| 

"Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu 

| Autor | Wiadomość |  
			| medieval_man Moderator 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuKael napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): Kael pisze - że moje  "jedyne źródło to TRWAM ,  trudno mieć obiektywne spojrzenie na świat "ano , drogi Kaelku , wielokrotnie pisałem , oprócz ( jak to nazywasz ) tego jedynego źródła ,  oglądam KTV ( katotilc TV ) , Bibel-TV , tv-Noursat , tv-Padre-Pio , KTWN , TV z Fatimy ( chwilowo nazwe zapomniałem )i kilka innych bo . . . jak słusznie piszesz , po to Bóg dał rozum by angażować w katolickie media . zgadza się ?

ks. Zięby nie wysłuchałem bo raz do roku otwieram załączony link , musisz zatem poczekać do 01.01.16 bo limit w tym roku już wyczerpałem . smacznego niedzielnego obiadku .
Pierwsze slysze o linku, ktory ma limit... Zebys sie nie zdziwil: Bibel TV jest super, ale nie jest katolicka. Jest ekumeniczna. A KTWN jest ultrakatolicka, czyli (prawie) przedsoborowa. Zgaduje, ze tych subtelnosci nie wychwyciles? A poza tym potwierdziles moje przypuszczenia.  Ogladasz tylko "swoich". Tam sa glownie komentarze a nie informacje i fakty. Masz przetworzona papke (co z tego, ze katolicka) ale nawet nie zauwazasz, ze dostajesz rozwiazania takie, jakie autorom programow pasuja.A ani TV Noursat ani TV Padre Pio nie zajmują się tym, co uchwala polski parlament. Tak więc wiedzy nie masz praktycznie żadnej. Za to dużo powtarzanych za kimś poglądów. Można i tak. Bóg dał rozum nie po to, żeby go zamykać tylko w pobożności i pobożnych programach telewizyjnych, ale też samemu analizować wydarzenia. No, ale Glück Auf, trochę metaforycznie..._________________
 Fides non habet osorem nisi ignorantem

|  
			| N lut 08, 2015 15:44 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| medieval_man Moderator 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuDariusz-555 napisał(a): jeśli Rzeczpospolita zauroczy mnie dobrymi zarobkami , to wracam natychmiast . ach , jeszcze potrzebne jest inne zauroczenie , mianowicie obniżenie cen w polskich sklepach do poziomu niemieckiego . 
Czyli czekasz, aż my pracujący w Polsce sprawimy, że ta Polska będzie Ciebie godna?    Cóż, zawsze tak było._________________

|  
			| N lut 08, 2015 15:48 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuDariusz-555 napisał(a): do Kaela , zatem zapodaj jakieś ( Twoim zdaniem ) dobre katolickie medium . może jednak podpasuje mi jakieś "Twoje" medium . piszesz że tv-bilel jest super ale nie katolickie . a regularne Msze Święte z Katedry w Koeln ? a pieśni z Taize ? a regularne programy z pieśniami chwalącymi Pana -  to nie katolickie ?@Dariusz555 poza katolickimi sa tez dobre media, ktore informuja I nie urabiaja widza. Jezeli uwazasz Taize za katolickie, to ktos ciebie zle poinformowal. Taize jest ekumeniczne zalozone przez protestanta. Dlatego zalecam wiedze , a nie ideologie . Powtorze: Bibel TV ma bardzo dobre audycje i warto ja ogladac, ale nie wszystkie sa z naklejka "katolickie". Inaczej oszukujesz sam siebie. Cieszy mnie, ze ogladasz takze programy chrzescijanskie, bo to pierwszy krok do odbudowania uprzedzen. Ale jednoczesnie widze, ze idziesz z klapkami na oczach i boisz sie (?) otworzyc oczy na cos bez katolickiej etykietki. Tak nigdy nie bedziesz dorosly w swoich pogladach i decyzjach.

|  
			| N lut 08, 2015 16:12 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiumedieval_man napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): jeśli Rzeczpospolita zauroczy mnie dobrymi zarobkami , to wracam natychmiast . ach , jeszcze potrzebne jest inne zauroczenie , mianowicie obniżenie cen w polskich sklepach do poziomu niemieckiego . 
Czyli czekasz, aż my pracujący w Polsce sprawimy, że ta Polska będzie Ciebie godna?    Cóż, zawsze tak było.Darek bardzo precyzyjnie napisał - nie będzie pracował za marne 2 tys złotych. Zapomina biedaczysko, że miliony Polaków zarabia netto poniżej 2 tysiące, 60% emerytów i rencistów otrzymuje poniżej 1500 zł netto, ale nie porzucają ojczyzny li tylko dla kasy. Owszem mało, za mało, ale setki milionów ludzi na świecie marzy o takich dochodach, więc należy Bogu dziękować, że nie przyszło żyć pośród tych nędzarzy.....bo przecież nikt z ludzi nie wybiera czasu i miejsca swych narodzin.

|  
			| N lut 08, 2015 18:03 | 

|  
		|  |  
			| beti2503 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuDarku, a gdzie dokładnie zamierzasz pielgrzymować? Ja w sierpniu zapewne będę chciała odwiedzić Jasną Górę. O ile będę miała taką możliwość.. Kochani przypominam Wam, że puszeczka chciał spotkać się z całą naszą grupą u stóp Matki Jasnogórskiej. Może wreszcie poczynimy jakieś wstępne plany?  _________________
 Wszystkie wasze sprawy niech się dokonują w miłości!
 (1 Kor 16, 14)

|  
			| N lut 08, 2015 18:06 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuJeszcze w kontekście zauroczeniu zarobkami przez Rzeczpospolitą:Jak potoczyły sie losy generała Maczka po demobilizacji w 1949r?. Jak wiemy nie dostał wojskowej emerytury, ani żadnej zapomogi, dlatego musiał szukać pracy, aby utrzymać rodzinę. W wieku 57 lat podjął się się do pracy fizycznej: jedynej, jaka mógł dostać mimo ogromnego doświadczenia w wojskowości.
 Żołnierz z dywizji Maczka dał mu pracę, a generał, nie skarżąc się, wstawał codziennie bladym świtem i dojeżdżał do niej autobusem, 30 km od domu w Edynburgu, i wracał wieczorem. Póxniej pracował jako barman w hotelu Learmouth w Edynburgu.
 Okoliczności go nie przygnębiały, zawsze pozostawał uśmiechnięty i pełen optymizmu
 , "Generał Stanisław Maczek, Evan McGilvray. Cze czekał aż mu Rzeczpospolita, czy Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii zgotuje intratna posadę z kolosalnymi dochodami. Beti - w sierpniu mnóstwo doznań mistycznych dostarczają 3 dniowe uroczystości Wniebowzięcia NMP w Kalwarii Zebrzydowskiej. Pojechałam i już na lata Kalwaria mnie nie wypuściła, nie wiem ile razy tam pielgrzymowałam   http://www.kalwaria.eu/odpust-wniebowzi ... -2015.html

|  
			| N lut 08, 2015 18:40 | 

|  
		|  |  
			| terezjusz 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuAlus też miałem okazję być w Kalwarii Zebrzydowskiej na uroczystościach Wniebowzięcia, naprawdę cudowne przeżycie. 
 Beti dobrze że przypomniałaś o spotkaniu. Po śmierci Andrzeja co niektórzy byli chętni aby do spotkania doszło. Fajnie jakby nam w sierpniu takie spotkanie się udało, akurat  w rocznicę odejścia Puszeczki. Co Wy na to? Może czas aby to przemyśleć i jeśli taka wola Boża zaplanować takie spotkanie. Moim marzeniem byłoby gdybyśmy mogli spotkać się i pomodlić przy grobie Andrzeja.

|  
			| N lut 08, 2015 18:50 | 

|  
		|  |  
			| Dariusz-555 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiudrogi Medievalu , na dzień dzisiejszy Kanclerka Anielcia lepiej się troszczy o miejsca pracy niż Naczelna Koparka na "Zielonej Wyspie " . drogi Kaelu , za dużo zapodajesz bezsensownej papki , widze że nie umiesz zapodać dobrego katolickiego medium . czekam jednak z cierpliwością .

Beti , w drugiej połowie sierpnia będzie ta pielgrzymka do Łagiewnik . do tej pory mało szczegółów , trzeba śledzić w sieci .

|  
			| N lut 08, 2015 19:08 | 

|  
		|  |  
			| Dariusz-555 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuJP2 powiedział - "nic bardziej nie jest potrzebne człowiekowi jak Boże Miłosierdzie" .  Beti , oto ta stronka o tej pielgrzymce . http://www.milosierdzie.pl/lagiewniki/i ... zymka.html jeszcze do Alicji o tak zwanych zarobkach w Polsce . sama na pewno też zauważyłaś że niejaki Donald T. ( nazwisko znane redakcji ) musiał podjąć emigracje zarobkową bo mu krajowe pensje nie wystarczały . dobrze zrobił ?

|  
			| N lut 08, 2015 20:04 | 

|  
		|  |  
			| magda68 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuKael napisał(a): @magda68, z calym szacunkiem, ale pewnych anomalii genetycznych leczyc sie nie da i natura nie jest taka prosta z tym DNA. Obojnactwo zdarza sie wcale nie tak rzadko, kombinacje XXY, czy sam X tez. Tego sie nie da leczyc.Kael Zdaję sobie z tego sprawę, że nie da się na dzień dzisiejszy wyleczyć podobnych anomalii. Wiem, że swym wpisem uprościłam problem, który wykracza poza moją wiedzę. Mi bardziej chodziło o to, aby ukazać, że to są anomalie, a nie prawidłowość, oraz, że medycyna powinna leczyć, tzn spróbować leczyć i wciąż szukać środków leczniczych. No wiesz zapewne, że rezygnuje się z leczenia homoseksualizmu, uzasadniając go "normalnością", czyli że jest on normą.  Poza tym wciąż do Ciebie Kael.... Kiedy przystąpisz do naszej grupy?     . Pisałaś kiedyś, że na razie to niemożliwe. No to od rzeczy "niemożliwych" mamy specjalistkę w niebie św. Ritę       . Beti i Mariusz. Teraz mi będzie dużo łatwiej spotkać się z Wami. Darek przyjdzie może czas, że i na zarobki polskie się zgodzisz, ale to z czasem. Do wszystkiego trzeba samemu dojść. Póki co, bądź świadkiem Chrystusa dla Niemców (wł. tedeschi)w bella Germania     . Jeszcze słówko o Taize. Brat Roger nigdy nie dokonał konwersji na katolicyzm, ale on myślenie katolickie miał w sercu. Św Jan Paweł II pozwolił mu przyjmować Komunię św. katolicką. Nawet podobno chciał przejść na katolicyzm, ale mu powiedziano, ze w dobie ekumenizmu nie ma takiej potrzeby. Utworzył wspólnotę, chcąc praktykować katolicką duchowość monastyczną. W sercu był bardziej katolikiem, niż niejeden katolik z urodzenia.

|  
			| N lut 08, 2015 20:16 | 

|  
		|  |  
			| Dariusz-555 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuzgodzenie się na polskie zarobki oznacza zgodzenie się na tak zwane polskie emerytury . jednak w bella Polska żadna firma mnie nie potrzebuje , w bella Germania owszem . więc poprawiam frekfencje w tym kraju , który ma dla mnie prace .
 a świadkiem Chrystusa staram się być . niedawno ktoś w firmie podarował mi Biblie . przypomniałem sobie że Ojciec Manjackal uczył ostrożności w takich przypadkach . ten gostek był od tak zwanych "ewangelicznych Chrześcijan" pod przewodnictwem pewnego nawiedzonego Anglika . w tej Biblii nie ma nic o Matce Bożej , wyprodukowana z papieru recyklingowego ( czyli również toaletowego ) na co Bóg nie zasługuje itd. . no i gostek nic nie chce wiedzieć o Miłosierdziu Bożym , Siostrze Faustynie bo jak tłumaczy "tego nie ma w Biblii" . zaproponowałem mu broszurke o Miłosierdziu Bożym pod tytułem " Verehrung der Goettlichen Barmherzigkeit " (wydawnictwo KSA Kath. Schriften-Apostolat ) , odmówił przyjęcia ,  kit mu w oko .

|  
			| N lut 08, 2015 20:42 | 

|  
		|  |  

|   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu@magda68, masz racje co do brata Roger, ale faktycznie pozostal on swiadomie protestantem i chcial zeby Taize bylo ekumeniczne.  Nie ma co probowac "ukatoliczniac" Taize. To jest swiadome wyzwanie dla wszystkich chrzescijan. I ma byc wlasnie niewygodne.
 Jesli chodzi o problem Dariusza, to niestety jezeli ktos szuka tylko etykietek (katolicki) a nie prawdy,  to niech dalej mysli ze widzi lepiej.

Przydomek katolicki nie zalatwia wszystkiego. No i nie zwalnia z myslenia.

|  
			| N lut 08, 2015 20:45 | 

|  
		|  |  
			| Dariusz-555 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuKael próbuje tu założyć rubrykę pod tytułem " problem Dariusza " . zapodaj zatem Kaelu medium TV  , które według Ciebie  nie steruje ludzkimi mózgami . była tu mowa  ( Medieval ) że na TV-NOURSAT  nie ma nic o polskim parlamentaryzmie . i słusznie , po co Libańczykom wieści o klaunach z ulicy Wiejskiej . ja tu znajduje o Janie Pawle II ,  świętym Charbelu , świętym Maronie , no i dużo kapitalnej katolickiej libańskiej muzyki .

|  
			| N lut 08, 2015 21:14 | 

|  
		|  |  
			| medieval_man Moderator 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuDariusz-555 napisał(a):  była tu mowa  ( Medieval ) że na TV-NOURSAT  nie ma nic o polskim parlamentaryzmie . i słusznie , po co Libańczykom wieści o klaunach z ulicy Wiejskiej . ja tu znajduje o Janie Pawle II ,  świętym Charbelu , świętym Maronie , no i dużo kapitalnej katolickiej libańskiej muzyki .
I dzięki temu możesz "merytorycznie" wypowiadać się o tym, co w Polsce wprowadzono, a czego nie. Może więc pozostań przy rozmowach o Janie Pawle II ,  świętym Charbelu , świętym Maronie i katolickiej libańskiej muzyce, a wstrzymaj się z komentarzami o wprowadzonym "dżender"?  _________________

|  
			| N lut 08, 2015 21:24 | 

|  
		|  |  
			| enka71 
   |   Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiuBeti kiedy wspomniałaś o spotkaniu i o Andrzeju od razu pomyślałam, że najbardziej chciałabym spotkać się na wspólnej modlitwie przy Jego grobie- Terezjuszu podzielam Twoje pragnienie. Może faktycznie w rocznicę... 

|  
			| N lut 08, 2015 22:32 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach