Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Ateiści będziecie prześladować katolików pod okupantem ?? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Ateiści będziecie prześladować katolików pod okupantem ?
quas napisał(a):
Tylko że ja nie piszę o, ani do niewierzących ogółem tylko do tych którzy wojują z wiarą, Kościołem, Bogiem i Prawem Boga ... Tutaj wcale nie jest oczywiste czy tego typu ludzie działali by razem z katolikami i Kościołem (z czym walczą dziś) przeciwko okupantowi, raczej wręcz przeciwnie, walczyli by dalej tyle że z nowym wsparciem i sojusznikiem w walce którą prowadzą obecnie.

W czasie okupacji zwykli ludzie nie mają czasu na "walkę z Kościołem", z natarczywymi krzyżami w urzędach, o związki homo, czy kłótnie o PiS.

To tak, jakbyś pytał, czy podczas okupacji ktoś będzie się nadal wykłócał z sąsiadem o to, że gałąź drzewa tego sąsiada przechyla się na stronę jego posesji.

quas napisał(a):
Nie chcę tu się skupiać na Rosji, ale powiem tyle że ta sytuacja tak właśnie fałszywie i propagandowo przedstawiana przez kłamliwe media wcale nie oddala zagrożenia wojennego, wręcz przeciwnie jest jednym z elementów zagrożenie wojenne przybliżających.

Ceny surowców i rubla są niepodważalne. Widać to m.in. na stacjach benzynowych (choć z opóźnieniem).

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt gru 19, 2014 23:58

A co jeśli okupantem Polski jest właśnie Kościół Rzymskokatolicki? Przecież to kościołowi płacimy lenno na mocy konkordatu. To Kościół Rzymskokatolicki trzyma w Polsce kilkadziesiąt tysięcy swoich ludzi.
Moim zdaniem wszystko nawet kościoły powinny płacić podatki dla państwa. Bo nic w państwie nie powinno być ponad państwem. Bo wtedy to jest pewnego rodzaju okupacja.

So gru 20, 2014 0:26

Służalczość naszego Państwa wobec Kościoła (jedynie słusznego) jest zaszłością historyczną. Nasze Państwo zaczęło się od poddania Watykanowi i owo poddaństwo trwa po dziś dzień. No ale, historia uczy, że prędzej czy później narody odzyskują wolność i suwerenność. Mur berliński runął, komunizm upadł...na razie Polska (w sensie - rządzący) coś niewyraźnie przebąkuje o wyzwoleniu się, ale na tym w zasadzie się kończy. Jest to jednak wyłącznie kwestią czasu, kiedy nastąpi faktyczne zerwanie wiernopoddańczej zależności. Choć nie jestem pewien czy tego dożyję.

So gru 20, 2014 0:40

Kurczę, zaczęłam właśnie jeszcze bardziej cenić sobie moje miejsce pracy - duży odsetek ateistów i agnostyków, kilku innowierców, większość to normalni, umiarkowani katolicy. Nie ma żadnych krzyży, świętych obrazków, święcenia każdego zakupu - i żadnych sporów i dyskusji na ten temat.

So gru 20, 2014 3:28
Vacarius napisał(a):
A co jeśli okupantem Polski jest właśnie Kościół Rzymskokatolicki? Przecież to kościołowi płacimy lenno na mocy konkordatu. To Kościół Rzymskokatolicki trzyma w Polsce kilkadziesiąt tysięcy swoich ludzi.
Moim zdaniem wszystko nawet kościoły powinny płacić podatki dla państwa. Bo nic w państwie nie powinno być ponad państwem. Bo wtedy to jest pewnego rodzaju okupacja.

Kilkadziesiąt tysięcy swoich ludzi...czyli wedle Ciebie ci ludzie nie są już obywatelami RP?

So gru 20, 2014 9:06
Vacarius napisał(a):
A co jeśli okupantem Polski jest właśnie Kościół Rzymskokatolicki? Przecież to kościołowi płacimy lenno na mocy konkordatu.

Napisz nam, proszę, w jakiej wysokości i na podstawie którego punktu Konkordatu płacimy to lenno.

Cytuj:
To Kościół Rzymskokatolicki trzyma w Polsce kilkadziesiąt tysięcy swoich ludzi.

O, to nowość, bo z tego co pamiętam, to katolików w Polsce jest ponad 30 milionów...

Cytuj:
Moim zdaniem wszystko nawet Kościoły powinny płacić podatki dla państwa.

Tylko że Kościoły płaca państwu podatki. Więc chyba masz jakieś nieaktualne informacje.

Cytuj:
Bo nic w państwie nie powinno być ponad państwem. Bo wtedy to jest pewnego rodzaju okupacja.

Czy na pewno wiesz co to jest okupacja?

So gru 20, 2014 10:03

Artykuł 15 wyraźnie zobowiązuje Polskę do ponoszenia pewnych kosztów. Inna rzecz, że rządzący miłośnicy Kościoła hojną ręką dają znacznie więcej niżby wynikało z minimalistycznie interpretowanych zapisów konkordatu.

So gru 20, 2014 11:43
Jajko napisał(a):
Artykuł 15 wyraźnie zobowiązuje Polskę do ponoszenia pewnych kosztów.

Tak? To przytocz ten artykuł i podkreśl w nim fragmencik, który mówi o płaceniu lenna Watykanowi.

So gru 20, 2014 11:46

Nie pisałem o lennie. Pisałem o zobowiązaniu do ponoszenia kosztów. Nie czytaj wszystkiego zbyt dosłownie. Formalnie masz, oczywiście, rację. Polska lenna nie płaci. Polska w inny sposób finansuje Kościół. Pieniądzom jest wszystko jedno jak je nazwać, gdy płyną z rąk do rąk. Ważne jest tylko, by kierunek przepływu był jedynie słuszny...

So gru 20, 2014 11:51
Jajko napisał(a):
Nie pisałem o lennie.

Ale ja pytałem o artykuł w Konkordacie, który mówi o płaceniu lenna. Skoro podjąłeś się odpowiedzi, to teraz go zacytuj.

Cytuj:
Pisałem o zobowiązaniu do ponoszenia kosztów.

Przytocz, to pogadamy.

So gru 20, 2014 11:53
Jajko predzej wycofa sie z forum jako meczennik katolikow, niz przytoczy fakty na poparcie swoich oszczerczych tez.

W linku, ktory wkleil (tu mu kopiuj/wklej zadzialalo), sa cenne informacje, ale poniewaz sa sprzeczne z jego tezami, to Jajku predzej komputer sie spali, niz przelknie prawde.

Bo chyba jajkowej tezy o lennie, czy o finansowaniu przez polskich katolikow stanowiacych wiekszosc polskich obywateli placacych podatki obcego mocarstwa (Watykanu) nie popiera ani artykul 1, ani 6.

Artykul 8 glosi wrecz nadrzednosc prawa polskiego.
Artykul 22 odnosi sie do finansow, ale ani z niegoo ani z artykulu 26 nie mozna wyczytac niczego o "lennie".

To jak Jajko, odwolasz oszczerstwa?
Na przyszlosc zalecam czytanie przynajmniej wlasnych linkow.

So gru 20, 2014 13:17

O! Następna osoba z trudnościami w rozumieniu słowa pisanego. Czy ja wspominałem gdzieś o lennie?
Ja tylko wspomniałem, że:
Jajko napisał(a):
Artykuł 15 wyraźnie zobowiązuje Polskę do ponoszenia pewnych kosztów. Inna rzecz, że rządzący miłośnicy Kościoła hojną ręką dają znacznie więcej niżby wynikało z minimalistycznie interpretowanych zapisów konkordatu.

Zaprzeczysz? Czy też będziesz rżnąc głupa, że nie weźmiesz udziału w niewygodnej dyskusji dopóki nie wkleję tu treści artykułu 15. konkordatu???

So gru 20, 2014 13:20
Jak pisałem:
Zacytuj ten artykuł Konkordatu, to sobie porozmawiamy o tym, co w nim zapisano.

So gru 20, 2014 13:24
A reka by ci odpadla gdybys wkleil?
Jak wkleisz to moze przeczytasz
. A jak przeczytasz to moze zrozumiesz swoj blad.

So gru 20, 2014 13:25

Nie ma sensu wklejać tego, co jest pod ręką. Jest tam napisane o dotowaniu uczelni kościelnych przez Państwo. Czy to nie jest zobowiązanie do ponoszenia pewnych kosztów?

So gru 20, 2014 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona