Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Coroner napisał(a):
Nigdy nie słuchałem.[...] A wracając do ks. Sowy to zgorszenie większe niż o. Rydzyk

Skoro nie słuchałeś, to na jakiej podstawie mówisz o większym zgorszeniu?

So cze 10, 2017 22:46

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Np. o tym, jak działało państwo za czasów rządów PO. Te nagrania, mimo nieciekawego sposobu ich uzyskania, dają bardzo istotny wgląd w to, co się wtedy działo.

O nie, Yarpenie. Sposób uzyskania tych nagrań jest bardzo ciekawy. Kiedyś próbowałem nagrać wywiad z jedną osobą, robiłem to dla studiów, aparat stał widoczny między nami. Ledwo co dało się słychać, większość rozmowy zakłócały jakieś szelesty, odgłosy z zewnątrz, skrobanie dlugopisu (na szczęście robilem jeszcze notatki). Tutaj rozmowy były prowadzone w miejscu publicznym, talerze, sztućce, inni goście. Już sama strona techniczna tego przedsięwzięcia, do tego przy zachowaniu tajemnicy, przerasta moją wyobraźnię.

Do tego akcja była prowadzona przez wiele osób, nikt pary nie puścił. Dlatego nie oczekuję, ze kiedykolwiek dowiemy się, kto był zleceniodawcą tych "przypadkowych przechodniów".

Akcja była prowadzona wobec osób, które - teoretycznie - powinny być chronione przez jakieś służby. W przypadku przyłapania potraktowano by ich jak szpiegów. Nie odstraszyło.

Dodajmy do tego, jak długo ta akcja była prowadzona. I jak długo jest wałkowana. W przypadku Kulczyka opublikowano nagrania po jego śmierci. W przypadku Sowy, na szczęście, nie czekano tak długo.

A że miała wpływ na wyniki wyborów, racja. Ludzie lubią takie igrzyska, nawet jak dla odmiany zamiast kulisów małzenstwa Lewandowskich i kłotni Kasi Figury mieli spektakl z Sowy u Sowy.

...

(Koh 3:1nn)

So cze 10, 2017 23:03
Małgosiaa napisał(a):
Coroner napisał(a):
Nigdy nie słuchałem.[...] A wracając do ks. Sowy to zgorszenie większe niż o. Rydzyk

A masz nagrania z libacji o. Rydzyka?

So cze 10, 2017 23:17
Moderator

Coroner napisał(a):
A masz nagrania z libacji o. Rydzyka?

Nie jest to porównywalne z nawoływaniem do nienawiści. Audycja szła w eter na żywo.

So cze 10, 2017 23:20
Właśnie znalazłem ciekawy komentarz ks. Zielińskiego redaktora Więź.
– Boli mnie to jako księdza, bo to we mnie uderza. Komentuję pewne wydarzenia, ale nie uczestniczę w libacjach z politykami. Ks. Sowa instruuje polityków, jak za pomocą kija i marchewki uderzać w Kościół. Myśmy tego doświadczyli, przy okazji budowy akademików praskich – mówi duchowny.

I dodał:

– Usłyszeliśmy, że gdyby polityka ks. abp. Henryka Hosera była inna, nie byłoby problemów. Polityka, którą ks. Sowa doradzał wobec księży, była realizowana przez rząd PO. Poczuliśmy to na własnej skórze. Bogu dziękuję, że ta sprawa znajduje w tej chwili konkretne rozwiązanie — przyznał ks. Henryk Zieliński.

So cze 10, 2017 23:47
Polecam szczególnie słownictwo ks. Sowy
https://dorzeczy.pl/kraj/32106/Odszkodo ... -Sowa.html

N cze 11, 2017 0:01
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Kael napisał(a):
O czym mamy debatowac?

Np. o tym, jak działało państwo za czasów rządów PO. Te nagrania, mimo nieciekawego sposobu ich uzyskania, dają bardzo istotny wgląd w to, co się wtedy działo.

O tu co się działo za czasów rządów PO zwolennicy PiS przedstawiali kilkakrotnie długaśną "Listę afera", rząd PiS powtórzył ja na tzw audycie......teraz właśnie do zwolenników PiS należy wykazać podjęte działania - czyli w ilu sprawach toczone są prokuratorskie śledztwa, ulu aferzystów otrzymało już wyroki.

Coroner napisał(a):
Polecam szczególnie słownictwo ks. Sowy
https://dorzeczy.pl/kraj/32106/Odszkodo ... -Sowa.html

Tak sie napawasz słownictwem ks Sowy, podrzucę Ci jeszcze inne przykłady, które Cię mogą usatysfakcjonować:
- brat męża przyjął księdza z kolędą poczęstunkiem z alkoholem, ksiądz wypił "przyzwoitą" dawkę i wyjściu z domu wylądował w pobliskim rowie. Szwagier z sąsiadem musiał go wyciągać, oczyścić i zawieść na plebanie.
- ksiądz naprany przychodzi do zakrystii, wygląda przez drzwi i mruczy pod nosem w obecności ministranta przyszły dewoty, już ja wam odprawię mszę i odprawia w 18 minut. Chłopak po tym zajściu przestał służyć do mszy. A teraz po latach chodzi do kościoła na wielkie święta, na chrzty i pogrzeby.

N cze 11, 2017 7:32
Małgosiaa napisał(a):
Coroner napisał(a):

Większe niż u Rydzyka, który nienawiść głosi jawnie, a ks Sowa bo po kryjomu.

N cze 11, 2017 7:39
Faktem jest, ze co by sie nie mowilo po cichu bedzie kiedys ujawnione. Ks Sowa o tym zapomnial i teraz ma tego skutki. Nie watpie, ze teraz juz bedzie wiedzial, ze czasy podsluchow nie skonczyly sie z PRLem.
Dobrze, bysmy wszyscy o tym pamietali. Bert04 ma racje: dzis sa to metody technicznie nieporownywalnie lepsze i wyrafinowane.
O. Rydzyk czuje sie tak bezkarny, ze mowi gorszace sprawy glosno a zakon tak jest slepy, albo boi sie stracic wizytowke "sukcesu", albo (co najgorsze) zapomnial Ewangelie i slucha i nie slyszy, ze pozwala mu na wszystko.

A ja z przerazeniem stwierdzam co raz czesciej, ze nie mam sily sie gorszyc i ze od mojego Koscila oczekuje coraz mniej dobrego.
I wiem, ze to nie jest dobra droga.

N cze 11, 2017 7:54
Kael napisał(a):
Faktem jest, ze co by sie nie mowilo po cichu bedzie kiedys ujawnione. Ks Sowa o tym zapomnial i teraz ma tego skutki. Nie watpie, ze teraz juz bedzie wiedzial, ze czasy podsluchow nie skonczyly sie z PRLem.
Dobrze, bysmy wszyscy o tym pamietali. Bert04 ma racje: dzis sa to metody technicznie nieporownywalnie lepsze i wyrafinowane.
O. Rydzyk czuje sie tak bezkarny, ze mowi gorszace sprawy glosno a zakon tak jest slepy, albo boi sie stracic wizytowke "sukcesu", albo (co najgorsze) zapomnial Ewangelie i slucha i nie slyszy, ze pozwala mu na wszystko.

A ja z przerazeniem stwierdzam co raz czesciej, ze nie mam sily sie gorszyc i ze od mojego Koscila oczekuje coraz mniej dobrego.
I wiem, ze to nie jest dobra droga.

Ale fajnie wygląda oburzenie na ks Sowę bo pyskował z nienawiści na GP, a ks Zieliński pyskuje na ks Sowę ale ze szlachetnych pobudek....postawa jednego naganna, postawa drugiego chwalebna, a obu obowiązuje nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni.
No cóż obaj księża wpisali sie w wojenkę polsko-polską :(

N cze 11, 2017 8:08

Coroner napisał(a):
Miałem taki zamiar po pierwszym ataku pilastra. Teraz już oswoiłem się. Zaakceptowałem że to taki Palikot/Petru tego forum.

Czasem nawet Niesiołowski
Cytuj:
Czas pokaże. Europa ma wielkie problemy. Uchodźcy/imigranci to jeden z nich. Mam wrażenie, że trochę się zapętlili w lewicowej ideologii i zmierzają donikąd. Polityka zagraniczna PiS to tak trochę antyPO. Wszystko co PO robiło to trzeba robić inaczej. Nie chcę oceniać polityki zagranicznej PiS. Osobiście wymieniłbym ministra po wpadce przyznania się, że nie mają dojścia do polityków z zaplecza Trumpa. Nawet jeśli jest to prawdą to nie można o tym mówić głośno.

Tak generalnie to do teraz nic nie było w stanie znieść ministrów czy ministerki ze stołków, nawet otwarte podważenie lojalności rządowej (akurat przez jedyną minister, która IMHO robi po prostu dobrą robotę). Zabiera im się co najwyżej strefy wpływów w spółkach czy jacyś rzecznicy lub doradcy lecą. Taka nowa wersja feudalizmu ministerialnego.

Cytuj:
Ten prezydent jest nieprzewidywalny. Ale jak obserwowałem co się działo w USA w czasie kampanii to mam wrażenie że jak u nas salon tak u nich oderwani byli od rzeczywistości. Pamiętam tekst o tym co musiałby się stać żeby Gajowy przegrał. Podobne teksty słyszałem w CNN i innych liberalnych mediach (w USA liberalne znaczy lewicowe lub nawet lewackie) o tym dlaczego wybory wygra Clinton.
Możliwe, że lewica światowa próbuje go izolować. Ale i tak muszą się z nim liczyć.

Z tym oderwaniem od rzeczywistości to się zgadzam. Pamiętaaz hipsterów, którzy palili swoje sneakersy i wrzucali na serwisy społecznościowe w proteście przeciw jakiejś firmie wspierającej Trumpa? Dla człowieka z lower class taki protest snobów tylko pokazuje tę granicę społeczno-mentalną.

Nie wiem, co sądzić o wrzucaniu części mediów do wora lewicowego/lewackiego. CNN? Dobrze, że nie bolszewicko stalinowskie. Nie podoba mi się takie nakręcanie bipolarnej wizji świata.

A zaproszenie Trumpa świeżo po ostatnich deklaracjach M&M jest oczywiście otwartym wyzwaniem wobec "Europy pierwszej prędkości". I wpisuje się w tradycję róznych "coalition if willings". Tyle że z tym prezydentem to tylko wiadomo, że wykorzysta sytuację odegrania się na M&M i do pogłebienia podzialu w UE. Czego oczekujemy? Ze przywiezie kontrakty na Apache, Black Hawki czy inne Ospreye?

Cytuj:
AntyPiS na forum nabrał wody w usta.
AntyPiS w mediach elektronicznych próbuje tłumaczyć i chwali.

Mi tam on ani brat ani swat. Owszem, wśród księży i nie-księży tzw. łagiewnika jest paru, przy których tego typu tekstu by bardziej bolały. O ks. Sowie już przed nagraniami uważałem, że za bardzo się ześwieczczył.

Cytuj:
W moim odczuciu naganne jest bawienie się w taki sposób w takim miejscu i z takimi ludźmi.

A co, ksiądz ma tylko w kruchcie siedzieć? Nigdy na imieniny, chrzciny czy inne wesela nie chodzić. Pozwolę się nie zgodzić.

Cytuj:
Nie zgadzam się. Ks. Sowa to twarz tzw. Kościoła łagiewnickiego jak to kiedyś ujął Donald Tusk. Ksiądz który miał być alternatywą dla katolików nie zgadzających się z linią Radia Maryja. Tak wyglądało to przedsięwzięcie medialne zwane ReligiaTV będące częścią TVN.
Ks. Sowa był lub jest w zarządzie spółek, a z taśm wyszły jeszcze inne jego powiązania ze światem polityki. Krytyka jest o. Rydzyka bo to polityk i biznesmen w sutannie. A w przypadku ks. Sowy mamy dokładnie takiego samego biznesmena w sutannie, i polityka również. O. Rydzyk nie kryje się ze swoimi politycznymi sympatiami i celami. Ks. Sowa działa raczej jako szara eminencja.
.

Łagiewnika nie ma. Umarł już dawno temu. Z biskupów których można przyporządkować do łagiewnika lub przynajmniej do jego stronników tylko jeden jeszcze urzęduje, reszta na emeryturze lub na tamtym świecie. Religia TV była próbą budowania pewnej przeciwwagi do TV Trwam, próba ta też umarła w 2012, dogorywała do 2015. Nie wiem, jak daleko wstecz sięgają te nagrania, jednak ich publikacja obecnie to dla mnie trochę pastwienie się nad - metaforycznie - nieboszczykiem. Wiec w przenośni jest podobne do publikacj nagrań św.p. Kulczyka.

...

(Koh 3:1nn)

N cze 11, 2017 8:48
Masz nagranie ks. Zielińskiego jak bluzga to dawaj tez się oburzę.
Nie akceptuje języka rynsztoka w ustach duchownych. W ustach ludzi z którymi przebywam rownież nie akceptuje.
Stawiam poprzeczkę
Widże ze stosujecie zasadę o której Małgosia mówiła ze jest pisowska. A u was biją murzynów.

N cze 11, 2017 8:52
Przy czym w TVReligia rozmowy, wykłady, rozważania teologiczne prowadziło mnóstwo duchownych, zupełnie nie powiązanych z żadną opcją partyjną.
Oglądałam i wiem jak wiele wiedzy z historii, biblistyki, teologi wnosił ten program.
Ale cóż oglądalność miał porównywalną do TVTrwam, a TVN to nie instytucja charytatywna aby utrzymywać program, który nie przynosi finansowych zysków.

N cze 11, 2017 8:58
Moderator

Coroner napisał(a):
Widże ze stosujecie zasadę o której Małgosia mówiła ze jest pisowska. A u was biją murzynów.

No popatrz, jak PiS stosuje tę zasadę, to dobrze, a jak ktoś inny to już jest be :D . Każdemu się może zdarzyć, ale praktyka zarzutów bicia murzynów jest nagminna po drugiej stronie, a nawet u ponoć obiektywnych :?

N cze 11, 2017 9:04
Coroner napisał(a):
Masz nagranie ks. Zielińskiego jak bluzga to dawaj tez się oburzę.
Nie akceptuje języka rynsztoka w ustach duchownych. W ustach ludzi z którymi przebywam rownież nie akceptuje.
Stawiam poprzeczkę

Pomówienie wpisuje się w kanon "bluzganie" - nie jest tajemnicą, że ks Sowa uchodził za postać będącą pod parasolem ks kard Nycza - dwa w jednym: szpila w ks Sowę i szpila w kard Nycza, którego zwolennicy PiS nie lubią po jego decyzji usunięcia krzyża z Krakowskiego Przedmieścia.
Dokładając do tego słowa ks Lemańskiego - Jakiś czas temu dziekan Trojanowski relacjonował z detaliczną dokładnością wulgaryzmy wykrzykiwane przez arcybiskupa w budynku kurii warszawsko-praskiej. A co by sie stało gdyby nagrania z tych występów trafiło do internetu - imamy piekiełko....

N cze 11, 2017 9:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418 ... 976  Następna strona