Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 47  Następna strona
 Wszechświat z niczego 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszechświat z niczego
Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
... Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas..... (J 1.14)

Kolęda tak, ale trudno kolendę uznać za wykładnię.
Natomiast ten rozdział ewangelii można czytać ze 100 razy a i tak nie zrozumie sie o co chodzi.
Wyraz "słowo" jest tam używany zarówno w znaczeniu zwyczajnym jak i przenosnym, przy czym metafory są nie do rozszyfrowania. W każdym razie nikt tego jeszcze nie przełożył na ludzki język (chyba ze o czymś nie wiem).

Sorry, ale ja nie mam najmniejszych problemów, ze zrozumieniem czym jest Słowo. Bynajmniej nie dlatego, że mogę zrozumieć skomplikowane rzeczy (w co wątpię), ale dlatego, że wydaje mi się to elementarnie proste.
Słowo (nie słowa) słowo - to niezmienne znaczenie czegoś. To Wiekuista Osoba, która przez "słowo" określa się jako nie podlegająca zmianom. To wieczne życie, wieczne prawo, niezmienne prawo, niezmienny zamiar, niezmienne uczucie, niezmienny czyn, to Jestem, Który Jestem (Będę, Który Będę - Byłem, Który Byłem) (Wj 3.14).

So mar 05, 2016 7:30

chwat napisał(a):
Słowo (nie słowa) słowo - to niezmienne znaczenie czegoś.
Masło maślana, naukowo -tautologia.
Na przykład Wikipedia definiuje słowo następujaco:

Słowo – elementarna część mowy. Jego pisanym odpowiednikiem jest wyraz. Za pomocą słów określa się wszelkie pojęcia rzeczywiste i abstrakcyjne, tak że na ogół ludzie myślą słowami. Wiele słów składa się na mowę.
Słowo to znak języka; zespół dźwięków mowy ludzkiej będący symbolicznym oznaczeniem pojęcia.

Nikt nie mówi o niezmienności, gdyz to sie rozumie samo przez się. Nikt tez nie używa wyrazu "słowo" w innym znaczeniu, moze z wyjatkiem omawianego przypadku.

Cytuj:
To Wiekuista Osoba, która przez "słowo" określa się jako nie podlegająca zmianom.
Nie osoba. Widzisz w definicji że osoba nie jest słowem, ale jest określana przy pomocy słowa. Na przykład osoba Boga jest właśnie określana przez słowo "Bóg", co nie znaczy ze słowo jest Bogiem. Słowo tylko służy do określenia.
Gdy użyjesz np. słowa "tygrys", to też będzie ono niezmiennie oznaczało duzego kota w pregi (oczywiscie należałoby go opisać bardziej szcegołowo) a nie wielkiego zwierzaka z trąbą.
I nawet zabity tygrys bedzie nadal nazywany tygrysem, choć nastąpiłą pewna zmiana.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So mar 05, 2016 17:47

Askadtowiesz napisał(a):
Cytuj:
To Wiekuista Osoba, która przez "słowo" określa się jako nie podlegająca zmianom.
Nie osoba. Widzisz w definicji że osoba nie jest słowem, ale jest określana przy pomocy słowa. Na przykład osoba Boga jest właśnie określana przez słowo "Bóg", co nie znaczy ze słowo jest Bogiem. Słowo tylko służy do określenia.
Gdy użyjesz np. słowa "tygrys", to też będzie ono niezmiennie oznaczało duzego kota w pregi (oczywiscie należałoby go opisać bardziej szcegołowo) a nie wielkiego zwierzaka z trąbą.
I nawet zabity tygrys bedzie nadal nazywany tygrysem, choć nastąpiłą pewna zmiana.

To jest wszystko bardzo proste :-D
To całe słowo musi znaczyć to co znaczy, bo inaczej by to nie miało żadnego sensu. Albo to wymyślono, albo zostało objawione :D możesz sobie wybrać, która możliwość co ci bardziej pasuje.

So mar 05, 2016 19:57

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
Słowo (nie słowa) słowo - to niezmienne znaczenie czegoś.
Masło maślana, naukowo -tautologia.
Na przykład Wikipedia definiuje słowo następujaco:

Słowo – elementarna część mowy. Jego pisanym odpowiednikiem jest wyraz. Za pomocą słów określa się wszelkie pojęcia rzeczywiste i abstrakcyjne, tak że na ogół ludzie myślą słowami. Wiele słów składa się na mowę.
Słowo to znak języka; zespół dźwięków mowy ludzkiej będący symbolicznym oznaczeniem pojęcia.

Nikt nie mówi o niezmienności, gdyz to sie rozumie samo przez się. Nikt tez nie używa wyrazu "słowo" w innym znaczeniu, moze z wyjatkiem omawianego przypadku.

Cytuj:

Pojawia się kwestia wyboru definicji "słowa"
Dla mnie chodzi o Biblię, gdzie Bóg przemawia słowem. Czyli ten środek przekazu, to w tym momencie Bóg. ...a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.

N mar 06, 2016 21:09
Slowo to mysl.
Slowo staje sie tym co oznacza.
Bog cokolwiek pomysli to to sie staje.
Wiara czyni cuda. Jesli wierzysz mocno i prawdziwie to mozesz czynic cuda tak jak Jezus, a nawet i wieksze, jak sam mowil o tym do do apostolow.

N mar 06, 2016 23:55

chwat napisał(a):
Pojawia się kwestia wyboru definicji "słowa"
nie bardzo jest z czego wybierać bo definicji pasującej do Janowego spojrzenia nie ma:-)
Cytuj:
Dla mnie chodzi o Biblię, gdzie Bóg przemawia słowem. Czyli ten środek przekazu, to w tym momencie Bóg. ...a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.

Bardzo dobrze, nikt przecież nie kwestionuje przemawiania słowami. Gdybys to chciał interpretować, ze słowo Boga jest tak ważne jak sam Bóg, to nie ma w tym błędu, choc w sumie to tylko chwyty literackie, bez wiekszego znaczenia.
Natomiast znaczenie: Bóg jest słowem, jest oczywiscie nielogiczne.

sapper napisał(a):
Slowo to mysl.
Slowo staje sie tym co oznacza.
Bog cokolwiek pomysli to to sie staje.

Coś jakbyśmy powoli dochodzili do porozumienia. Też tak mówiłem.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn mar 07, 2016 21:25

Jeżeli od razu staje się cokolwiek Bóg pomyśli, to nie chciałbym być w Jego skórze. W praktyce musiałby się ograniczać do nie-myślenia, jakiejś formy medytacji, żeby "przypadkiem" nie zsyłać katastrof itd. Chyba, że z założenia Bóg myśli tylko wtedy, gdy chce tworzyć.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pn cze 27, 2016 20:54

ARHIZ napisał(a):
Jeżeli od razu staje się cokolwiek Bóg pomyśli, to nie chciałbym być w Jego skórze. W praktyce musiałby się ograniczać do nie-myślenia, jakiejś formy medytacji, żeby "przypadkiem" nie zsyłać katastrof itd. Chyba, że z założenia Bóg myśli tylko wtedy, gdy chce tworzyć.

Widać że to forum religijne i wszystko sie wam kojarzy tylko z jednym :D

Temat odnosi sie do wszechświata który miał powstać z niczego, a to sie przerodziło w jaki sposób Bóg stworzył wszechświat za pomocą słowa :mrgreen:

Pn cze 27, 2016 21:01

A może to jest tak, że Bóg "działa" w ten sposób, że tworzy to o czym nie pomyśli? Tworzy niejako odwrotność tego, o czym myśli i myśląc o pustce stworzył wszechświat? Wszechświat z niczego? ;)

Wt cze 28, 2016 1:02

ARHIZ napisał(a):
A może to jest tak, że Bóg "działa" w ten sposób, że tworzy to o czym nie pomyśli? Tworzy niejako odwrotność tego, o czym myśli i myśląc o pustce stworzył wszechświat? Wszechświat z niczego? ;)

Wtedy to by nie był wszechświat z niczego, tylko wszechświat z Boga :mrgreen:

Wt cze 28, 2016 10:23

Robek napisał(a):
ARHIZ napisał(a):

Wtedy to by nie był wszechświat z niczego, tylko wszechświat z Boga :mrgreen:

Proponuję kompromis - wszechświat z niczego zainicjowany przez Boga ;) ;) ;)
Swoją drogą, a co z wszechświatem Nietzschego ;)

Śr cze 29, 2016 10:39

ARHIZ napisał(a):
Proponuję kompromis - wszechświat z niczego zainicjowany przez Boga ;) ;) ;)

Musisz sie zdecydować, albo wszechświat z niczego, albo Wszechświat z Boga.

Śr cze 29, 2016 14:37

Robku, liczba i charakter emotek na końcu tego zdania nie była przypadkowa ;)

Tak bardziej na poważnie - trudno jest nam myśleć o czymś, co dzieje się bez przyczyny (bez przekazania energii). Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy w stanie czegoś takiego zaobserwować, nie mamy też w żadnym stopniu doświadczeń tego typu.

Śr cze 29, 2016 16:26

ARHIZ napisał(a):
Robku, liczba i charakter emotek na końcu tego zdania nie była przypadkowa ;)

Tak bardziej na poważnie - trudno jest nam myśleć o czymś, co dzieje się bez przyczyny (bez przekazania energii). Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy w stanie czegoś takiego zaobserwować, nie mamy też w żadnym stopniu doświadczeń tego typu.

Z niczego nie,z Boga też nie, to co zostaje? Wszechswiat istniejacy wiecznie.

G.C. Lichtenberg

Śr cze 29, 2016 20:27

Dziś już nawet duża część naukowców przyjmuje hipotezę Wszechświata jako wielkiej (i dlatego skrajnie nieprawdopodobnej - ale istniejącej) fluktuacji.
W takim wypadku byłby to rzeczywiście Wszechświat z niczego.
Cytuj:
to co zostaje? Wszechswiat istniejacy wiecznie.
Całkiem możliwe.
Pewnie nie wiesz, że już w czasach Ojców Kościoła rozpatrywano pozytywnie ten model.
Oczywiście - podobnie jak "Wszechświat z niczego" pogląd ten nie wnosi (ani nie wynosi) nic w sprawie Pana Boga.

Śr cze 29, 2016 20:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 47  Następna strona