Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 130  Następna strona
 "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Kael napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):
Kael pisze - że moje "jedyne źródło to TRWAM , trudno mieć obiektywne spojrzenie na świat "
ano , drogi Kaelku , wielokrotnie pisałem , oprócz ( jak to nazywasz ) tego jedynego źródła , oglądam KTV ( katotilc TV ) , Bibel-TV , tv-Noursat , tv-Padre-Pio , KTWN , TV z Fatimy ( chwilowo nazwe zapomniałem )i kilka innych bo . . . jak słusznie piszesz , po to Bóg dał rozum by angażować w katolickie media . zgadza się ?

ks. Zięby nie wysłuchałem bo raz do roku otwieram załączony link , musisz zatem poczekać do 01.01.16 bo limit w tym roku już wyczerpałem . smacznego niedzielnego obiadku .

Pierwsze slysze o linku, ktory ma limit...

Zebys sie nie zdziwil: Bibel TV jest super, ale nie jest katolicka. Jest ekumeniczna. A KTWN jest ultrakatolicka, czyli (prawie) przedsoborowa. Zgaduje, ze tych subtelnosci nie wychwyciles?

A poza tym potwierdziles moje przypuszczenia. Ogladasz tylko "swoich". Tam sa glownie komentarze a nie informacje i fakty. Masz przetworzona papke (co z tego, ze katolicka) ale nawet nie zauwazasz, ze dostajesz rozwiazania takie, jakie autorom programow pasuja.

A ani TV Noursat ani TV Padre Pio nie zajmują się tym, co uchwala polski parlament. Tak więc wiedzy nie masz praktycznie żadnej. Za to dużo powtarzanych za kimś poglądów. Można i tak.
Bóg dał rozum nie po to, żeby go zamykać tylko w pobożności i pobożnych programach telewizyjnych, ale też samemu analizować wydarzenia.
No, ale Glück Auf, trochę metaforycznie...

N lut 08, 2015 15:44
Zobacz profil WWW
Moderator

Dariusz-555 napisał(a):
jeśli Rzeczpospolita zauroczy mnie dobrymi zarobkami , to wracam natychmiast . ach , jeszcze potrzebne jest inne zauroczenie , mianowicie obniżenie cen w polskich sklepach do poziomu niemieckiego .

Czyli czekasz, aż my pracujący w Polsce sprawimy, że ta Polska będzie Ciebie godna?
8)
Cóż, zawsze tak było.

N lut 08, 2015 15:48
Zobacz profil WWW
Dariusz-555 napisał(a):
do Kaela , zatem zapodaj jakieś ( Twoim zdaniem ) dobre katolickie medium . może jednak podpasuje mi jakieś "Twoje" medium . piszesz że tv-bilel jest super ale nie katolickie . a regularne Msze Święte z Katedry w Koeln ? a pieśni z Taize ? a regularne programy z pieśniami chwalącymi Pana - to nie katolickie ?

@Dariusz555 poza katolickimi sa tez dobre media, ktore informuja I nie urabiaja widza.

Jezeli uwazasz Taize za katolickie, to ktos ciebie zle poinformowal. Taize jest ekumeniczne zalozone przez protestanta.

Dlatego zalecam wiedze, a nie ideologie.
Powtorze: Bibel TV ma bardzo dobre audycje i warto ja ogladac, ale nie wszystkie sa z naklejka "katolickie". Inaczej oszukujesz sam siebie.
Cieszy mnie, ze ogladasz takze programy chrzescijanskie, bo to pierwszy krok do odbudowania uprzedzen. Ale jednoczesnie widze, ze idziesz z klapkami na oczach i boisz sie (?) otworzyc oczy na cos bez katolickiej etykietki. Tak nigdy nie bedziesz dorosly w swoich pogladach i decyzjach.

N lut 08, 2015 16:12
medieval_man napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):
jeśli Rzeczpospolita zauroczy mnie dobrymi zarobkami , to wracam natychmiast . ach , jeszcze potrzebne jest inne zauroczenie , mianowicie obniżenie cen w polskich sklepach do poziomu niemieckiego .

Czyli czekasz, aż my pracujący w Polsce sprawimy, że ta Polska będzie Ciebie godna?
8)
Cóż, zawsze tak było.

Darek bardzo precyzyjnie napisał - nie będzie pracował za marne 2 tys złotych.
Zapomina biedaczysko, że miliony Polaków zarabia netto poniżej 2 tysiące, 60% emerytów i rencistów otrzymuje poniżej 1500 zł netto, ale nie porzucają ojczyzny li tylko dla kasy.
Owszem mało, za mało, ale setki milionów ludzi na świecie marzy o takich dochodach, więc należy Bogu dziękować, że nie przyszło żyć pośród tych nędzarzy.....bo przecież nikt z ludzi nie wybiera czasu i miejsca swych narodzin.

N lut 08, 2015 18:03

Darku, a gdzie dokładnie zamierzasz pielgrzymować? Ja w sierpniu zapewne będę chciała odwiedzić Jasną Górę. O ile będę miała taką możliwość..
Kochani przypominam Wam, że puszeczka chciał spotkać się z całą naszą grupą u stóp Matki Jasnogórskiej. Może wreszcie poczynimy jakieś wstępne plany? :D

N lut 08, 2015 18:06
Jeszcze w kontekście zauroczeniu zarobkami przez Rzeczpospolitą:
Jak potoczyły sie losy generała Maczka po demobilizacji w 1949r?. Jak wiemy nie dostał wojskowej emerytury, ani żadnej zapomogi, dlatego musiał szukać pracy, aby utrzymać rodzinę.
W wieku 57 lat podjął się się do pracy fizycznej: jedynej, jaka mógł dostać mimo ogromnego doświadczenia w wojskowości.
Żołnierz z dywizji Maczka dał mu pracę, a generał, nie skarżąc się, wstawał codziennie bladym świtem i dojeżdżał do niej autobusem, 30 km od domu w Edynburgu, i wracał wieczorem. Póxniej pracował jako barman w hotelu Learmouth w Edynburgu.
Okoliczności go nie przygnębiały, zawsze pozostawał uśmiechnięty i pełen optymizmu
, "Generał Stanisław Maczek, Evan McGilvray.
Cze czekał aż mu Rzeczpospolita, czy Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii zgotuje intratna posadę z kolosalnymi dochodami.

Beti - w sierpniu mnóstwo doznań mistycznych dostarczają 3 dniowe uroczystości Wniebowzięcia NMP w Kalwarii Zebrzydowskiej. Pojechałam i już na lata Kalwaria mnie nie wypuściła, nie wiem ile razy tam pielgrzymowałam :-D
http://www.kalwaria.eu/odpust-wniebowzi ... -2015.html

N lut 08, 2015 18:40

Alus też miałem okazję być w Kalwarii Zebrzydowskiej na uroczystościach Wniebowzięcia, naprawdę cudowne przeżycie.

Beti dobrze że przypomniałaś o spotkaniu. Po śmierci Andrzeja co niektórzy byli chętni aby do spotkania doszło. Fajnie jakby nam w sierpniu takie spotkanie się udało, akurat w rocznicę odejścia Puszeczki. Co Wy na to? Może czas aby to przemyśleć i jeśli taka wola Boża zaplanować takie spotkanie. Moim marzeniem byłoby gdybyśmy mogli spotkać się i pomodlić przy grobie Andrzeja.

N lut 08, 2015 18:50

drogi Medievalu , na dzień dzisiejszy Kanclerka Anielcia lepiej się troszczy o miejsca pracy niż Naczelna Koparka na "Zielonej Wyspie " .
drogi Kaelu , za dużo zapodajesz bezsensownej papki , widze że nie umiesz zapodać dobrego katolickiego medium . czekam jednak z cierpliwością .

Beti , w drugiej połowie sierpnia będzie ta pielgrzymka do Łagiewnik . do tej pory mało szczegółów , trzeba śledzić w sieci .

N lut 08, 2015 19:08

JP2 powiedział - "nic bardziej nie jest potrzebne człowiekowi jak Boże Miłosierdzie" .
Beti , oto ta stronka o tej pielgrzymce .
http://www.milosierdzie.pl/lagiewniki/i ... zymka.html

jeszcze do Alicji o tak zwanych zarobkach w Polsce . sama na pewno też zauważyłaś że niejaki Donald T. ( nazwisko znane redakcji ) musiał podjąć emigracje zarobkową bo mu krajowe pensje nie wystarczały . dobrze zrobił ?

N lut 08, 2015 20:04

Kael napisał(a):
@magda68, z calym szacunkiem, ale pewnych anomalii genetycznych leczyc sie nie da i natura nie jest taka prosta z tym DNA. Obojnactwo zdarza sie wcale nie tak rzadko, kombinacje XXY, czy sam X tez. Tego sie nie da leczyc.

Kael Zdaję sobie z tego sprawę, że nie da się na dzień dzisiejszy wyleczyć podobnych anomalii. Wiem, że swym wpisem uprościłam problem, który wykracza poza moją wiedzę. Mi bardziej chodziło o to, aby ukazać, że to są anomalie, a nie prawidłowość, oraz, że medycyna powinna leczyć, tzn spróbować leczyć i wciąż szukać środków leczniczych. No wiesz zapewne, że rezygnuje się z leczenia homoseksualizmu, uzasadniając go "normalnością", czyli że jest on normą.

Poza tym wciąż do Ciebie Kael.... Kiedy przystąpisz do naszej grupy? :) . Pisałaś kiedyś, że na razie to niemożliwe. No to od rzeczy "niemożliwych" mamy specjalistkę w niebie św. Ritę :) ;) .

Beti i Mariusz. Teraz mi będzie dużo łatwiej spotkać się z Wami.

Darek przyjdzie może czas, że i na zarobki polskie się zgodzisz, ale to z czasem. Do wszystkiego trzeba samemu dojść. Póki co, bądź świadkiem Chrystusa dla Niemców (wł. tedeschi)w bella Germania :razz: .

Jeszcze słówko o Taize. Brat Roger nigdy nie dokonał konwersji na katolicyzm, ale on myślenie katolickie miał w sercu. Św Jan Paweł II pozwolił mu przyjmować Komunię św. katolicką. Nawet podobno chciał przejść na katolicyzm, ale mu powiedziano, ze w dobie ekumenizmu nie ma takiej potrzeby. Utworzył wspólnotę, chcąc praktykować katolicką duchowość monastyczną. W sercu był bardziej katolikiem, niż niejeden katolik z urodzenia.

N lut 08, 2015 20:16

zgodzenie się na polskie zarobki oznacza zgodzenie się na tak zwane polskie emerytury .
jednak w bella Polska żadna firma mnie nie potrzebuje , w bella Germania owszem . więc poprawiam frekfencje w tym kraju , który ma dla mnie prace .
a świadkiem Chrystusa staram się być . niedawno ktoś w firmie podarował mi Biblie . przypomniałem sobie że Ojciec Manjackal uczył ostrożności w takich przypadkach . ten gostek był od tak zwanych "ewangelicznych Chrześcijan" pod przewodnictwem pewnego nawiedzonego Anglika . w tej Biblii nie ma nic o Matce Bożej , wyprodukowana z papieru recyklingowego ( czyli również toaletowego ) na co Bóg nie zasługuje itd. . no i gostek nic nie chce wiedzieć o Miłosierdziu Bożym , Siostrze Faustynie bo jak tłumaczy "tego nie ma w Biblii" . zaproponowałem mu broszurke o Miłosierdziu Bożym pod tytułem " Verehrung der Goettlichen Barmherzigkeit " (wydawnictwo KSA Kath. Schriften-Apostolat ) , odmówił przyjęcia , kit mu w oko .

N lut 08, 2015 20:42
@magda68, masz racje co do brata Roger, ale faktycznie pozostal on swiadomie protestantem i chcial zeby Taize bylo ekumeniczne. Nie ma co probowac "ukatoliczniac" Taize. To jest swiadome wyzwanie dla wszystkich chrzescijan. I ma byc wlasnie niewygodne.

Jesli chodzi o problem Dariusza, to niestety jezeli ktos szuka tylko etykietek (katolicki) a nie prawdy, to niech dalej mysli ze widzi lepiej.

Przydomek katolicki nie zalatwia wszystkiego. No i nie zwalnia z myslenia.

N lut 08, 2015 20:45

Kael próbuje tu założyć rubrykę pod tytułem " problem Dariusza " . zapodaj zatem Kaelu medium TV , które według Ciebie nie steruje ludzkimi mózgami .
była tu mowa ( Medieval ) że na TV-NOURSAT nie ma nic o polskim parlamentaryzmie . i słusznie , po co Libańczykom wieści o klaunach z ulicy Wiejskiej . ja tu znajduje o Janie Pawle II , świętym Charbelu , świętym Maronie , no i dużo kapitalnej katolickiej libańskiej muzyki .

N lut 08, 2015 21:14
Moderator

Dariusz-555 napisał(a):

była tu mowa ( Medieval ) że na TV-NOURSAT nie ma nic o polskim parlamentaryzmie . i słusznie , po co Libańczykom wieści o klaunach z ulicy Wiejskiej . ja tu znajduje o Janie Pawle II , świętym Charbelu , świętym Maronie , no i dużo kapitalnej katolickiej libańskiej muzyki .

I dzięki temu możesz "merytorycznie" wypowiadać się o tym, co w Polsce wprowadzono, a czego nie.
Może więc pozostań przy rozmowach o Janie Pawle II , świętym Charbelu , świętym Maronie i katolickiej libańskiej muzyce, a wstrzymaj się z komentarzami o wprowadzonym "dżender"?
:-D

N lut 08, 2015 21:24
Zobacz profil WWW

Beti kiedy wspomniałaś o spotkaniu i o Andrzeju od razu pomyślałam, że najbardziej chciałabym spotkać się na wspólnej modlitwie przy Jego grobie- Terezjuszu podzielam Twoje pragnienie. Może faktycznie w rocznicę...

N lut 08, 2015 22:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 130  Następna strona