Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 2:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Sens nawrócenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Sens nawrócenia
dominis263 napisał(a):
Nierozstrzygajmy tego czego nie rozumiemy wierzmy tylko i módlmy sie a odpowiedzi na nasze pytania wkrótce się znajda.Ten kto moze niech sie nawróci a ujzy światełko w tunelu jego zycie już niebędzie szare ,wkoncu poczujecie ze jest dla kogo życ,wasze życie sie odmieni .

Na czym to całe nawracanie, miało by polegać?

Pt sie 21, 2015 10:59

@dominis263 zanim "ujżysz" światełko w tunelu polecam sprawdzić, czy nie ma go przypadkiem w słowniku ortograficznym

Pt sie 21, 2015 11:19

Nawrócenie polega na przyznaniu się do grzechów jakie popełniliśmy, wyspowiadaniu się z nich a następnie podjęciu decyzji żeby ich nie powtarzać i starać się być coraz lepszym.

Pt sie 21, 2015 11:26

dominis263 napisał(a):
Nawrócenie polega na przyznaniu się do grzechów jakie popełniliśmy, wyspowiadaniu się z nich a następnie podjęciu decyzji żeby ich nie powtarzać i starać się być coraz lepszym.

Taaa... Sęk w tym, że na przestrzeni wieków fraza "bycie lepszym" zmieniała nieco swoje znaczenie; niegdyś najlepsi byli ci, którzy w imię Boga dopuszczali się palenia na stosie niewiernych, ci, którzy nawracając na chrześcijaństwo wybijali zęby poganom, ci, którzy podczas ekstremalnego postu biczowali swoje ciała w imię Boga etc.
Za sto lat to, co teraz chrześcijanie robią dla Boga, w imię Boga itd. "wyjdzie z użycia".

Pt sie 21, 2015 11:36

Samo niegrzeszenie to jest nawet do 70% sukcesu także warto niegrzeszyć najlepiej postanowić sobie niegrzeszenie do końca życia.

Pt sie 21, 2015 11:46

Czemu wyszukujecie tylko jakieś historie i cytaty żeby pogrążyć katolików?

Pt sie 21, 2015 11:52
Hufce napisał(a):
Samo niegrzeszenie to jest nawet do 70% sukcesu także warto nie grzeszyć najlepiej postanowić sobie niegrzeszenie do końca życia.

70%!? A jakże to wyliczyłeś?

Pt sie 21, 2015 12:06

dominis263 napisał(a):

Nikt nikogo nie pogrąża. Po prostu nie mieści nam się w głowie, jak można tak ślepo wierzyć w to, co mówią księża, którzy - tu Cię pewnie zaskoczę - też są ludźmi, też grzeszą i też mogą się mylić.

Pt sie 21, 2015 14:51

Powiem wam że gdyby nie Bóg to niewiem jak bym sobie poradził z moja depresją uwierzyłem w Pana i dzięki Niemu opuśćiły mnie lęki, chodziłem do kościoła i spowiedzi to też mi dużo dało,dzięki cierpieniu zbliżamy się do Boga i dzięki pasterzom bardziej możemy zrozumieć Boga,

Pt sie 21, 2015 15:06

dominis263 napisał(a):

Mam rozumieć, że ty sie nawróciłeś i nie popełniasz już grzechów.

Pt sie 21, 2015 15:08
dominis263 napisał(a):

Frustracji trzeba dać upust.

Hufce napisał(a):
Samo niegrzeszenie to jest nawet do 70% sukcesu także warto niegrzeszyć najlepiej postanowić sobie niegrzeszenie do końca życia.

To pułapka. Należy tworzyć cele możliwe do osiągnięcia(mierzalne postępy), a także budzące pozytywne skojarzenia(nie powinny określać, czego nie będziesz robił, ale kim byś chciał być), w przeciwnym przypadku staniemy się zalęknionymi pacjentami okolicznych terapeutów.

ototoksyczna napisał(a):
Taaa... Sęk w tym, że na przestrzeni wieków fraza "bycie lepszym" zmieniała nieco swoje znaczenie; niegdyś najlepsi byli ci, którzy w imię Boga dopuszczali się palenia na stosie niewiernych, ci, którzy nawracając na chrześcijaństwo wybijali zęby poganom, ci, którzy podczas ekstremalnego postu biczowali swoje ciała w imię Boga etc.
Za sto lat to, co teraz chrześcijanie robią dla Boga, w imię Boga itd. "wyjdzie z użycia".

Komu więcej dano, od tego się będzie więcej wymagać.

Pt sie 21, 2015 15:26
Mrs_Hadley napisał(a):
dominis263 napisał(a):

Frustracji trzeba dać upust.

Sam powiedz, czy takie "pogrążanie katolicyzmu" przynosi jakiekolwiek skutki?
Czy katolicy masowo opuszczają to forum... czy odchodzą z Kościoła?
Oczywiście, że nie.
Wiec po to robić?
Ano po to, aby ludzie niezdecydowani co do tej religii, albo też tacy, którzy mają wątpliwości, mogli poznać nie tylko "za", ale i "przeciw"... rozumiesz @dominis263?

Pt sie 21, 2015 17:55

Tak nawróciłem się i jeszcze bardziej pokochałem Boga.

Pt sie 21, 2015 19:00

dominis263 napisał(a):
Staraj sie byc co jakis czas w kościele tam mozna sie wyciszyc i porozmawiac z Bogiem,uwierz mi warto mozna sie wyzalic ze wszystkich swych problemow czlowiek wtedy wychodzi taki pocieszony

Jeśli Bóg istnieje, to Bóg jest wszędzie "Alfa & Omega", wszechobecny, wszechwiedzący to można porozmawiać ze Stwórcą wszędzie, nawet Bogiem oddychasz - tlen... Tylko nie przesadzaj z tą rozmową, bo wielu już popadło w stan schizofrenii.
Ciekawe jaki jest sens dla Boga rozmawianie z jedną z wielu istot (nie pomijając zwierząt), istotą którą stworzył i zna ją całkowicie. Taka rozmowa wtedy nie ma sensu. Co do takiego stanu jak to ująłeś - "pocieszenia", to się fachowo nazywa manipulacja, podświadomości, można taki stan osiągnąć modlitwą, medytacją. Narkotyki podobnie działają, człowiek "odlatuje" i jest w stanie nirvany - "lepszym świecie" podświadomości. Kurczę fajny były ten świat, tylko po cholerę to cierpienie zostało stworzone...

Pt sie 21, 2015 20:06

Jaaqob napisał(a):
nawet Bogiem oddychasz - tlen...

Niestety nie, to co piszesz to nic innego jak herezja (przynajmniej w kręgach chrześcijaństwa).

Jaaqob napisał(a):
Ciekawe jaki jest sens dla Boga rozmawianie z jedną z wielu istot

Dla Boga - w sumie żaden, bo rozmowa z kimkolwiek niczego mu nie dodaje. Natomiast odpowiedź może być wyrazem miłości. Być może rozmowa Boga polega na dawaniu odpowiedzi?

Jaaqob napisał(a):
Kurczę fajny były ten świat, tylko po cholerę to cierpienie zostało stworzone...

Prościej zapytać w ilu przypadkach ja byłem przyczyną cierpienia tak dla siebie jak innych.

Pt sie 21, 2015 23:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona