Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 Krwawe Święta - apel o oszczędzenie cierpień karpiom 
Autor Wiadomość

Post Re: Krwawe Święta - apel o oszczędzenie cierpień karpiom
Elbrus mógłbys jeszcze raz podac link bo ten nie działa
nie każdy katolikiem jest, ale zasadniczo statystyki swieckie mówią o tym, że wiecej ludzi umiera niz sie rodzi i do tego społeczeństwo sie starzeje

So sty 01, 2011 22:36
Metanoia napisał(a):
Elbrus mógłbys jeszcze raz podac link bo ten nie działa
nie każdy katolikiem jest, ale zasadniczo statystyki swieckie mówią o tym, że wiecej ludzi umiera niz sie rodzi i do tego społeczeństwo sie starzeje

Statystyki bogatych krajów półkuli północnej.
W Azjii problemem jest eksplozja demograficzna - wczoraj oglądałam dokument na kanale TVReligia o przyroście naturalnym w Filipinach.
Za 20-30 lat, gdy na świecie nadal będzie trwał pokój, to azjaci bedą rządzić światem.....zwłaszcza, że gospodarki Chin, Indii, rozwijają się w podobnym tempie jak przyrost naturalny w tych krajach.

N sty 02, 2011 9:19

Metanoia napisał(a):
nie każdy katolikiem jest, ale zasadniczo statystyki swieckie mówią o tym,
że wiecej ludzi umiera niz sie rodzi i do tego społeczeństwo sie starzeje
Dlaczego uprawiasz propagandę? Jakie świeckie statystyki?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludność_świata
"W styczniu 2010 roku ludzka populacja na Ziemi liczyła szacunkowo ok. 6,8 mld ludzi,
tempo przyrostu ludności w 2008 wyniosło ok. 1,159%."

Tempo przyrostu ludności świata
6 mld - ~ 1999 (+1 miliard po 11 latach)
7 mld - ~ 2012 (+1 miliard po 13 latach)
8 mld - ~ 2026 (+1 miliard po 14 latach)
9 mld - ~ 2043 (+1 miliard po 17 latach)

Gdzie ty widzisz zagrożony gatunek?
A może dla ciebie ludzie rasy czarnej i żółtej to odrębne gatunki?

Nawet przyjmując twoją rasistowską retorykę, to i tak nie masz racji, gdyż
populacja Europejczyków przekracza 700 milionów, a ujemny przyrost naturalny nie jest wcale taki duży.
Jeśli nie wiesz, co oznacza ten termin 'zagrożony gatunek', to zacznij czytać coś w tym temacie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Czerwona_Księga_Zwierząt
Warto zainteresować się chociażby przypadkiem żubra którego liczebność w świecie nie przekracza 3 tys., a w Polsce 650 sztuk.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 03, 2011 12:58
Post Re: Ubój rytualny...karpia
Jajko napisał(a):
Coraz głośniej ostatnimi czasy mówi się o dręczeniu karpi z okazji nadchodzących świąt. Mam tu na myśli protesty obrońców zwierząt, którzy sprzeciwiają się złym warunkom, w jakich trzymane są karpie w sklepach. Chodzi głównie o zbyt mało miejsca, brudną i niedotlenioną wodę oraz transport żywych karpi w plastikowych torebkach (bez wody i dostępu tlenu) - ten ostatni zarzut stawiany jest raczej kupującym, choć także i sprzedawcom jeśli tak pakują żywe, jeszcze, ryby.
Co o tym sądzicie? Czy to słuszne działanie czy też przesada? Czy ryby czują? A nawet jak czują, to czy warto sobie tym głowę zawracać, skoro i tak niebawem zamierzamy je zabić, upichcić i zjeść? A może katolicy powinni wystąpić o specjalny wyjątek w ramach uboju rytualnego? Skoro żydzi i islamiści mogą zabijać zwierzęta w sposób uznawany powszechnie za niehumanitarny, bo tak im nakazuje tradycja religijna, to może i dla karpia taki wyjątek by się dało wywalczyć i mieć spokój?
Jak to widzicie?

Od razu powiem, że karpi nie lubię, mają pełno ości i smakują mułem. Nie jadam, a więc i ręki nie przykładam do ich smutnego losu. U moich rodziców w domu karp bywał, nawet w wannie pływał i tata go zabijał tłuczkiem do mięsa, ale jak wszyscy przestaliśmy karpia jadać, to znikł z naszego stołu wigilijnego. Teściowie nadal serwują karpia, ale nie pytałem skąd go biorą.

A gdy pałaszujesz schabowego, czy udko z kurczaka, zastanawiasz się jakimi cierpieniami zostało opłacone twoje danie?
A karp odpowiednio przyrządzony - w orzechach włoskich i winie, w piwie z rodzynkami czy w serze - to rarytas :-D

Śr gru 17, 2014 9:32

Teoretycznie najmniejszymi możliwymi. Dlatego jestem przeciwnikiem uboju rytualnego, który nie minimalizuje cierpienia. Ubój rytualny zostawiłbym jedynie dla zbrodniarzy...

Śr gru 17, 2014 9:36

Ech, ta wasza ateistyczna żądza krwi i mordu..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 17, 2014 9:51
Typowe czepialstwo Jajka.

Śr gru 17, 2014 9:57
  1. Humanitarny transport karpia do domu - w specjalnej rynience
  2. Humanitarne zabicie karpia w domu - Opisana jest specjalna mieszanka usypiająca i sposób szybkiego uśmiercenia.
  3. Umocowanie prawne - Zabijać karpie mogą wyłącznie dyplomowani egzekutorzy karpi, którzy przeszli szkolenia w zakresie humanitarnego uśmiercania karpi zgodnie z zasadami dobrostanu zwierząt oraz przepisami prawa.
    Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, przy udziale dzieci lub w ich obecności!
  4. Moje własne doświadczenie - nawet odgłowiona ryba potrafi nadal się rzucać. Spowodowane jest to odruchami kręgowymi. Najprostszy na to sposób - wbić drut do szycia na drutach w kanał kręgowy odgłowionej ryby.

Ostatnio edytowano Śr gru 17, 2014 10:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy

Śr gru 17, 2014 9:57

Johnny99 napisał(a):
Ech, ta wasza ateistyczna żądza krwi i mordu..

Czy ja wiem czy ateistyczna. Kara śmierci była obecna od samego początku istnienia prawa, a Twój ulubiony Kościół nadal dopuszcza jej stosowanie. I w tym punkcie zgadzam się z nauczaniem Kościoła rzym.-kat.

Yarpen_Zirgin napisał(a):

Empatia, nie czepialstwo.

Śr gru 17, 2014 10:00

Jajko napisał(a):
A może katolicy powinni wystąpić o specjalny wyjątek w ramach uboju rytualnego? ą.

Dlaczego akurat katolicy skoro to zwyczaj zainicjowany przez Hilarego Minca ?

Alus napisał(a):
A karp odpowiednio przyrządzony - w orzechach włoskich i winie, w piwie z rodzynkami czy w serze - to rarytas :-D

No , straszny.Lepiej tak przyrządzić sandacza.IMHO karp jest tylko trochę lepszy od bolenia.

Jajko napisał(a):
Czy ja wiem czy ateistyczna.

Ty nie wiesz. Są tacy co "wiedzą"

Śr gru 17, 2014 10:03

Jajko napisał(a):

Wiadomo, że ateiści nie wymyślili kary śmierci, natomiast trudno mi wskazać inną - powiedzmy - grupę społeczną, z którą bym się na co dzień stykał (nie mówię więc np. o jakichś islamistach), a która z taką lubością nawoływałaby do mordowania ludzi (oczywiście, "zbrodniarzy", przez co zresztą różne rzeczy się rozumie), co ateiści.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 17, 2014 10:04
Cawilian napisał(a):
[*]Umocowanie prawne - Zabijać karpie mogą wyłącznie dyplomowani egzekutorzy karpi, którzy przeszli szkolenia w zakresie humanitarnego uśmiercania karpi zgodnie z zasadami dobrostanu zwierząt oraz przepisami prawa.

Jeden z absurdów współczesnego prawa. :)
Cytuj:
Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, przy udziale dzieci lub w ich obecności!

To zaś kolejny.

Śr gru 17, 2014 10:05
Jajko napisał(a):

Empatia, nie czepialstwo.

Czepialstwo. Gdybyś miał zamiar wykazywać się empatią, to nie plótłbyś bzdur o "rytualnym uboju karpia".

Śr gru 17, 2014 10:06
Jajko napisał(a):
Teściowie nadal serwują karpia, ale nie pytałem skąd go biorą.

Wszak wiadomo że z wanny.

Jajko napisał(a):
w domu karp bywał, nawet w wannie pływał

Moją uwagę przykuł fakt, że świąteczna Tradycja nie omija nawet szczęsliwych ateistów....co napawa mnie radością , dając cichutką nadzieję że może opłatkiem też się dzielisz.

Dobrego dnia przy porannej kawie :)

Śr gru 17, 2014 10:07

Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):

Wiadomo, że ateiści nie wymyślili kary śmierci, natomiast trudno mi wskazać inną - powiedzmy - grupę społeczną, z którą bym się na co dzień stykał (nie mówię więc np. o jakichś islamistach), a która z taką lubością nawoływałaby do mordowania ludzi (oczywiście, "zbrodniarzy", przez co zresztą różne rzeczy się rozumie), co ateiści.

Po prostu ateiści zachowują to co najlepsze z systemów religijnych. Proste :D

Jeden z absurdów współczesnego prawa. :)
Cytuj:

To zaś kolejny.

Uważasz, że dobrze jest jak, powiedzmy, taki mały komunista zatłucze karpia na święta?

Maria-Magdalena napisał(a):

Moją uwagę przykuł fakt, że świąteczna Tradycja nie omija nawet szczęsliwych ateistów....co napawa mnie radością , dając cichutką nadzieję że może opłatkiem też się dzielisz.

W mojej ateistycznej najbliższej rodzinie karpia się nie jada, ale opłatkiem się dzielimy. Z tym że traktujemy to jako zwyczaj i nie mamy z tym żadnych skojarzeń religijnych. Pewnie tak samo jak Ty nie masz pogańskich skojarzeń jak ozdabiasz choinkę czy wieszasz jemiołę.

Ostatnio edytowano Śr gru 17, 2014 10:17 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 17, 2014 10:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona