twisted: ).
Rozumując w ten sposób to dzisiejsza świątynia takze nie bedzie wypełnieniem postanowienia Sejmu Czteroletniego. Jest zbyt mała i nie ten sam projekt.
Kael napisał(a):
W sumie dla mnie Swiatynia Opatrznosci jak ja wtedy Sejm postanowil ma sens, kiedy buduje ja narod, czyli nie jedna parafia i nie jeden sponsor. Niejako "od serca".
Otóż to. Cały naród, a nie jeden Kościół, a nie jeden kardynał ...
Wyszyński uważał, ze starczy. Glemb potrzebował czegos większego i zostanie zapamiętany jako pomyslodawca "meczetu". Zapytałbym go : warto było?

Wt wrz 09, 2014 13:58
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):

Kasy na tak wielkie przedsięwzięcie w skarbcu korony nie było, a Ossoliński wybudował w mniejszej skali, bo na tyle go było stać. Czy faktycznie liczy się skala? Musi być monumentalne, największe, naj, naj, naj (aby wszyscy zazdrościli :twisted: ).

Cóż, teraz pozostaje Ci jedynie wskazać źródła, które potwierdzą, że J.O. Ossoliński stawiał ten kościół z ramienia władz Rzeczpospolitej z intencją, że ma być to wotum dziękczynne za Konstytucję 3 maja, a nie w ramach prywatnej inicjatywy jako jej pamiątka.

Cytuj:
Kael napisał(a):
Otóż to. Cały naród, a nie jeden Kościół, a nie jeden kardynał ...

Ten kardynał, o czym "zapomniałeś", to był prymas Polski, a nie pierwszy z brzegu, który wpadł na ten pomysł.

Wt wrz 09, 2014 14:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona