Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy ofiara Jezusa była naprawdę taka wielka? 
Autor Wiadomość

Post Czy ofiara Jezusa była naprawdę taka wielka?
Pan Jezus został umęczony przez jeden czy dwa dni, jak wiemy cierpiał bardzo za nas, teraz my mamy odprawiać nabożeństwa do Niego, Jego ran, krwi, współczuć Mu, po ludzku rzeczywiście poniósł dużą ofiarę, ale kontrastując to z piekłem, gdzie męki są miliard razy większe a do tego nie trwają dzień, dwa, trylion lat tylko nieskończoność, i cierpią miliony ludzi, to Jego męka nie była duża już nawet przez sam fakt że była skończona.
Może błąd polega na tym, że piekło nie jest takie straszne jak to opisują święci np. s. Faustyna.
Bo chodzi mi generalnie o to, że sam Bóg każe sobie współczuć za jeden dzień wielkich cierpień, podczas gdy skazuje miliony na karę wiecznego potępienia nieporównywalnie gorszego od tego na ziemi.
P.S. Jestem człowiekiem wierzącym nawet bardzo, kocham Jezusa, przepraszam wszystkich i Jezusa jeśli to co naskrobałem jest niewłaściwe. Ale takie pytania przez mój mózg przechodzą i utrudniają wiarę doskonałą.
Pozdrawiam wiarowiczów

N lut 01, 2015 22:59

Post Re: Czy ofiara Jezusa była naprawdę taka wielka?
Ciekawe pytanie i porównanie. Sam jestem ciekaw jakie będą odpowiedzi. :)

Pamiętaj jednak, że są też tacy np. jak ja którzy mają nadzieję na apokatastazę. Nie wiarę ale nadzieję. ;)

Pn lut 02, 2015 0:20
Ja rozumiem, ze nowi uzytkownicy maja mnostwo oytan, ale gdyby przeczytali regulamin, na ktory sie zgodzili, to najpierw poszukaliby na forum podobne tematy. Tu juz (prawie) wszystko bylo. A jak tam nie ma odpowiedzi, to mozna temat odswiezyc, a nie od razu zakladac nowy.

viewtopic.php?f=27&t=26500&hilit=ofiara+Jezusa

viewtopic.php?f=48&t=16826

viewtopic.php?t=3910

Pn lut 02, 2015 7:52

Tu nie chodzi o to, że Jezus cierpiał tak bardzo i umarł (jak piszesz wielu ludzi cierpiało więcej io dłużej).
Tu chodzi o to, że BÓG cierpiał i umarł. Że sam BÓG poniósł tą ofiarę. Stając się bezbronnym

Ofiarę która polegała na tym, że będąc BOGIEM z miłości przyjął na siebie skutki grzechu pierworodnego - tzn. cierpierpienie i śmierć by nas zbawić.i dając się "uderzyć" szatanowi - bo cierpienie i śmierć będąc skutkiem grzechu pierworodnego są dzieło szatana.

Są nurty pobożności (szczególnie tej ludowej) które bardzo koncentrują się na rozpamiętywaniu
męki i współczucia Jezusowi na margines usuwając prawdziwą przyczynę tego, że ta męka i śmierć
była tak wyjątkowa. Teraz się te nurty pobożności nie są ani dominujący ani często spotykany.
Nie będę ich oceniać - informuję jak jest.

Pn lut 02, 2015 13:13

jesienna napisał(a):
Tu nie chodzi o to, że Jezus cierpiał tak bardzo i umarł (jak piszesz wielu ludzi cierpiało więcej io dłużej).
Tu chodzi o to, że BÓG cierpiał i umarł. Że sam BÓG poniósł tą ofiarę. Stając się bezbronnym
Mam takie obawy, że w tym miejscu zakradł się pewien błąd chrystologiczny. Coć w pewnym sensie, wolno mówić, że "Bóg umarł", albo "Bóg cierpiał", ponieważ Jezus jako człowiek i Bóg, jest jedną osobą, to jednak natura Boga, zawsze pozostaje niezmienna i niewrażliwa na cierpienia. Przestrzegam tylko przed pewnym błędem, który nosi nazwę "teopasjonizmu". Mówi on, że sama natura Boga podlega cierpieniu.
jesienna napisał(a):
Ofiarę która polegała na tym, że będąc BOGIEM z miłości przyjął na siebie skutki grzechu pierworodnego - tzn. cierpierpienie i śmierć by nas zbawić.i dając się "uderzyć" szatanowi - bo cierpienie i śmierć będąc skutkiem grzechu pierworodnego są dzieło szatana.
Chrystus był do nas "podobnym we wszystkim oprócz grzechu". Niektórzy komentatorzy interpretując słowa "oddał ducha", (wyzionął ducha), [Chrystus uczynił to zawoławszy wielkim głosem], mówią, że przyjął na siebie dobrowolną śmierć. Świadomie z własnej woli. Chrystus nie mając grzechu pierworodnego (bo ciało wziął z dziewicy, która tez go nie miała) był panem swego życia. Do końca. Ale, to są trudne sprawy teologiczne, a nie znalazłem oficjalnego nauczania Kościoła na ten temat.

Pn lut 02, 2015 23:05
Eubulides napisał(a):
Niektórzy komentatorzy interpretując słowa "oddał ducha", (wyzionął ducha), [Chrystus uczynił to zawoławszy wielkim głosem], mówią, że przyjął na siebie dobrowolną śmierć. Świadomie z własnej woli. Chrystus nie mając grzechu pierworodnego (bo ciało wziął z dziewicy, która tez go nie miała) był panem swego życia. Do końca.
Któryś z Ojców Kościoła (nie przytoczę który, ale jest zacytowany w książce "Misterium Śmierci") tak interpretował dłuższy fragment "i skłoniwszy głowę oddał ducha", że Chrystus najpierw skłania głowę, a potem oddaje ducha odwrotnie niż ludzie, którzy najpierw oddają ducha, a potem głowa im opada. To również uważał on za dowód, że Chrystus oddał życie dobrowolnie, władczo.

Wt lut 03, 2015 8:06
"... Wielkość bólu musiała przeto odpowiadać wielkości przyniesionego owocu"
Suma teologiczna. Droga Zbawienia
... a zwłaszcza wykład Czy cierpienia doznane przez Chrystusa w czasie męki były większe od wszelkich innych cierpień?

Wt lut 03, 2015 10:26
Moderator

Tak. Ale Tomasz na tym nie poprzestaje, lecz wskazuje, że ból Chrystusa (porównywalny z cierpieniami wielu innych ludzi) został spotęgowany innymi przyczynami niż cielesne.

I wyjaśnia przy okazji tę "najwyższą boleść" na drodze mistycznej:
Cytuj:
Chrystus chciał dokonać wyzwolenia rodzaju ludzkiego od grzechu w oparciu o sprawiedliwość, a nie tylko o swoją potęgę. I dlatego wziął pod uwagę nie tylko zbawczą moc cierpienia płynącą z jedności z Bóstwem, lecz także sumę bólu należnego od ludzkiej natury dla wystarczającego zadośćuczynienia za grzech.

Moim zdaniem, bo nie znam dokładnie oficjalnego nauczania na ten temat, nie intensywność cierpienia, lecz sam jego fakt wynikający z solidarności Boga z człowiekiem, z kenozy, mającej na celu ostatecznie theosis człowieka, jest najważniejszy. "Bóg stał się (w pełni i do końca) człowiekiem, aby człowiek mógł zostać przebóstwiony"

Wt lut 03, 2015 11:37
Zobacz profil WWW

OK, ale to są tylko jego prywatne spekulacje, fantazje nie będące chyba częścią obowiązującego nauczania KRK?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lut 03, 2015 12:13

Nazywasz naukę św. Tomasza spekulacjami i fantazjami?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt lut 03, 2015 12:58

A czym są innym? zbadał to? Zostało mu to objawione? Nie, po prostu wymyślił sobie "jak jest" kierując się przekonaniem "jak powinno być".

Wt lut 03, 2015 13:00

Ja też uważam że ofiara Jezusa była o wiele, wiele cięższa niż to co się uważa: że powisiał kilka godzin na Krzyżu, o co tyle hałasu? Po pierwsze - umierał wziąwszy na siebie grzechy całej ludzkości.
Poza tym jest wiele opowieści o świętych, którzy podchodzili do swoich kaźni z humorem, nie mogli już się doczekać. Natomiast Jezus cierpiał potwornie oczekując na swoją kaźń "krople potu niczym krew". Ten sam Jezus, który przez 40 dni nic nie jadł, co dla człowieka było by niewykonalne, tak boi się zwykłej kary krzyża, wiedząc, że będzie tylko kilka godzin wisiał a nie kilkadziesiąt jak czasami ukrzyżowani??
Taki film jak Pasja ukazuje tylko w drobniutkim stopniu to co przeżywał Jezus

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt lut 03, 2015 13:06
medieval_man napisał(a):
Tak. Ale Tomasz na tym nie poprzestaje, lecz wskazuje, że ból Chrystusa (porównywalny z cierpieniami wielu innych ludzi) został spotęgowany innymi przyczynami niż cielesne.
To prawda, ale przecież nie skopiuję całego rozdziału, dlatego podsunęłam link gdzie temat został rozwinięty. Co do wartości Boskiego uniżenia mam dokładnie takie samo zdanie jak Ty, niemniej pytanie było o wielkość bólu, który Chrystus przyjął na siebie dlatego wskazałam na Tomasza który tym tematem się zajął obszerniej.
JedenPost napisał(a):
OK, ale to są tylko jego prywatne spekulacje, fantazje nie będące chyba częścią obowiązującego nauczania KRK?
Nie pomyślałam, że pytanie może dotyczyć oficjalnego nauczania Kościoła, z postu autora to nie wynika i nie ten dział.
Jednak mimo wszystko to co wydedukował Akwinata poza tym, że brzmi sensownie także logicznie wynika z Janowego świadectwa (ofiara Jezusa jest za grzechy całego świata) i można przypuszczać, że jako taka musiała "odpowiadać wielkości przyniesionego owocu" (zbawienie całego świata).

Wt lut 03, 2015 13:10

A wyjaśnia dlaczego miałaby odpowiadać i wg. jakich kryteriów, w jakich jednostkach to porównywać? Bo w zestawieniu cierpienie-owoc mamy dwie niespecjalnie przystające rzeczywistości.

Wt lut 03, 2015 13:21

Cierpienie jako koszt, zapłata, nie złotem, bo Bóg mógłby pstryknąć palcem i złoto pojawiło by się ale płaci własnym cierpieniem. Jezus nie jest jakimś Avatarem Boga, nie zadnym hologramem

Wt lut 03, 2015 13:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona