Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Tydzień apostazji
Bezprawne. Johnny99 napisał(a): Nie muszą, oni mają świadkować, a nie się zgadzać. Muszą się zgodzić na świadkowanie, ze świadomością, że umożliwiają w ten sposób przeprowadzenie apostazji. A jak się nie zgodzą... to można bez ich zgody? Tak, czy Nie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt gru 12, 2014 9:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Bezprawne. Ponieważ?
|
Pt gru 12, 2014 9:26 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Bezprawne. Jeżeli bezprawne, to bezprawność ta podlega kognicji sądu lub TK. Wynika to z zasady prawa do sądu. Jeżeli nie podlega, to bezprawności nie ma. Cytuj: Muszą się zgodzić na świadkowanie A nie na apostazję.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt gru 12, 2014 9:30 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Ponieważ? Niezgodne z konstytucją. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Muszą się zgodzić na świadkowanie A nie na apostazję. Formalnie nie. W praktyce jednak procedura wymyślona przez KEP uzależnia wystąpienie z KRK od zgody osób postronnych na uczestnictwo w niej.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano Pt gru 12, 2014 9:33 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt gru 12, 2014 9:31 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Niezgodne z konstytucją. To dlaczego nie można tego oddać do TK?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt gru 12, 2014 9:32 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Niezgodne z konstytucją. To dlaczego nie można tego oddać do TK? 5. Przedmiotem skargi konstytucyjnej może być wyłącznie akt normatywny (ustawa, rozporządzenie, zarządzenie itd.).Czy instrukcja KEP jest takim aktem normatywnym?
|
Pt gru 12, 2014 9:37 |
|
 |
Johnny99
|
Skoro tak, to bezprawności nie ma. Instrukcja KEP rzeczywiście nie jest częścią państwowego porządku prawnego. Podobnie apostazja nie jest czynnością prawną, oświadczenie o "wypisaniu się z Kościoła" nie jest oświadczeniem woli itp.itd.
|
Pt gru 12, 2014 9:40 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): Musisz pokazać, (nie ma sensu szanować decyzji kogoś, kto nie potrafi Że nie wstydzisz się i nie boisz się . Że jesteś gotowy.
Oj , Ty sobie najpierw zadaj pytanie czy istotnie muszę komukolwiek cokolwiek udowadniać , czy komukolwiek muszę wykazywać brak wstydu i strachu tudzież gotowość osobistą - zwłaszcza w celu pozyskania "szacunku dla moich decyzji". To kluczowe imho. BTW obecność chrzestnego jest zalecana a nie obowiązkowa.
|
Pt gru 12, 2014 9:41 |
|
 |
Johnny99
|
Verbal napisał(a): Oj , Ty sobie najpierw zadaj pytanie czy istotnie muszę komukolwiek cokolwiek udowadniać , czy komukolwiek muszę wykazywać brak wstydu i strachu tudzież gotowość osobistą - zwłaszcza w celu pozyskania "szacunku dla moich decyzji". Nie chcesz, to nie musisz. Ale nie oczekuj wtedy poważnego potraktowania.
|
Pt gru 12, 2014 9:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Ponieważ? Niezgodne z konstytucją. Temat był już wałkowany kilka razy i ciągle nie udało ci się wykazać niezgodności z Konstytucją, bo złożenie aktu apostazji nie powoduje ujawnienia jakichkolwiek informacji, których inni by już nie posiadali.
|
Pt gru 12, 2014 9:42 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Temat był już wałkowany kilka razy i ciągle nie udało ci się wykazać niezgodności z Konstytucją, bo złożenie aktu apostazji nie powoduje ujawnienia jakichkolwiek informacji, których inni by już nie posiadali. Cóż, mijasz się z rzeczywistością w sposób na tyle oczywisty, że chyba nie wymagający komentarza. Każdy oceni. Wszystko dostępne czarno na białym powyżej i na poprzedniej stronie. Johnny99 napisał(a): Podobnie apostazja nie jest czynnością prawną, oświadczenie o "wypisaniu się z Kościoła" nie jest oświadczeniem woli itp.itd. Owszem, Rzecz w tym jednak, że na podstawie tych czynności, nie będących czynnościami skutecznymi prawnie, podejmowane są (lub nie są) w związku z ustawą o danych osobowych czynności prawne. Niemniej cieszę się, że najwyraźniej przyznałeś, że instrukcja KEP kłóci się z Konstytucją, a za bezprawną nie można ją uznać tylko dlatego, że sama nie jest żadnym realnie funkcjonującym prawem. Ot, umowa wewnętrzna dla zainteresowanych.
Ostatnio edytowano Pt gru 12, 2014 9:50 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt gru 12, 2014 9:45 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): Verbal napisał(a): Oj , Ty sobie najpierw zadaj pytanie czy istotnie muszę komukolwiek cokolwiek udowadniać , czy komukolwiek muszę wykazywać brak wstydu i strachu tudzież gotowość osobistą - zwłaszcza w celu pozyskania "szacunku dla moich decyzji". Nie chcesz, to nie musisz. Ale nie oczekuj wtedy poważnego potraktowania. Nie to ,że nie chcę. Nie muszę. I bez tego należy się poważne traktowanie. Jak psu zupa.Ale skoro nie umiesz sobie zadać pytania - dlaczego? - nie mój problem.
|
Pt gru 12, 2014 9:45 |
|
 |
Johnny99
|
Verbal napisał(a): Nie to ,że nie chcę. Nie muszę. I bez tego należy się poważne traktowanie. Nie należy się. Albo traktujesz poważnie swoje życie, światopogląd itp. albo pozostaje ci puste jęczenie na forach. Nikt ci nie da nic za darmo i całkowicie słusznie.
|
Pt gru 12, 2014 9:50 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): Verbal napisał(a): Nie to ,że nie chcę. Nie muszę. I bez tego należy się poważne traktowanie. Nie należy się. Albo traktujesz poważnie swoje życie, światopogląd itp. albo pozostaje ci puste jęczenie na forach. Nikt ci nie da nic za darmo i całkowicie słusznie. I kto to niby ma oceniać i dlaczego? Bo sobie tak napisał ... w instrukcji ?
|
Pt gru 12, 2014 9:52 |
|
 |
Johnny99
|
Verbal napisał(a): I kto to niby ma oceniać i dlaczego? Bo sobie tak napisał ... w instrukcji ? Tak. Traktuje się was poważnie i oczekuje tego samego.
|
Pt gru 12, 2014 9:57 |
|
|
|