Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 19:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Boże Ciało!!! 
Autor Wiadomość

Post Re: Boże Ciało!!!
ARHIZ napisał(a):
Robek - dlaczego?

Jeśli chodzi o mnie, nie śledzę aż tak bardzo tego forum - ograniczam się do powiadomień z poczty ;p

Wpadłem na pomysł żeby opisać tutaj na tym forum kawałek mojego życia, i gdybym był zakonnikiem który opowiada o tym jak to cały dzień sie modli w klasztorze, to pewnie bym był oceniony przez wszystkich pozytywnie, no ale niestety moje życie wygląda troche inaczej :D
W sumie nawet nie spodziewałem sie aż takiego wzburzenia wśród forumowiczów, bo wyszło na to, że te darmowe jabłka są taj jakby ukradzione, bo jeśli sie je weźmie bez zgody tego gościa co je za darmo rozdaje, to jest już kradzież, z tym 1 groszem to przez kilka stron dyskusji dowiedziałem sie że rzucić na tace 50 groszy jest OK, natomiast 20 groszy to już jest szyderstwo, więc w sumie udało sie ustalić jakieś jedno zdanie w tym temacie, a jeśli chodzi o Boże Ciało, to wyszło że to nie ta dziewczyna sie pomyliła, tylko ja ukradłem :twisted: przynajmniej taka była końcowa opinia na ten temat.
Podsumowując, tymi historiami nie zrobiłem najlepszego wrażenia :mrgreen:

Pt lip 01, 2016 16:49
Moderator

Ciężko byłoby uwierzyć, że już przy zakładaniu tych wątków nie zdajesz sobie sprawy z tego, że Twoje opisywane zachowania przekraczają granice kultury. Tym bardziej można spodziewać się negatywnej oceny na takim forum, jak wiara.pl.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lip 01, 2016 17:07
Jak Polacy reagują na źle wydana resztę (zawyżoną)?:
Cytuj:
Niemal każdy znalazł się w takiej sytuacji: robimy zakupy, a kasjer wydał nam za dużo reszty. Powiemy mu o tym i oddamy nadwyżkę czy zadowoleni z zarobku ekstra wyjdziemy ze sklepu? Okazuje się, że co piąty z nas uznałby, że nie trzeba tych pieniędzy oddawać.[...]
Kto zostawi sobie dodatkowe drobne, a kto nigdy by tego nie zrobił? Tu sporo zależy od wykształcenia i miejsca zamieszkania ankietowanych. Niezwracanie uwagi kasjerowi, że się pomylił, prędzej usprawiedliwi mężczyzna przed trzydziestką, z miasta liczącego co najmniej 0,5 mln mieszkańców (21,9 proc. wskazań) albo ze wsi (20,7 proc.). Prawdopodobieństwo nieetycznego zachowania wzrasta, jeżeli okazja trafi się osobie [b]z wykształceniem podstawowym i gimnazjalnym (32,3 proc.) lub zawodowym (21,9 proc.). [/b]Częściej pieniądze zatrzymałyby osoby utrzymujące się z zasiłków, pracy najemnej oraz prowadzące działalność rolniczą. Na drugim biegunie znajdują się osoby prowadzące własny biznes ( 17,6 proc.) oraz emeryci i renciści (14 proc.).

Wśród ankietowanych, których dochody netto na każdego członka gospodarstwa domowego wynoszą ponad 2 tys. zł, na zawyżoną resztę skusiłoby się 14,7 proc. osób. Punkt widzenia zależy też od zadłużenia. Osoby, które muszą co miesiąc spłacać raty, prędzej nie oddadzą omyłkowo wypłaconej nadwyżki ( 21,1 proc.), niż ci, którzy pożyczek i kredytów nie zaciągają w ogóle lub już je spłacili (18,5 proc.).
http://finanse.wp.pl/kat,1033691,title, ... omosc.html

Pt sie 05, 2016 8:53
No cóż nie dziwne w obliczu sytuacji opisanych zachowań pasażerów płonącego samolotuna lotnisku w Dubaju - część pasażerów wobec nawoływań załogi do natychmiastowej ucieczki, nie rzucała sie do wyjść, ale do wyciągania swoich bagaży z luków....

Pt sie 05, 2016 9:52

Soul33 napisał(a):
Ciężko byłoby uwierzyć, że już przy zakładaniu tych wątków nie zdajesz sobie sprawy z tego, że Twoje opisywane zachowania przekraczają granice kultury. Tym bardziej można spodziewać się negatywnej oceny na takim forum, jak wiara.pl.

Przecież nie o kulture tutaj chodzi, a jedynie o to żeby opisać to całe Boże ciało.

Helenka napisał(a):
Częściej pieniądze zatrzymałyby osoby utrzymujące się z zasiłków, pracy najemnej oraz prowadzące działalność rolniczą.

Rolnicy za bogaci nie są, więc tu widać że jak zawsze chodzi o pieniądze, bo gdyby każdy zarabiał powyżej średniej krajowej, czyli gdzieś tak ponad 4 tyś, to przecież nikomu nie potrzebne by był te dodatkowe pare groszy od kasjerki w sklepie.

Alus napisał(a):
No cóż nie dziwne w obliczu sytuacji opisanych zachowań pasażerów płonącego samolotuna lotnisku w Dubaju - część pasażerów wobec nawoływań załogi do natychmiastowej ucieczki, nie rzucała sie do wyjść, ale do wyciągania swoich bagaży z luków....

To akurat nietrafione porównanie.
Bo tutaj ci ludzie podejmowali ryzyko chcąc uratować swoje bagaże, natomiast ja niczego nie ryzykowałem.

Pt sie 05, 2016 12:52
Robek napisał(a):
Rolnicy za bogaci nie są, więc tu widać że jak zawsze chodzi o pieniądze, bo gdyby każdy zarabiał powyżej średniej krajowej, czyli gdzieś tak ponad 4 tyś, to przecież nikomu nie potrzebne by był te dodatkowe pare groszy od kasjerki w sklepie.

Oczywiście maja to głeboko w poważaniu, że kasjerka pracuje za najniższa krajową i tę reszte, która rolnicy sobie przywłaszczają będzie musiał oddac z własnej kieszeni :? . To jest złodziejstwo i tyle, bo nie sądzę, aby nie mieli świadomości, że kasjerka musi pokryc manko.

Pt sie 05, 2016 13:07
Alus napisał(a):

Cytuj:
Bo tutaj ci ludzie podejmowali ryzyko chcąc uratować swoje bagaże, natomiast ja niczego nie ryzykowałem.

Nie pisałam w kontekście ryzyka, ale pazerności.

Pt sie 05, 2016 14:31
Robek napisał(a):

Zgadzam sie z Alus. Pazerność i w jednym i drugim przypadku, po trupach.
https://www.youtube.com/watch?v=I8P80A8vy9I

Pt sie 05, 2016 17:11

Helenka napisał(a):
Jak Polacy reagują na źle wydana resztę (zawyżoną)?:
Cytuj:
Niemal każdy znalazł się w takiej sytuacji: robimy zakupy, a kasjer wydał nam za dużo reszty. Powiemy mu o tym i oddamy nadwyżkę czy zadowoleni z zarobku ekstra wyjdziemy ze sklepu? Okazuje się, że co piąty z nas uznałby, że nie trzeba tych pieniędzy oddawać.[...]
Kto zostawi sobie dodatkowe drobne, a kto nigdy by tego nie zrobił? Tu sporo zależy od wykształcenia i miejsca zamieszkania ankietowanych. Niezwracanie uwagi kasjerowi, że się pomylił, prędzej usprawiedliwi mężczyzna przed trzydziestką, z miasta liczącego co najmniej 0,5 mln mieszkańców (21,9 proc. wskazań) albo ze wsi (20,7 proc.). Prawdopodobieństwo nieetycznego zachowania wzrasta, jeżeli okazja trafi się osobie [b]z wykształceniem podstawowym i gimnazjalnym (32,3 proc.) lub zawodowym (21,9 proc.). [/b]Częściej pieniądze zatrzymałyby osoby utrzymujące się z zasiłków, pracy najemnej oraz prowadzące działalność rolniczą. Na drugim biegunie znajdują się osoby prowadzące własny biznes ( 17,6 proc.) oraz emeryci i renciści (14 proc.).

W sumie jednak uważam, ze jest to kwestia poziomu moralnego, który jest w jakimś stopniu kształtowany przez sytuacje materialną- i stad takie statystyki. Im bardziej prymitywny człowiek, tym łatwiej zagarnie, im ma wyższy poziom moralny, to nawet gdy jest ubogi- zwróci.

Cytuj:

Cytuj:
Nie pisałam w kontekście ryzyka, ale pazerności.
Pazerność jest wtedy gdy się siega po cudze, a tu chodziło o ich własność. Słysząc o tym w TV, sam sie zastanawiałem jak bym postapił w takiej sytuacji, wszak siegniecie po bagaż to tylko kilka sekund.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt sie 05, 2016 21:01
Askadtowiesz napisał(a):
W sumie jednak uważam, ze jest to kwestia poziomu moralnego, który jest w jakimś stopniu kształtowany przez sytuacje materialną- i stad takie statystyki. Im bardziej prymitywny człowiek, tym łatwiej zagarnie, im ma wyższy poziom moralny, to nawet gdy jest ubogi- zwróci.

Dokładnie. Zwróć dokładniej uwagę na statystyki; mężczyzna przed trzydziestka 21,9% i 20,7% i emeryci i renciści 14%.

Pt sie 05, 2016 21:41
Robek, co opisales to opisales ale nawet pewnie nie zauwazyles co ksiadz niosl i po co.

So sie 06, 2016 0:47

sapper napisał(a):
Robek, co opisales to opisales ale nawet pewnie nie zauwazyles co ksiadz niosl i po co.

A co to ma do rzeczy, co tam ten ksiądz niósł?

So sie 06, 2016 16:25
@Robek
Czytaj, ucz się i wstydź się:
http://www.tvn24.pl/katowice,51/wodzisl ... 66145.html

So sie 06, 2016 21:51
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):

A co to ma do rzeczy, co tam ten ksiądz niósł?

To w ogole po co poszedles do kosciola i na procesje?

N sie 07, 2016 9:50

sapper napisał(a):
To w ogole po co poszedles do kosciola i na procesje?

Idąc na procesje pokazuje wszystkim że jestem katolikiem :mrgreen:

Helenka napisał(a):
@Robek
Czytaj, ucz się i wstydź się:
http://www.tvn24.pl/katowice,51/wodzisl ... 66145.html

Widać że u tego dzieciaka umiejętność logicznego rozumowania, nie jest jeszcze czymś co by mu wychodziło najlepiej :D
W końcu sam pomysł że ten gość co handlował jajami, nie zabierze sobie tej kasy jest czymś wyjątkowo bezrozumnym.

N sie 07, 2016 12:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona