Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
 Bóg przyszedł do mnie 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg przyszedł do mnie
Dindala napisał(a):
No i prawie wszystko się wyjaśniło poza jednym. Skąd tyle różnic w chrześcijaństwie i kto dzierży prawdziwe klucze jego rozumienia. Ale to pewnie kwestia zaufania.

Różnice stąd, że część ludzi poszła za swoim ego i odrzuciła Kościół Chrystusa. Teraz idą każdy tam, gdzie według niego jest prawda.

Cytuj:
Dlatego, że wcześniej nie istniała taka potrzeba. Przykładowo kanon Pisma Świętego potwierdzono dogmatycznie dopiero w roku 1546 ponieważ w owym czasie protestanci zabrali się za jego "poprawianie" przez usunięcie kilku ksiąg ST. :)

Z tego co wiem protestanci poszli za Żydami a ci uznali te wyłączone księgi za nieautentyczne. Także trudno tu mówić o poprawianiu a raczej o odsiewaniu.[/quote]
Poprawianiu, bo kanon chrześcijański, w którym protestanci zamienili listę ksiąg ST na faryzeuszowską, istnieje już od starożytności.

Cytuj:
To odsiewanie zresztą trwa cały czas przynajmniej wśród specjalistów biblistów.

Jakoś nie przypominam sobie, aby naukowcy zajmowali się oceną, które księgi spisano z natchnienia Ducha Świętego. Znasz takich?

Cytuj:
Potrzeba istnieje zawsze gdy pojawiają się kontrowersje. Kwestia tylko kto w tych sporach ma rację.

Kontrowersje dotyczące kanonu rozstrzygnął Sobór Trydencki potwierdzając dogmatem uroczystym listę ksiąg spisanych z natchnienia Ducha Świętego.

Pt sie 21, 2015 6:55

Cytuj:
Cytuj:
To odsiewanie zresztą trwa cały czas przynajmniej wśród specjalistów biblistów.

Jakoś nie przypominam sobie, aby naukowcy zajmowali się oceną, które księgi spisano z natchnienia Ducha Świętego. Znasz takich?

Rzeczywiście, naukowcy się tym nie zajmują, bo nie jest to rolą nauki. Próbują tylko dotrzeć do czy zrekonstruować tekst pierwotny
bez późniejszych naleciałości i nawarstwień. Nie zaprzeczysz chyba, że tekst zarówno ST jak i NT zawiera wstawki powstałe w różnym czasie.

Pt sie 21, 2015 8:34

Hominibus napisał(a):
Poprawnie teologicznie tylko z grubsza. Bo czuć tutaj kardynalną skazę. Mianowicie. Jezus jest Prawdą , Drogą i ŻYCIEM. A u ciebie jedzie Ewangelią przeciwną życiu czyli ewangelią śmierci.

I wszystko zeznaje nikt nie jest tak Święty jak Bóg!

Hominibus. Zatwardziałe są ludzkie serca. Nigdzie nie pisałem i nie zachęcałem przeciwko życiu. Niby czytasz to co napisałem, a widzisz to co chcesz widzieć.
Jeśli chcesz pomodlę się za Ciebie i ze swojej strony o modlitwę proszę.

Cz sie 27, 2015 14:38

Robek napisał(a):
Mrs_Hadley napisał(a):
Mrs_Hadley napisał(a):
A dokąd Ty zmierzasz?

Do śmierci.

Wreszcie jakiś racjonalizm w wątku.

Cz sie 27, 2015 16:34

krzysztofsyn napisał(a):
Robek napisał(a):
Bóg zmusza mnie do tego, czego nigdy nie chciałem robić.

Bóg nie zmusza. Proponuje:
- Jeśli ktoś chce iść za mną niech...
Jeśli ktoś chce w wolności swojej, iść z miłości, a nie przymusu.
Jak pisałem wcześniej warto poprosić, aby Pan Jezus pokazał jak bardzo Ciebie kocha.
Jak pokaże, i Ty to poczujesz, wręcz trudno nie iść za Nim. Choć jest to pewnie możliwe.

Wszystko fajnie, ale!

Żeby była jasność, sam sie zacytuje.
Robek napisał(a):
Ja ci wieże, serio :-D
Jak byś kiedy rozmawiał z Bogiem, to spytaj sie, jakie ja mam perspektywy, chodzi mi o życie rodzinne i zawodowe, jak wygląda u mnie kwestia zbawienia, czy też potępienia?

Użytkowniku "krzysztofsyn" dostane odpowiedzi na na te pytania?

Cz wrz 03, 2015 14:03

Robek, Z Bogiem sam możesz porozmawiać. Ja nie czuje się i pewno nie jestem, jakimś szczególnym pośrednikiem między ludźmi a Bogiem. Zdobądź się i pogadaj. Choć Bóg to nie "wróż Maciej" i wątpię, aby przedstawił Tobie całą przyszłość (choć Bóg może wszytko, co zechce uczynić i może przedstawi).
Bóg się zdaje pytać:- Robek wchodzisz w to? zaufasz Mi? nie wiedząc jak będzie? zawierzysz Mi całe swoje życie i pragnienia?
Jeśli odpowiesz -Tak.
(Bez pytania: -Zaraz zaraz, a co proponujesz, zastanowię się czy warto ? itd..)
Przestanie Ciebie zbytnio interesować "jutro"., życie rodzinne czy zawodowe. Bóg sam się o to będzie martwił. A Ty będziesz zawsze, za wszytko dziękował i Go Kochał.
Kwestia zbawienia. Już zostałeś zbawiony (na Krzyżu) wystarczy, abyś uznał Jezusa za Boga (że On Tobą kieruje, a nie Ty nim) swojego Pana i zbawiciela.... Pokochał Jego. On Ciebie pokochał pierwszy. Miłość, żyje wiecznie.

Oczywiście jak chcesz, mogę pomodlić się za Ciebie. I o modlitwę proszę.

Cz wrz 03, 2015 16:07

krzysztofsyn napisał(a):
Robek, Z Bogiem sam możesz porozmawiać. Ja nie czuje się i pewno nie jestem, jakimś szczególnym pośrednikiem między ludźmi a Bogiem.

A niby dlaczego? ktoś ci tego zabronił?
krzysztofsyn napisał(a):
Oczywiście jak chcesz, mogę pomodlić się za Ciebie.

Może być, nie ma problemu :-D

Cz wrz 03, 2015 17:39

medieval_man napisał(a):
luisiana napisał(a):
Do medieval_man
nie o takie wspólnoty mi chodziło, w jednej z nich byłam kilka razy, to było jakieś 4 lata temu. Są przesiąknięte katolicyzmem, wprowadzają udawaną euforię, mówią rzeczy, które przeczą temu co jest napisane w Biblii. A ja szukam nazwijmy to "wspólnoty" czy czegoś w tym rodzaju, która nie będzie zaprzeczała Słowu.

Zadałaś pytanie:
- w którym kościele katolickim tego daru się używa.
Dostałaś odpowiedź.

Czegoś nie rozumiem. Pytasz w którym kościele katolickim używa się daru języków, a potem masz żale, że napisałem Ci o wspólnotach katolickich i w dodatku przesiąkniętych katolicyzmem, a nie jakichś innych.

Poza tym, jeśli uważasz, że wiesz lepiej od wielu mądrych i pobożnych osób które wspólnoty kościelne zaprzeczają, a które pielęgnują Słowo Boże to czego szukasz na forum?

Zapytałam, w którym KK używają daru języków, bo ja nie znam żadnego, gdzie właśnie by mówili językami. A jedną parafię, którą podałeś to moja parafia, więc wiem, że tego daru tam nie używają(najwidoczniej go nie mają), więc stąd moje pytanie. I nie mam żalu, po prostu zdaję sobie sprawę że w mało w którym KK to jest. A Ty jeszcze mnie utwierdziłeś, ze chyba żaden KK nie uwzględnia tego daru.
Natomiast wspólnota, która funkcjonuje przy tym kościele, też tam tego nie ma, oni mamroczą pod nosem, jedna babka z tej właśnie wspólnoty kazała mi się modlić do mojej patronki, no to istne bałwochwalstwo, nie chce mieć nic wspólnego z czymś takim. Ale słyszałam ludzi, którzy mają ten dar, i jak mówią językami, coś niesamowitego. Ale ta wspólnota jest daleko od mojej miejscowości, no i niekatolicka. Pozdrawiam

Cz wrz 03, 2015 21:23
Moderator

Aha... spodziewałaś się, że znajdziesz taką parafię katolicką, w której, w centrum liturgii znajdzie się dar języków?
To sobie odpuść. Dar języków to najmniejszy z darów.
W parafiach (wszystkich) Kościoła katolickiego spotkasz się natomiast z największym darem, jakim jest Obecność Syna Bożego w Najświętszym Sakramencie.
Liturgia, jaka odbywa się wokół tego daru jest zbyt wielka i poważna, by dopuszczać w niej nieporządek dowolnego posługiwania się publicznie darami charyzmatycznymi, w tym darem języków, co do którego św. Paweł napisał jak jest mały w 1Kor 14, w tym:

Jeżeli korzysta ktoś z daru języków, to niech mówią kolejno dwaj, najwyżej trzej, a jeden niech tłumaczy! Gdyby nie było tłumacza, nie powinien mówić na zgromadzeniu; niech zaś mówi sobie samemu i Bogu!

Czy w tej Twojej niekatolickiej wspólnocie są tłumacze języków? Czy też lekceważy się tam zalecenie św. Pawła?

Ciekaw jestem w jaki sposób rozróżniasz który z darów języków i w której wspólnocie jest doskonalszy? I czy ma to jakikolwiek związek z tym, jak taką modlitwę odbiera Ten, do którego jest ona kierowana.

Co do bałwochwalstwa, wybacz, ale piszesz o rzeczach, których nie rozumiesz.

Cz wrz 03, 2015 21:42
Zobacz profil WWW

Robek napisał(a):

Oczywiście nikt mi tego nie zabronił. Ale wybacz, to Twoja "robota". I nikt na ziemi, za Ciebie życia nie przeżyje.
"Przyjdźcie do Mnie wszyscy...", a nie ...Przychodźcie zamiast kogoś.
Chciałbyś, abym za Ciebie kochał Twoją dziewczynę lub żonę. Chciałbyś, abym za Ciebie dostał wypłatę. A może pojechał na darmowe wakacje na Majorkę za Ciebie? Zamiast Ciebie był w niebie?

Jedyne przyjście zamiast Ciebie (jakie dostrzegam) to modlitwa za Ciebie lub modlitwa w intencji o którą byś prosił. I to nie na zasadzie, że ja mam lepszy kontakt z Bogiem, ale na zasadzie
"Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie.Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię Moje, tam Jestem pośród nich".

Pt wrz 04, 2015 8:34

krzysztofsyn napisał(a):
Robek napisał(a):

Oczywiście nikt mi tego nie zabronił. Ale wybacz, to Twoja "robota". I nikt na ziemi, za Ciebie życia nie przeżyje.
"Przyjdźcie do Mnie wszyscy...", a nie ...Przychodźcie zamiast kogoś.
Chciałbyś, abym za Ciebie kochał Twoją dziewczynę lub żonę. Chciałbyś, abym za Ciebie dostał wypłatę. A może pojechał na darmowe wakacje na Majorkę za Ciebie? Zamiast Ciebie był w niebie?

Albo coś z to bobą jest nie tak, albo nie rozumiesz co do ciebie mówie, albo już sam nie wiem.
Chciałem żebyś bezpośrednio porozmawiał z Bogiem na mój temat, tyle że tobie zbytnio nie pasowało coś takiego, i w tej sytuacji widze tu tylko dwie możliwości, pierwsza jest taka że dbasz tylko o własny interes, a nikomu innemu nie będziesz w tej kwestii pomagał, druga możliwość jest taka, że ten Bóg z którym sobie rozmawiasz, istnieje tylko w twojej głowie! w tej sytuacji twój urojony Bóg nic o mnie nie wie, wiec jak by mógł mi pomóc?

N wrz 06, 2015 17:01

Nieraz tak bywa, że się ludzie nie rozumieją. "Właściwa postawa chrześcijańska polega na ufnym powierzeniu się Opatrzności w tym, co dotyczy przyszłości, i na odrzuceniu wszelkiej niezdrowej ciekawości w tym względzie”, czytamy w katechizmie. To wydaje się normalne, że chcielibyśmy wiedzieć, co nas czeka. Jednak Prorocy – i biblijni, i święci Kościoła – uczą, że o wiele ważniejsze jest jednak pytanie, Kto na nas czeka i czego od nas oczekuje.

Pn wrz 07, 2015 11:45

krzysztofsyn napisał(a):
Nieraz tak bywa, że się ludzie nie rozumieją. "Właściwa postawa chrześcijańska polega na ufnym powierzeniu się Opatrzności w tym, co dotyczy przyszłości, i na odrzuceniu wszelkiej niezdrowej ciekawości w tym względzie”, czytamy w katechizmie. To wydaje się normalne, że chcielibyśmy wiedzieć, co nas czeka. Jednak Prorocy – i biblijni, i święci Kościoła – uczą, że o wiele ważniejsze jest jednak pytanie, Kto na nas czeka i czego od nas oczekuje.

No niech ci będzie :-D skoro pytanie o to co stanie sie ze mną w przyszłości jest niezdrowe, to w takim razie, zapytaj sie Boga, jak to moje życie wygląda w tej chwili? czy jestem dobrym katolikiem, czy może jednak złym?

Wt wrz 08, 2015 13:17
krzysztofsyn napisał(a):
Robek, Z Bogiem sam możesz porozmawiać. Ja nie czuje się i pewno nie jestem, jakimś szczególnym pośrednikiem między ludźmi a Bogiem. Zdobądź się i pogadaj. Choć Bóg to nie "wróż Maciej" i wątpię, aby przedstawił Tobie całą przyszłość (choć Bóg może wszytko, co zechce uczynić i może przedstawi).
Bóg się zdaje pytać:- Robek wchodzisz w to? zaufasz Mi? nie wiedząc jak będzie? zawierzysz Mi całe swoje życie i pragnienia?
Jeśli odpowiesz -Tak.
(Bez pytania: -Zaraz zaraz, a co proponujesz, zastanowię się czy warto ? itd..)
Przestanie Ciebie zbytnio interesować "jutro"., życie rodzinne czy zawodowe. Bóg sam się o to będzie martwił. A Ty będziesz zawsze, za wszytko dziękował i Go Kochał.
Kwestia zbawienia. Już zostałeś zbawiony (na Krzyżu) wystarczy, abyś uznał Jezusa za Boga (że On Tobą kieruje, a nie Ty nim) swojego Pana i zbawiciela.... Pokochał Jego. On Ciebie pokochał pierwszy. Miłość, żyje wiecznie.

Oczywiście jak chcesz, mogę pomodlić się za Ciebie. I o modlitwę proszę.

Człowieku przestań tak hipotetycznie dialogować bo to jest rodzaj schizofrenii.

N wrz 13, 2015 17:09

Hominibus.
Każda obelga jest kolejnym klejnotem w koronie pokory i wiary. Jest błogosławieństwem. Bóg zapłać.
Niech Cię Pan prowadzi.

Pn wrz 14, 2015 12:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona