Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
Johnny99 napisał(a):
No przecież nie jest obowiązany - nie ma obowiązku dokonywać apostazji.

Jest zobowiązany, jeśli chce skorzystać z - również konstytucyjnie gwarantowanej - wolności sumienia, z którą wystąpienie ze związku wyznaniowego, w którym się nie chce związku wyznaniowego ma sporo wspólnego.

Równie dobrze można powiedzieć, że dla księdza nieobowiązkowy jest celibat, a dla policjanta nieobowiązkowe jest noszenie munduru, bo przecież nie ma obowiązku zostawania księdzem czy policjantem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt gru 12, 2014 8:12

JedenPost napisał(a):
Jest zobowiązany, jeśli chce skorzystać z - również konstytucyjnie gwarantowanej - wolności sumienia, z którą wystąpienie ze związku wyznaniowego, w którym się nie chce związku wyznaniowego ma sporo wspólnego.

Tak. Tak samo, jak przy służbie zastępczej.

Cytuj:
Równie dobrze można powiedzieć, że dla księdza nieobowiązkowy jest celibat, a dla policjanta nieobowiązkowe jest noszenie munduru, bo przecież nie ma obowiązku zostawania księdzem czy policjantem.

Księdza obowiązuje celibat, policjanta mundur, a katolika - póki nim formalnie jest - procedury określone w prawie kanonicznym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 12, 2014 8:16

Johnny99 napisał(a):
Księdza obowiązuje celibat, policjanta mundur, a katolika - póki nim formalnie jest - procedury określone w prawie kanonicznym.

Jak dla mnie przyznałeś właśnie wprost, że zamiarem KRK jest tu łamanie wolności sumienia, do tego w kuriozalny sposób: zmuszanie obywatela nie chcącego być członkiem danego związku do zachowywania się jak członek tego związku, ażeby móc ów związek - w mniemaniu kierownictwa tego związku - opuścić.

Potwierdziłeś też złamanie Konstytucji: obywatel jest zobowiązywany do ujawniania informacji osobie osobom postronnym, gdy zobowiązanie to nie wynika ani z ustawy, ani z chęci obywatela.

Pt gru 12, 2014 8:21
Zastanawiam się nad jednym:
Na czym ma polegać to ujawnienie informacji osobom postronnym podczas składania aktu apostazji?

Pt gru 12, 2014 8:25

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Zastanawiam się nad jednym:
Na czym ma polegać to ujawnienie informacji osobom postronnym podczas składania aktu apostazji?

5. Aktu odstępstwa, który wywołuje skutki kanoniczne, może dokonać tylko osoba pełnoletnia (kan. 98 § 1 i 2), zdolna do czynności prawnych, osobiście, w sposób świadomy i wolny (kan. 124-126), w formie pisemnej, w obecności proboszcza swego kanonicznego miejsca zamieszkania (stałego lub tymczasowego) i dwóch pełnoletnich świadków.

Pt gru 12, 2014 8:29
Rozumiem, że ukrywasz przed wszystkimi znajomymi i rodziną fakt, że nie chcesz należeć do Kościoła? Chodzisz grzecznie na Msze Święte, przystępujesz świętokradczo do sakramentów, uczestniczysz w procesjach itp.?

Pt gru 12, 2014 8:32

Nie, nie rozumiesz. Masz jakiś argument, czy będziesz uprawiał literaturę ad personam?

Pt gru 12, 2014 8:37

JedenPost napisał(a):
Jak dla mnie przyznałeś właśnie wprost, że zamiarem KRK jest tu łamanie wolności sumienia

Bzdura. Tak by było, gdyby np. zmuszano cię do uczestniczenia w praktykach religijnych. Tymczasem mnóstwo "formalnych" katolików latami nie praktykuje, księdza nie przyjmuje, dziecka na religię nie posyła i nie potrzebuje do tego żadnej apostazji. To jest zresztą przyczyna, dla której większości z was się jej nie chce dokonywać - po prostu nie jest do niczego potrzebna.

Cytuj:
zmuszanie obywatela nie chcącego być członkiem danego związku do zachowywania się jak członek tego związku

Nie wiem, co w tym kuriozalnego: póki związku nie opuścisz, to w nim jesteś, więc obowiązują cię jego regulacje. Toż to oczywiste.

Cytuj:
Potwierdziłeś też złamanie Konstytucji: obywatel jest zobowiązywany do ujawniania informacji osobie osobom postronnym, gdy zobowiązanie to nie wynika ani z ustawy, ani z chęci obywatela.

Wynika z Konkordatu, zgodnie z którym Kościół administruje na podstawie prawa wewnętrznego. Zresztą przecież księdzu też te informacje ujawniasz - ale jak chcesz się wypisać z Kościoła nie informując go o tym? Nie można interpretować przepisu w sposób prowadzący do absurdu.

Ale poza tym, naprawdę, może się zbierzcie i złóżcie skargę do TK? Jęczeć to wy potraficie, szkoda, że na niewiele więcej was stać. Cóż, to tylko pokazuje, jak sami cenicie swój światopogląd czy wiarę. Katolikom najwyraźniej po prostu bardziej zależy ;-) Ale czy to ich wina?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 12, 2014 8:39

JedenPost napisał(a):
Nie, nie rozumiesz. Masz jakiś argument, czy będziesz uprawiał literaturę ad personam?

Yarpenowi chyba chodzi o to, że sam sobie tych świadków wybierasz, więc to nie są osoby "postronne".

Pt gru 12, 2014 8:42
JedenPost napisał(a):
Nie, nie rozumiesz.

To mi wyjaśnij jakie to informacje na swój temat ujawnisz prosząc np. dwoje najbliższych znajomych lub kogoś z rodziny o to, aby był świadkiem złożenia przez Ciebie aktu apostazji.

Pt gru 12, 2014 8:43

Johnny99 napisał(a):

Zresztą przecież księdzu też te informacje ujawniasz - ale jak chcesz się wypisać z Kościoła nie informując go o tym? Nie można interpretować przepisu w sposób prowadzący do absurdu.

Doprowadziłeś do absurdu w tym momencie Ty. Konieczność poinformowania księdza wynika logicznie z oczekiwania, że podejmie oparte na informacji działania. Wymysł KEP z informowaniem świadków jest tylko próbą (bezprawnego) utrudnienia procedury.

Johnny99 napisał(a):

Ale poza tym, naprawdę, może się zbierzcie i złóżcie skargę do TK?

TK zajmuje się prawem kościelnym? Jakiś przykład można prosić?

To mi wyjaśnij jakie to informacje na swój temat ujawnisz prosząc np. dwoje najbliższych znajomych lub kogoś z rodziny o to, aby był świadkiem złożenia przez Ciebie aktu apostazji.

1. Że jesteś (rzekomo) katolikiem
2. Że zamierzasz złożyć akt apostazji

Pomijając już, że rodzina lub najbliżsi wcale nie muszą mieć ochoty asystować przy tej procedurze.

Mamy tu więc kolejne złamanie zasady dobrowolności: wg. instrukcji KEP na apostazję obywatela muszą de facto zgodzić się jeszcze dwie inne osoby inaczej ma być ona niemożliwa do przeprowadzenia.

Ostatnio edytowano Pt gru 12, 2014 8:57 przez JedenPost, łącznie edytowano 3 razy

Pt gru 12, 2014 8:48

JedenPost napisał(a):
Doprowadziłeś do absurdu w tym momencie Ty. Konieczność poinformowania księdza wynika logicznie z oczekiwania, że podejmie oparte na informacji działania. Wymysł KEP z informowaniem świadków jest tylko próbą (bezprawnego) utrudnienia procedury.

Czy wymóg obecności dwóch świadków na ślubie też jest tylko próbą (bezprawnego) utrudnienia procedury?

Cytuj:
TK zajmuje się prawe kościelnym? Jakiś przykład można prosić?

No to bezprawne czy nie bezprawne? :o Zdecyduj się..

Pt gru 12, 2014 8:51

Johnny99 napisał(a):

Czy wymóg obecności dwóch świadków na ślubie też jest tylko próbą (bezprawnego) utrudnienia procedury?

Mówisz naturalnie o ślubie kościelnym? KRK może życzyć sobie świadków i 100. To nieistotne, dopóki dotyczy chętnych do podporządkowania się jego nie obowiązującemu powszechnie prawu.

Pt gru 12, 2014 8:56
JedenPost napisał(a):

1. Że jesteś (rzekomo) katolikiem

Rozumiem, że rodzina i znajomi nie mają pojęcia o tym, iż zostałeś ochrzczony w Kościele katolickim?

Cytuj:
2. Że zamierzasz złożyć akt apostazji

Rozumiem, że tę informację również trzymasz w sekrecie? I pomijam już to, że świadkiem może być także proboszcz i wikary z parafii.

Cytuj:
Pomijając już, że rodzina lub najbliżsi wcale nie muszą mieć ochoty asystować przy tej procedurze.

Rozmawiamy o rzekomym ujawnianiu informacji, a nie o chęciach rodziny i znajomych.

Cytuj:
Mamy tu więc kolejne złamanie zasady dobrowolności: wg. instrukcji KEP na apostazję obywatela muszą de facto zgodzić się jeszcze dwie inne osoby inaczej ma być ona niemożliwa do przeprowadzenia.

De facto, to wymyślasz coraz większe idiotyzmy, aby tylko nie przyznać, że procedura apostazji nie jest ani uciążliwa, ani nie wymaga ujawnienia jakichkolwiek informacji, które by już nie były znane Twojej rodzinie i znajomym.

Pt gru 12, 2014 9:03

Bezprawne czy nie bezprawne, JedenPost?

JedenPost napisał(a):
wg. instrukcji KEP na apostazję obywatela muszą de facto zgodzić się jeszcze dwie inne osoby

Nie muszą, oni mają świadkować, a nie się zgadzać.

Pt gru 12, 2014 9:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 119  Następna strona