| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Smoleńsk 10.04.2010
Kael napisał(a): Niestety polski wegiel przegrywa z np chinskim. Tamten wydobywa sie praktycznie metoda odkrywkowa. Polski jest juz tak gleboko i mamy takie (chyba oczywiste) normy bezpieczenstwa, ze cena jest niekonkurencyjna. A dzis kazdy liczy koszty.
W socjalizmie przemysl ciezki nie byl rentowny, ale byl finansowany z budzetu i zacofany technicznie. Pamietasz czarne dymy z wszystkich kominow, takze elektrowni i hut? Myslisz ze modernizacja nic nie kosztuje? A jak jeszcze wszyscy chca podwyzek, to w koncu wlasciciel rezygnuje z doplat do intetesu.
Wierzysz, ze PiS wszystko upanstwowi i wracajac do socjalizmu "naprawi" gospodarke? Zgaduje ze ani z technika ani z ekonomia nie masz zawodowo do czynienia? O jakiej ekonomii piszesz? Obawiam sie ze nie bierzesz pod uwage ekonomii gieldowej i korporacyjnej , bo to wlasnie one doprowadza zaklady do nierentownosci.
|
| Pn lis 02, 2015 11:44 |
|
|
|
 |
|
akacja
|
Kael, chcesz wiedzieć to skończyłam prywatną wyższą szkołę ekonomiczną. I obecnie nie do pomyślenia jest dla mnie że można tylko stawiać blaszaki, nic nie produkować, sprowadzać towary z zagranicy i odprowadzać tam kasę. To do żadnego wzrostu gospodarczego nie doprowadzi. Przejeżdżałam obok strajkujących górników, wiem że restrukturyzacja górnictwa to nie jest taka prosta sprawa i nie jest to sprawa paru miesięcy. Jedno muszę tylko powiedzieć: prawda musi wyjść na jaw ile zostało zniszczone. Bo budować trzeba będzie od nowa,a program naprawy Rzeczpospolitej to kwestia wielu lat.
|
| Pn lis 02, 2015 11:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli uwazasz, ze rzad ma dawac doplaty z twoich podatkow do orywatnych nierentownych przedsiebiorstw?
|
| Pn lis 02, 2015 12:05 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): Kael, chcesz wiedzieć to skończyłam prywatną wyższą szkołę ekonomiczną. I obecnie nie do pomyślenia jest dla mnie że można tylko stawiać blaszaki, nic nie produkować, sprowadzać towary z zagranicy i odprowadzać tam kasę. To do żadnego wzrostu gospodarczego nie doprowadzi. Przejeżdżałam obok strajkujących górników, wiem że restrukturyzacja górnictwa to nie jest taka prosta sprawa i nie jest to sprawa paru miesięcy. Jedno muszę tylko powiedzieć: prawda musi wyjść na jaw ile zostało zniszczone. Bo budować trzeba będzie od nowa,a program naprawy Rzeczpospolitej to kwestia wielu lat. Byle nie podobnie "budować" http://www.mojeopinie.pl/raport_niku_do ... 1249161449Aktualnie: https://www.radiogdansk.pl/index.php/wy ... niach.htmlAle to publiczne radio, wiadomo kłamie, bo przecież powszechnie wiadomo, że Polska jest w ruinie .
|
| Pn lis 02, 2015 12:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@sapper, system jest jaki jest. Uwazasz ze socjalitm byl lepszy?
|
| Pn lis 02, 2015 12:07 |
|
|
|
 |
|
akacja
|
Kael napisał(a): Czyli uwazasz, ze rzad ma dawac doplaty z twoich podatkow do orywatnych nierentownych przedsiebiorstw? Nie twierdzę, że należy dotować, tylko uważam że powinno wyjść na jaw kłamstwo "nierentowne, należy zamknąć" tych co okradli Polskę.
|
| Pn lis 02, 2015 12:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): Kael napisał(a): Czyli uwazasz, ze rzad ma dawac doplaty z twoich podatkow do orywatnych nierentownych przedsiebiorstw? Nie twierdzę, że należy dotować, tylko uważam że powinno wyjść na jaw kłamstwo "nierentowne, należy zamknąć" tych co okradli Polskę. A nie zastanawiasz się czemu PiS w styczniu 2015r, wbrew zapowiedziom, nie zaskarżył do TK ustawy górniczej, która zakłada "restrukturyzację" nierentownych kopań. Choć "restrukturyzacja" oznacza częściową likwidację.
|
| Pn lis 02, 2015 12:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No to chyba troche poczekasz... Stoczni Gdanskiej nawet o. Rydzyk nie uratowal. O PiSie nie wspominajac ...
|
| Pn lis 02, 2015 12:37 |
|
 |
|
Dariusz-555
|
powyzsze posty nie na temat . zglaszam do wykasowania . to jest watek o " wierzyc czy nie wierzyc w pancerna brzoze " a nie kopalniach i stoczniach .
i przestan Alicjo trolowac " prangacych zmian " . PO zrobilo z Polski " sajgon " wiec logiczne ze ludzie w wyborach opowiedzieli sie za zmianami a nie za " irlandzkimi cudami gospodarczymi " . a na sukces PiS ciezko pracowala Ewa i przyjaciele . zgadza sie ?
|
| Pn lis 02, 2015 13:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zglos siebie tez za trolling w ostatnim akapicie!
|
| Pn lis 02, 2015 13:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): @sapper, system jest jaki jest. Uwazasz ze socjalitm byl lepszy? Tu nie chodzi o zaden ustroj, bo kazdy jest kreowany przez ludzi i ci sami ludzie go pozniej wypaczaja. Nie trzeba zmieniac ustroju, tylko prawo, tak aby uniemozliwic wszelakie manipulacje i nakladac osobista odpowiedzialnosc za kazde wykroczenie. Podstawowa zmiana powinna byc zmiana w interpretacji immunitetow. One maja jedyniie chronic ciaglosc dzialania Rzadow, a nie chroniic dana jednostke przed odpowiedzialnoscia karna. Immuniitet jest po to aby niie oslabiac Rzadu, ale bardzo latwo jest przeciez w krotkim czasie ustalic zastepstwo danej osoby i poddac ja normalnemu procesowi sadowniczemu, a nie czekac do konca kadencji aby dana osoba mogla zatuszowac swoja szkodliwa dzialalnosc i uniknac kary. Nawet jesli ktos za skradzione fundusze czy machlojki kupil komus innemu np. dom, samochod itp. to mozna to sprawdzic i takze ewentualnie skonfiskowac. Wiem, w dzisiejszych ukladach trzeba by bylo 90% Rzadow zastapic innymi i dlatego mamy co mamy. pusty kraj i mase dlugow.
|
| Pn lis 02, 2015 13:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Masa długów to spuścizna po wojnie światowej, okupacji sowieckiej, powiększana przez światowe kryzysy i dokładana przez rządzących - wszystkich bez wyjątku. Ale pusty kraj? 
|
| Pn lis 02, 2015 13:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, daj spokoj! Kraj w ruinie a ty jakies miraze widzisz.... Uwaga: Ironia
Sapper przedtem pisales o gieldzie ktora rujnuje. To w koncu system kapitalistyczny z gielda czy rzad?
|
| Pn lis 02, 2015 13:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Masa długów to spuścizna po wojnie światowej, okupacji sowieckiej, powiększana przez światowe kryzysy i dokładana przez rządzących - wszystkich bez wyjątku. Ale pusty kraj?  A, no co tam pozostalo? Nierentowne zaklady i sila robocza wspierajaca obce konta bankowe.
|
| Pn lis 02, 2015 13:38 |
|
 |
|
akacja
|
Kael napisał(a): No to chyba troche poczekasz... Stoczni Gdanskiej nawet o. Rydzyk nie uratowal. O PiSie nie wspominajac ... Już tyle lat czekałam bez żadnej nadziei ze świadomością "my nic nie zmienimy", że nic nie stanie się gdy poczekam jeszcze. Chodzi o to, że ujawnienie prawdy jak byliśmy oszukiwani i okradani tyle lat jest potrzebne, dla zrozumienia że od razu Polska nie stanie się kwitnącą krainą i obiecywanym rajem, tylko czeka nas ciężka praca dla Ojczyzny.
|
| Pn lis 02, 2015 13:46 |
|
|
|