Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 25, 2025 16:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
Ojtam...
Kaczyński doskonale zdaje sobie sprawę, że kto ma media ten ma władzę.

Jak wskazuje historia ZSRR :D

Cytuj:
Oraz ostatnie 25 lat w nasze ojczyźnie... :D

Bajanie oderwane od realiów.....licząc media pro pisowskie i liberalne stosunek wychodzo 40%:60%.

Cytuj:
Ale popatrz na telewizję: przychylne PiS były do tej pory częściowo Trwam i Republika. Znajdujące się gdzieś na marginesie oglądalności. To media prywatne.

Częściowo :D ....Ty jednak userów traktujesz jak pospolitych kpów.
http://wyborcza.pl/1,75478,19387866,krr ... -i-tv.html
Na marginesie oglądalności - mówicie niespójnie - gita non stop dowodzi wzrost oglądalności.
A poważnie - najwidoczniej oferta niezbyt zachęcająca, na pewno nie jest za to winny meastream.

Cytuj:
Zdecydowanie nieprzychylne PiS były również prywatne TVN i Polsat. Znajdujące się w czołówce oglądalności .

Wedle pojmowania PiS - nie chwalą, czyli nieprzychylne....tak jakby TVN czy Polsat nie jeździły równo po PO i PSL.

Cytuj:
Pozostała telewizja publiczna, która powinna być przynajmniej bezstronna.
A nie była..

Owszem, byli w niej dziennikarze, którzy na zasadzie wyjątku mogli robić w niej programy nie idące po linii PO/PSL. Ale programy te były zwykle gdzieś po 22.00 kiedy porządny pracujący człowiek chodzi spać.
Próba zmiany tej sytuacji była więc w przypadku Kaczyńskiego logicznym posunięciem inaczej z 90% kanałów telewizyjnych dochodziłby do społeczeństwa jednolity komunikat: PiS jest zły, bo... to PiS

Ocena Instytutu Badań Medioznawczych UW jest diametralnie różna od Twojej......też nie lubią PiS?

Śr lut 17, 2016 14:28
Moderator

Alus napisał(a):
Bajanie oderwane od realiów.....licząc media pro pisowskie i liberalne stosunek wychodzo 40%:60%.

Gdzie to znalazłaś?
Jakie jest kryterium liczenia?
Liczony jest stosunek tytułów czy stosunek nakładów w przypadku prasy?
A w przypadku telewizji stosunek stacji czy stosunek widzów?
Alus napisał(a):
Częściowo :D ....Ty jednak userów traktujesz jak pospolitych kpów.
http://wyborcza.pl/1,75478,19387866,krr ... -i-tv.html
Na marginesie oglądalności - mówicie niespójnie - gita non stop dowodzi wzrost oglądalności.
A poważnie - najwidoczniej oferta niezbyt zachęcająca, na pewno nie jest za to winny meastream.

Oferta jest zależna od środków jakie się posiada.
Porównaj kapitał TVN czy Polsat d kapitału Trwam czy Republika oraz pochodzenie pieniędzy.
Alus napisał(a):
Wedle pojmowania PiS - nie chwalą, czyli nieprzychylne....tak jakby TVN czy Polsat nie jeździły równo po PO i PSL.

Nie jeździły...
Alus napisał(a):
Ocena Instytutu Badań Medioznawczych UW jest diametralnie różna od Twojej......też nie lubią PiS?

Nie znam tej oceny. Przytoczysz?

Śr lut 17, 2016 15:13
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Gdzie to znalazłaś?

Z prostego wyliczenia - w słupkach: media pisowskie - media pozostałe.
Nakład nie jest żadnym wyznacznikiem - GPC nakład 57 tys - sprzedaż 20 tys.

Cytuj:
Porównaj kapitał TVN czy Polsat d kapitału Trwam czy Republika oraz pochodzenie pieniędzy.

A co to ma do rzeczy w kwestii: media pro pisowskie, media anty pisowskie.

Cytuj:
Nie jeździły...

Nie stać Cię nawet na krztynę obiektywności? :( :(
Nie jeździła np Olejnik?

Alus napisał(a):

Nie znam tej oceny. Przytoczysz?[/quote]
http://www.polskatimes.pl/artykul/92239 ... ,id,t.html

Śr lut 17, 2016 15:46

Alus napisał(a):
Cytuj:
W przypadku Morawieckiego można mieć nadzieję, że rozumie on tę oczywistą oczywistość, w końcu dorobił się pokaźnego majątku. W każdym razie plus dla niego za stanowisko w sprawie frankowiczów :ok:

W zagranicznym banku, który zajmuje 5 miejsce (14%) spośród 9 udzielających kredyty we frankach.

To już problem zwolenników PiS nie mój ;-)

Co do mediów publicznych, to też miałem wrażenie, że ich obiektywność była nieco zaburzona, tzn. były bardziej nieprzychylne PiS niż PO. Ale obecny poziom wazeliniarstwa TVP wobec władzy bije POprzednią stronniczość na głowę :evil:

Śr lut 17, 2016 15:53

medieval_man napisał(a):
Cytuj:
- własność prywatna to zabobon,

Nie wiem kto to napisał i co miał na myśli.

Andy72 w obronie projektowanej przez rząd PiS ustawy, umożliwiającej dowolne wywłaszczenia spadkobierców nieruchomości rolnych.

Cytuj:
Cytuj:
- to dobrze, że polska waluta słabnie, bo dzięki temu obcokrajowcy i emigranci się bogacą kosztem Polaków
Tego chyba nikt nie napisał?

gita chwaliła słabość polskiej waluty, bo jest korzystna dla mieszkańców Holandii.

Cytuj:
Polacy zarabiający za granicą i przywożący pieniądze do Polski siłą rzeczy mają tych pieniędzy więcej.

Natomiast Polacy mieszkający w Polsce i pracujący w Polsce mają tych pieniędzy coraz mniej, ku wielkiej uciesze PiS.

Cytuj:
Kiedy natomiast waluta (złotówka) umacnia się, możemy kupować więcej za granicą, co powoduje że rośnie popyt za granicą i rośnie PKB za granicą. Dobrze?

Że jesteśmy bogatsi i możemy więcej kupować? Dobrze.

Cytuj:
Napisałem natomiast, ale to było dla ciebie za trudne do odczytania, że Kaczyński postępuje, ze swojego punktu widzenia, racjonalnie podporządkowując sobie media. Nigdzie nie użyłem słowa represjonowanie. Ale ty je znalazłeś.

W poście pilastra, na który odpowiadałeś i który zacytowałeś. Znamienne, że nawet nie próbowałeś zanegować jego tezy, że PiS represjonuje media. Bo przecież wystarczyłoby stwierdzić, że pilaster sobie tylko spekuluje, że nie wie o co chodzi, a skoro CBŚ przeprowadza nalot na redakcję FiM to na pewno ma ku temu jakiś zgodny z prawem, niekomunistyczny powód. Ale najwyraźniej wam się już nawet pozorów nie chce utrzymywać, skoro zamiast tego napisałeś, że działanie PiS jest racjonalne i dobre.

Śr lut 17, 2016 15:56
Cytuj:
Co do mediów publicznych, to też miałem wrażenie, że ich obiektywność była nieco zaburzona, tzn. były bardziej nieprzychylne PiS niż PO. Ale obecny poziom wazeliniarstwa TVP wobec władzy bije POprzednią stronniczość na głowę :evil:

Pełnego obiektywizmu nigdzie sie nie uświadczy - nawet w Kościele - trudno zatem oczekiwać od mediów, zwłaszcza gdy politycy manipulowali nimi non stop.
Ja od długiego czasu nie oglądam żadnych programów z udziałem polityków, korzystam jedynie z netu.....oszczędziłam tym sobie wiele nerwów :)

Śr lut 17, 2016 16:06
SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
W przypadku Morawieckiego można mieć nadzieję, że rozumie on tę oczywistą oczywistość, w końcu dorobił się pokaźnego majątku. W każdym razie plus dla niego za stanowisko w sprawie frankowiczów :ok:

W zagranicznym banku, który zajmuje 5 miejsce (14%) spośród 9 udzielających kredyty we frankach.

To już problem zwolenników PiS nie mój ;-)

Może i problem PiS ale p. Morawiecki w wypowiedzi o ulżeniu tylko biednym, zapomina lub udaje, że nie wie, że 80% kredytobiorców to ludzie według banków biedni - nie posiadali zdolności kredytowej do kredytu w złotówkach.
Ale we frankach już byli dostatecznie bogaci.....nie mówię tego gołosłownie, mam takie przypadki w rodzinie.
Banki po prostu naciągały ludzi na kredyt frankowy, zapewne nie bez wiedzy ich prezesów.

Śr lut 17, 2016 16:19
Moderator

Witold napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Polacy zarabiający za granicą i przywożący pieniądze do Polski siłą rzeczy mają tych pieniędzy więcej.

Natomiast Polacy mieszkający w Polsce i pracujący w Polsce mają tych pieniędzy coraz mniej, ku wielkiej uciesze PiS.

Ale dlatego, że złotówka słabnie?
Mają tych złotych nadal tyle samo.
Witold napisał(a):
Cytuj:
Kiedy natomiast waluta (złotówka) umacnia się, możemy kupować więcej za granicą, co powoduje że rośnie popyt za granicą i rośnie PKB za granicą. Dobrze?

Że jesteśmy bogatsi i możemy więcej kupować? Dobrze.

Nieprawda.
Byłoby dobrze gdybyśmy mogli kupować więcej w Polsce polskich towarów.
A "dobrze" to jest tylko krótkowzrocznie, bo wydając pieniądze za granicą podnosimy tamten PKB i jednocześnie zmniejszamy popyt wewnętrzny w Polsce, co skutkuje zmniejszeniem obrotów, zmniejszeniem podatków i zmniejszeniem wpływów do budżetu.
Witold napisał(a):
Cytuj:
Napisałem natomiast, ale to było dla ciebie za trudne do odczytania, że Kaczyński postępuje, ze swojego punktu widzenia, racjonalnie podporządkowując sobie media. Nigdzie nie użyłem słowa represjonowanie. Ale ty je znalazłeś.

W poście pilastra, na który odpowiadałeś i który zacytowałeś. Znamienne, że nawet nie próbowałeś zanegować jego tezy, że PiS represjonuje media.

Bo z bzdurami się nie dyskutuje
Witold napisał(a):
Bo przecież wystarczyłoby stwierdzić, że pilaster sobie tylko spekuluje, że nie wie o co chodzi, a skoro CBŚ przeprowadza nalot na redakcję FiM to na pewno ma ku temu jakiś zgodny z prawem, niekomunistyczny powód. Ale najwyraźniej wam się już nawet pozorów nie chce utrzymywać, skoro zamiast tego napisałeś, że działanie PiS jest racjonalne i dobre.

A nie jest racjonalne?
Tak z ręką na sercu?
Nawet jak motywy Tobie się nie podobają?

Śr lut 17, 2016 18:19
Zobacz profil WWW
Moderator

Alus napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Gdzie to znalazłaś?

Z prostego wyliczenia - w słupkach: media pisowskie - media pozostałe.
Nakład nie jest żadnym wyznacznikiem - GPC nakład 57 tys - sprzedaż 20 tys.

Czepiasz się zbędnych detali.
Pisząc o nakładzie miałem na myśli nakład sprzedany. Przyznaję, że nie wyraziłem się precyzyjnie.
A faktycznie wygląda to tak w I połowie 2015
GW - 160 tys
Rzepa - 56 tys
GPC - 19 tys
Tak więc sprzedany nakład wskazuje, że prasa antypisowska jest w znacznej przewadze.
Alus napisał(a):
Cytuj:

A co to ma do rzeczy w kwestii: media pro pisowskie, media anty pisowskie.

Pomyśl...
Media antyPiS to media bogate.
Media proPiS to media raczej ubogie
Alus napisał(a):
Cytuj:
Nie jeździły...

Nie stać Cię nawet na krztynę obiektywności? :( :(
Nie jeździła np Olejnik?

Olejnik?
Nie przypominam sobie.
Musiała chyba być wtedy wstawiona :lol:
Alus napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
Nie znam tej oceny. Przytoczysz?

http://www.polskatimes.pl/artykul/92239 ... ,id,t.html

Akurat tu nie ma żadnej oceny tylko wskazanie na stronniczość: niewielkie media nawet stronnicze, nie poradzą nic przeciwko mediom gigantom choćby trochę mniej stronniczym.

Śr lut 17, 2016 18:30
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Ale dlatego, że złotówka słabnie?
Mają tych złotych nadal tyle samo.

Tak, złotych tyle samo, ale euro znacznie mniej. Cierpi na tym eksport (mniej euro za ten sam towar) i import (w przeliczeniu na złotówki zapłacimy więcej).
medieval_man napisał(a):
co skutkuje zmniejszeniem obrotów, zmniejszeniem podatków i zmniejszeniem wpływów do budżetu.

O podatkach lepiej nie mówić. Miały być uproszczone, a jak wyglądają od sklepów wielkopowierzchniowych? Trudno się w tym połapać, a wyliczyć jeszcze gorzej. Oczywiście nie dla właściciela sklepu, bo tu można na prawdę lawirować.
medieval_man napisał(a):
A nie jest racjonalne?
Tak z ręką na sercu?

Nie są. Program 500+ zasili kieszenie patologii i wcale nie nakłoni zdrowych rodzin do zwiększenia populacji. Lepszym rozwiązaniem byłoby podniesienie zasiłków rodzinnych z jednoczesnym podniesieniem dochodu na członka rodziny (teraz jest nieco ponad sześćset złotych - poza tą granicą taki zasiłek się nie należy, a 500 zł owszem, nawet przy dochodzie na członka rodziny 20 razy większym), zainwestowanie w przedszkola (brakuje miejsc, a przy dodatkowych 500 zł nikt z pracy nie zrezygnuje, chyba że ma tak niskie dochody, że rezygnując z pracy załapie się także na zasiłki z MOPS), zniesienie lub znaczne obniżenie VAT na artykuły dla dzieci, głównie ubrania itp, itd.
Następny punkt, to podatki od sklepów. Są tak zawiłe i dające możliwości lawirowania, że szok. Chodzi o to, że wolna od podatku ma być produkcja własna, czyli wypiekanie bułek, produkty z rożna i wiele innych.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... rc01=6a4c8

Śr lut 17, 2016 20:45
Moderator

Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):
A nie jest racjonalne?
Tak z ręką na sercu?

Nie są.
(...)

Tu pisaliśmy o działaniach PiS podporządkowujących sobie media
Nie o 500+ czy podatkach od sklepów.
Dyskutujesz sama ze sobą.

Śr lut 17, 2016 21:28
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Tu pisaliśmy o działaniach PiS podporządkowujących sobie media
Nie o 500+ czy podatkach od sklepów.
Dyskutujesz sama ze sobą.

Pisaliście o słabnącej złotówce, o zmniejszeniu obrotów, podatków, zmniejszonych wpływach do budżetu i do tego się odniosłam. Ok, nie zwróciłam uwagi, że ta część dotyczyła mediów. Mea cupa.

Śr lut 17, 2016 21:38
Reasumując:po ośmiu latach szkodliwych rządów PO-PSL, PiS wrócił do władzy, a Polska wraca do normalności.

Śr lut 17, 2016 21:57
gita napisał(a):
Reasumując:po ośmiu latach szkodliwych rządów PO-PSL, PiS wrócił do władzy, a Polska wraca do normalności.

Oby.

Śr lut 17, 2016 22:02

Soul33 napisał(a):
Polityk z wieloletnim doświadczeniem powinien już nauczyć się wypowiadać tak, aby jego wypowiedzi nie dawały się łatwo wykorzystać przeciw niemu. Tymczasem wypowiedzi Kaczyńskiego wręcz się o to proszą (z perspektywy mediów, które tylko czyhają na okazję, aby napisać o czymś bulwersującym).

Większość komentatorów nie ma wątpliwości (a po dwóch kampaniach opartych na tym samym schemacie, trudno je mieć), że Kaczyński mówi to, co mówi, celowo - po prostu zależy mu na podgrzewaniu atmosfery. Korzysta z tego, że antypis ma na jego punkcie prawdziwą obsesję i dostaje autentycznego amoku na każde słowo Kaczyńskiego, które choćby na drodze wielopiętrowych skojarzeń można jakoś uznać za "faszystoskie". Dlatego m.in. PiS w sondażach albo rośnie, albo nie spada - antypisowcy doszli w swojej retoryce już dawno do ściany. To też jest pewnie jednym z powodów bezczelności PiS, który działa na zasadzie: "skoro i tak od zawsze zarzucają nam łamanie demokracji i wprowadzanie kaczyzmu, to właściwie czemu mielibyśmy naprawdę nie złamać i wprowadzić?". Cóż, ostrzegałem. Ale jak tu gadać z fanatyzmem?

Odnośnie mediów: nie ma absolutnie ŻADNEJ różnicy w stronniczości i propagandowym nastawieniu między wPolityce/wSieci a Gazetą Wyborczą czy Polityką. W Polsce właściwie nie ma już żadnych liczących się bezstronnych dziennikarzy - cały medialny mainstream składa się z partyjniaków.

SweetChild napisał(a):

Co do mediów publicznych, to też mam wrażenie, że ich obiektywność jest nieco zaburzona, tzn. są bardziej nieprzychylne PO niż PiS. Ale poprzedni poziom wazeliniarstwa TVP wobec władzy bije obecną stronniczość na głowę :evil:

etc.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 18, 2016 8:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153 ... 622  Następna strona