Dlaczego niektórzy mogą wybrać piekło?
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Dlaczego niektórzy mogą wybrać piekło?
Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): Dzień sądu, to taki kiedy wyda się nasza niegodziwość, No i co z tego że to sie wyda? Przecież to nie ma żadnego znaczenia, zresztą przed kim sie wyda? jeśli Bóg podobno wie wszystko a ludzi takie rzeczy nic nie obchodzą. Owszem. Wszystko stanie się jawne przed wspólnotą zbawionych, czyli przed Kościołem. Przed tymi wszystkimi, których będziemy wtedy kochali niezmierzoną miłością w Bogu. Wszyscy poznają najtajniejsze poruszenia naszych serc i umysłów. Staniemy przed nimi nadzy nie mogąc niczego przed nimi ukryć. Poznamy też ich grzechy i to, jak bardzo Bóg nam wszystkim przebaczył. Pokochamy Go i siebie nawzajem jeszcze bardziej.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lip 04, 2016 20:56 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Racja! Tylko by być wśród Zbawionych!
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lip 04, 2016 21:06 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Andy72 napisał(a): Racja! Tylko by być wśród Zbawionych! Jezus już wszystkich do grona zbawionych zaprosił. Pozostaje do Niego przylgnąć.
|
Pn lip 04, 2016 21:10 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Askadtowiesz napisał(a): A czy nie tak wlasnie twierdza kapłani wszystkich religii? czy nie zawsze bogowie stoją wyzej, pod każdym względem, od ludzi? Jednak w kwestiach co do tego, co jest dobre, moralne - a co nie - są już podzieleni i to mocno.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr lip 06, 2016 16:25 |
|
 |
Askadtowiesz
|
ARHIZ napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): A czy nie tak wlasnie twierdza kapłani wszystkich religii? czy nie zawsze bogowie stoją wyzej, pod każdym względem, od ludzi? Jednak w kwestiach co do tego, co jest dobre, moralne - a co nie - są już podzieleni i to mocno. W kwestiach moralnych się róznią. Jednak w ramach danej religii i tak należałoby oczekiwać klarowności, o której wcześniej pisałem. Dla wyznawcy zasady powinny byc znane i jednoznaczne.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr lip 06, 2016 19:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): equuleuss napisał(a): No, tak, fantazjowanie. Bóg wystawiający ludzi na publiczne pośmiewisko, szyderstwo, kpinę? Prawda boli. Bóg nie lubi zamiatania pod dywan. Andy, naprawdę myślisz że w Dniu Sądu będzie jakaś beka gdzie ludzie będą nawzajem szydzić i kpić z siebie? To chyba jakieś żarty, w dodatku niesmaczne. Medieval Man o wiele lepiej to przedstawił.
|
Śr lip 06, 2016 21:17 |
|
 |
ARHIZ
|
Askadtowiesz napisał(a): W kwestiach moralnych się róznią. Jednak w ramach danej religii i tak należałoby oczekiwać klarowności, o której wcześniej pisałem. Dla wyznawcy zasady powinny byc znane i jednoznaczne. Tak, w ramach jednej religii zazwyczaj większa lub mniejsza klarowność jest. Jednak mnie chodziło o to, że racji faktu, że nie wiemy, która religia jest prawdziwa (i czy w ogóle jakakolwiek jest), nie na prawdę wiemy jakiej oceny moralności mamy oczekiwać w Niebie.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr lip 06, 2016 21:59 |
|
 |
Robek
|
medieval_man napisał(a): Owszem. Wszystko stanie się jawne przed wspólnotą zbawionych, czyli przed Kościołem. Przed tymi wszystkimi, których będziemy wtedy kochali niezmierzoną miłością w Bogu. Wszyscy poznają najtajniejsze poruszenia naszych serc i umysłów. Staniemy przed nimi nadzy nie mogąc niczego przed nimi ukryć. Poznamy też ich grzechy i to, jak bardzo Bóg nam wszystkim przebaczył. Pokochamy Go i siebie nawzajem jeszcze bardziej. Rezygnuje z tego. Zawsze byłem typem indywidualisty, nigdy mnie żadne wspólnoty nie interesowały, wole być sam.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr lip 06, 2016 22:06 |
|
 |
Andy72
|
A więc się Robek wybierasz do piekła, gdzie będą wielogodzinne nudne msze?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr lip 06, 2016 22:16 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): A więc się Robek wybierasz do piekła, gdzie będą wielogodzinne nudne msze? O ile pamiętam to te całe msze, mają być w Niebie Ty Andy pozakładałeś mnóstwo tematów odnośnie Piekła Nieba, oraz całej tej reszty, i tu można pomyśleć że ty całe życie będziesz sie szykował do tego co będzie po śmierci. A później po drugą stronie i przez wieczność, zajmiesz sie tym co robiłeś za swojego życia 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr lip 06, 2016 22:35 |
|
 |
Andy72
|
Życie jest krótkie w porównaniu z wiecznością, ale ważne i przez wieczność będziemy wspominać nasze życie
|
Śr lip 06, 2016 22:36 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Robek napisał(a): medieval_man napisał(a): Owszem. Wszystko stanie się jawne przed wspólnotą zbawionych, czyli przed Kościołem. Przed tymi wszystkimi, których będziemy wtedy kochali niezmierzoną miłością w Bogu. Wszyscy poznają najtajniejsze poruszenia naszych serc i umysłów. Staniemy przed nimi nadzy nie mogąc niczego przed nimi ukryć. Poznamy też ich grzechy i to, jak bardzo Bóg nam wszystkim przebaczył. Pokochamy Go i siebie nawzajem jeszcze bardziej. Rezygnuje z tego. Zawsze byłem typem indywidualisty, nigdy mnie żadne wspólnoty nie interesowały, wole być sam. Nieprawda. I po co kłamiesz? Gdybyś wolał być sam nie pisałbyś na forum. Dążysz do wspólnoty z innymi. A to tylko w niebie...
|
Śr lip 06, 2016 22:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Nieprawda. I po co kłamiesz? Gdybyś wolał być sam nie pisałbyś na forum. Dążysz do wspólnoty z innymi. A to tylko w niebie... Skąd wiadomo, że potępieni nie przeklinają Boga wspólnie, jednym głosem?
|
Cz lip 07, 2016 8:54 |
|
 |
Andy72
|
Robek, chcesz być sam? Posłuchaj Maleńczuka: https://www.youtube.com/watch?v=tPhyfeUOSKEprawda że fajnie? Tyle lat grasz, co z tego masz? 
Ostatnio edytowano Cz lip 07, 2016 9:21 przez Andy72, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lip 07, 2016 9:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): A więc się Robek wybierasz do piekła, gdzie będą wielogodzinne nudne msze? O ile pamiętam to te całe msze, mają być w Niebie W Niebie nie ma potrzeby odprawiania Mszy Świętych wobec żywego Boga przechadzającego się między zbawionymi duszami. Nieustające Msze Święte, Nowenny, Nabożeństwa będą w nieskończoność odprawiane w Piekle i wszyscy będą przymuszeni do uczestnictwa w nich. Niestety Bóg na ołtarzu piekielnym się nie pojawi... NIGDY ...
|
Cz lip 07, 2016 9:20 |
|
|
|