Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 15:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 73  Następna strona
 Jak pogodzić ewolucję z Biblią? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Małgosiaa napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Bo pozwala szerzej eksplorować środowisko, tudzież przekształcać je do swoich potrzeb.

A dlaczego nie mogłaby tego robić stojąc na dwóch nogach?

Chyba nie zrozumiałaś. Nie pisałem o żyrafie, tylko odpowiadałem na Twoje pytanie tak, jak je zrozumiałem. Jeśli chodziło Ci tylko o żyrafę, trzeba było nie cytować całości.

Małgosiaa napisał(a):
Jak widzisz, pytanie "dlaczego" nie ma końca w świetle nauk, chyba że w końcu wyjaśnisz wystarczająco.

W nauce pytanie "dlaczego" odnosi się do konkretnego zjawiska. Jeśli pada odpowiedź, temat jest zamknięty (chyba, że ktoś poda lepszą). Każde kolejne dlaczego to już osobne pytanie.

Małgosiaa napisał(a):
Dlaczego?

Naprawę tego sama nie rozumiesz, czy pytasz ot tak, ze złośliwości?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So paź 07, 2017 20:02
Moderator

JedenPost napisał(a):
W nauce pytanie "dlaczego" odnosi się do konkretnego zjawiska. Jeśli pada odpowiedź, temat jest zamknięty (chyba, że ktoś poda lepszą). Każde kolejne dlaczego to już osobne pytanie.

Nie jest zamknięty, bo odpowiedź na pytanie "dlaczego" nasuwa kolejne pytanie "dlaczego".
JedenPost napisał(a):

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Chyba, że w ten oto sposób wymiękasz. Po prostu chcę wyczerpującej odpowiedzi dotyczącej przyczyny. Jeśli odpowiedź umożliwia zadanie następnego pytania o przyczynę, to pytam. Znaczy to tylko tyle, że jeszcze nie jest wystarczająca.

So paź 07, 2017 20:13

Cytuj:
Małgosiaa napisał(a):
Dlaczego?

Małgosiaa po prostu próbuje zastosować ten stary numer polegający na nieskończonych pytaniach "dlaczego" bez względu na odpowiedź którą przedstawisz. W końcu dojdzie do pytania o sens istnienia i dlaczego świat istnieje i ona ma gotową odpowiedź: Bóg go stworzył :D

So paź 07, 2017 20:25

Małgosiaa napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Nie jest zamknięty, bo odpowiedź na pytanie "dlaczego" nasuwa kolejne pytanie "dlaczego".

Jest zamknięty, bo nauka bada każdorazowo określone wycinki rzeczywistości. Naukowiec stawia pytanie badawcze, np. "Dlaczego coraz mniej ludzi chodzi do Kościoła" i szuka odpowiedzi. Jeśli ją znajdzie, a brzmi ona powiedzmy "Bo uważają, że księża przynudzają", to fakt, że można teraz zapytać "A dlaczego tak uważają?" w niczym nie zmienia tego, że na konkretne pytanie odpowiedział i daną kwestię wyjaśnił.

Małgosiaa napisał(a):
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Oczywiście, że nie jest, bo zanim odpowiem, chciałbym wiedzieć, czy pytasz, bo nie wiesz, czy aby coś udowodnić. albo po prostu dokuczyć. Zatem - znasz odpowiedź na pytanie, które zadałaś, czy nie?

So paź 07, 2017 20:26
Moderator

JedenPost napisał(a):
Jest zamknięty, bo nauka bada każdorazowo określone wycinki rzeczywistości. Naukowiec stawia pytanie badawcze, np. "Dlaczego coraz mniej ludzi chodzi do Kościoła" i szuka odpowiedzi. Jeśli ją znajdzie, a brzmi ona powiedzmy "Bo uważają, że księża przynudzają", to fakt, że można teraz zapytać "A dlaczego tak uważają?" w niczym nie zmienia tego, że na konkretne pytanie odpowiedział i daną kwestię wyjaśnił.

W tym przypadku być może tak jest, chociaz ja zadałabym inne pytanie: dlaczego księża przynudzają.
JedenPost napisał(a):
wiście, że nie jest, bo zanim odpowiem, chciałbym wiedzieć, czy pytasz, bo nie wiesz, czy aby coś udowodnić. albo po prostu dokuczyć. Zatem - znasz odpowiedź na pytanie, które zadałaś, czy nie?

Naukowej odpowiedzi nie znam, więc odpowiesz? Będziesz odpowiadał na kolejne?
Osiris napisał(a):
Małgosiaa po prostu próbuje zastosować ten stary numer polegający na nieskończonych pytaniach "dlaczego" bez względu na odpowiedź którą przedstawisz. W końcu dojdzie do pytania o sens istnienia i dlaczego świat istnieje i ona ma gotową odpowiedź: Bóg go stworzył

Patrz wyżej: moja odpowiedź JednemuPostowi i nie sil się na analizę moich intencji, ok?

So paź 07, 2017 20:34
Osiris napisał(a):
Chyba wszyscy (mam nadzieję:) tutaj uznajemy ewolucję za udowodniony fakt. Problem dla wierzących polega na tym, że nia ma tam za bardzo miejsca dla Boga.

A co jeśli to Bóg "napisał" program EWOLUCJA.

So paź 07, 2017 20:35

Małgosiaa napisał(a):
W tym przypadku być może tak jest, chociaz ja zadałabym inne pytanie: dlaczego księża przynudzają.

Nie tylko w tym przypadku. Można np. zapytać "dlaczego Afroamerykanie reagują na lek X inaczej niż Azjaci" i to rzeczowe pytanie będzie posiadało konkretną, naukową odpowiedź. W ogóle formułowanie hipotez wyjaśniających, czyli odpowiedzi na pytania zaczynające się od "dlaczego..." jest normalną częścią nauki i nie wiem doprawdy, jak w ogóle można to kwestionować.

Małgosiaa napisał(a):
Naukowej odpowiedzi nie znam, więc odpowiesz?

A jaka znasz? Bo naukowa i zarazem zdroworozsądkowa jest taka, że zdolność przystosowywania środowiska do swoich potrzeb zwiększa szanse na sukces reprodukcyjny, ponieważ uniezależnia (w pewnym stopniu rzecz jasna) od zastanych uwarunkowań tegoż środowiska i dynamiki jego zmian oraz pozwala zasiedlać nawet środowiska pierwotnie niedostępne, tudzież korzystać z ich zasobów.

So paź 07, 2017 20:42

felek27 napisał(a):
Osiris napisał(a):
Chyba wszyscy (mam nadzieję:) tutaj uznajemy ewolucję za udowodniony fakt. Problem dla wierzących polega na tym, że nia ma tam za bardzo miejsca dla Boga.

Wyjaśniłem to przecież, przeczytałeś uważnie? Jeśli ewolucja jest prawdziwa to historia o raju i grzechu pierworodnym to bzdura i jednocześnie podważa to istnienie Boga chrześcijańskiego.
Ewolucja działa w ten sposób, że nie mogło nagle pojawić się dwoje homo sapiens w rajskim ogrodzie. To mikroskopijne zmiany organizmów w czasie miliardów lat.

So paź 07, 2017 20:49
Moderator

JedenPost napisał(a):
A jaka znasz? Bo naukowa i zarazem zdroworozsądkowa jest taka, że zdolność przystosowywania środowiska do swoich potrzeb zwiększa szanse na sukces reprodukcyjny, ponieważ uniezależnia (w pewnym stopniu rzecz jasna) od zastanych uwarunkowań tegoż środowiska i dynamiki jego zmian oraz pozwala zasiedlać nawet środowiska pierwotnie niedostępne, tudzież korzystać z ich zasobów.

No, ale dlaczego jedne gatunki reprodukują się będąc na dwóch nogach, a inne na czterech? Dlaczego te na dwóch nogach miałyby mniejsze szanse będąc na czterech, a te na czterech, będąc na dwóch? Przecież człowiek u zarania dziejów żył w takich samych warunkach jak inne zwierzęta. Dlaczego on się wyprostował, a reszta została na czterech łapach?

So paź 07, 2017 20:56
Osiris napisał(a):
felek27 napisał(a):
Osiris napisał(a):

Wyjaśniłem to przecież, przeczytałeś uważnie? Jeśli ewolucja jest prawdziwa to historia o raju i grzechu pierworodnym to bzdura i jednocześnie podważa to istnienie Boga chrześcijańskiego.
Ewolucja działa w ten sposób, że nie mogło nagle pojawić się dwoje homo sapiens w rajskim ogrodzie. To mikroskopijne zmiany organizmów w czasie miliardów lat.

Fakt. Masz rację. Ominąłem słowa "dla wierzących". Zwracam honor.

So paź 07, 2017 21:12
Do Osiris.
Dodam tylko, że KK nie sprzeciwia się teorii ewolucji. Papież Franciszek twierdzi, że Ewolucja natury nie jest przeciwna pojęciu stworzenia, bo zakłada stworzenie bytów ulegających ewolucji.

So paź 07, 2017 21:18

felek27 napisał(a):
Do Osiris.
Dodam tylko, że KK nie sprzeciwia się teorii ewolucji. Papież Franciszek twierdzi, że Ewolucja natury nie jest przeciwna pojęciu stworzenia, bo zakłada stworzenie bytów ulegających ewolucji.

Nie jestem przekonany czy papież Franciszek oraz KK rozumie na czym polega ewolucja.
To co przedstawia Kościól to w zasadzie taki zakamuflowany kreacjonizm, gdyż twierdzi iż Bóg zadziałał w kluczowych momentach. A to już jest sprzeczne z teorią ewolucji.

So paź 07, 2017 21:41
Moderator

Osiris
Piszesz bzdury. To już nie jest ignorancja, to jest trolling. Ostrzeżenie.

So paź 07, 2017 21:57
Osiris napisał(a):
felek27 napisał(a):
Do Osiris.

Nie jestem przekonany czy papież Franciszek oraz KK rozumie na czym polega ewolucja.
To co przedstawia Kościól to w zasadzie taki zakamuflowany kreacjonizm, gdyż twierdzi iż Bóg zadziałał w kluczowych momentach. A to już jest sprzeczne z teorią ewolucji.

Skoro Bóg "napisał" program EWOLUCJA to jego działanie w kluczowych momentach nie ma już znaczenia. Bóg tworząc ten program mógł już przewidzieć te kluczowe momenty i je uwzględnić w swoim "programie".

So paź 07, 2017 22:00

felek27 napisał(a):

Skoro Bóg "napisał" program EWOLUCJA to jego działanie w kluczowych momentach nie ma już znaczenia. Bóg tworząc ten program mógł już przewidzieć te kluczowe momenty i je uwzględnić w swoim "programie".

Ale chodzi o to, że na to nie ma żadnych przesłanek i dowodów, że Bóg ingerował czy napisał cokolwiek. Tylko Ty tak twierdzisz . Jeśli powiem, że krasnoludki stworzyły program EWOLUCJA to jak na to zareagujesz?

N paź 08, 2017 8:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 73  Następna strona