Autor |
Wiadomość |
hubris
|
 Re: Niewolnictwo
medieval_man napisał(a): felek27 napisał(a): medieval_man napisał(a): Niewolnictwo w takiej formie, w jakiej istniało w starożytności nie było grzechem.
Traktowanie człowieka jak przedmiot zawsze jest grzechem, bez względu na to czy było to w starożywności czy później. Hej, czy ty jesteś wyższy od Boga? Pokaż w Biblii (bo może ja nie znalazłem) fragment, gdzie Bóg mówi, że niewolnictwo (takie, jakie istniało w Izraelu) jest grzechem. Dla poszerzenia wiedzy: https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102011251 " Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością." , Wj 21, 20-21 Jeśli to nie jest grzech to mam nadzieję, że żaden katolik nie będzie powyższego stosował w swoim życiu...
|
So paź 21, 2017 15:06 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
hubris napisał(a): " Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością." , Wj 21, 20-21
Jeśli to nie jest grzech to mam nadzieję, że żaden katolik nie będzie powyższego stosował w swoim życiu...
Hej, rozmawiałem z felek27. O Biblii. O Bogu. O grzechu. Nie z tobą o tym, jak Bóg jest zły.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So paź 21, 2017 15:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): No właśnie czytałem wielokrotnie ten fragment i niczego takiego nie znalazłem. Dlatego proszę, abyś wskazał to miejsce, gdzie zapisano, że niewolnictwo to grzech. Czyli traktowanie innego człowieka jak rzecz to wg. Ciebie miłość?
|
So paź 21, 2017 15:12 |
|
|
|
 |
hubris
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): No właśnie czytałem wielokrotnie ten fragment i niczego takiego nie znalazłem. Dlatego proszę, abyś wskazał to miejsce, gdzie zapisano, że niewolnictwo to grzech. Przeczytaj ten fragment: " Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością." , Wj 21, 20-21 I powiedz czy to nie jest grzech...
|
So paź 21, 2017 15:17 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Gdzie tu jest napisane, że niewolnictwo (takie jakie miało miejsce w Izraelu) to grzech?
|
So paź 21, 2017 15:33 |
|
|
|
 |
hubris
|
medieval_man napisał(a): Gdzie tu jest napisane, że niewolnictwo (takie jakie miało miejsce w Izraelu) to grzech? Rozumiesz treść tekstu pisanego językiem polskim? Podany został przykład ilustrujący grzech niewolnictwa w Izraelu. No chyba, że pobicie na śmierć własnego niewolnika to nie grzech - nic mnie już nie zdziwi...
|
So paź 21, 2017 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, tak cała nauka Jezusa mówiła o tym, że złowieka należycia traktować jak rzecz. Np. Tu: Mt 5,44-45, Łuk 6, 27-36, Jan 13,35, Jan 15,9, Jan 17,26.
|
So paź 21, 2017 15:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
felek27:felek27 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): No właśnie czytałem wielokrotnie ten fragment i niczego takiego nie znalazłem. Dlatego proszę, abyś wskazał to miejsce, gdzie zapisano, że niewolnictwo to grzech. Czyli traktowanie innego człowieka jak rzecz to wg. Ciebie miłość? Nie rozmawiamy o moich przekonaniach. Stwierdziłeś, że w Ewangeliach jest mowa o tym, że niewolnictwo to grzech, to teraz przytocz stosowny fragment, w którym to zapisano. hubris:hubris napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): No właśnie czytałem wielokrotnie ten fragment i niczego takiego nie znalazłem. Dlatego proszę, abyś wskazał to miejsce, gdzie zapisano, że niewolnictwo to grzech. Przeczytaj ten fragment: " Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością." , Wj 21, 20-21 I powiedz czy to nie jest grzech... Przestępstwem jest zabicie niewolnika, a nie jego posiadanie. Dawaj inny fragment.
|
So paź 21, 2017 16:02 |
|
 |
Andy72
|
Ruch abolicjonistów w USA się mylił? Albo Rzymianie którzy z powstaniem chrześcijaństwa porzucili niewolnictwo?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So paź 21, 2017 16:18 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
hubris napisał(a): medieval_man napisał(a): Gdzie tu jest napisane, że niewolnictwo (takie jakie miało miejsce w Izraelu) to grzech? Rozumiesz treść tekstu pisanego językiem polskim? Podany został przykład ilustrujący grzech niewolnictwa w Izraelu. No chyba, że pobicie na śmierć własnego niewolnika to nie grzech - nic mnie już nie zdziwi... Ja rozumiem, a Ty, jak widać - nie. Podany został przykład grzechu polegający na pobiciu na śmierć niewolnika w Izraelu. Nie podano natomiast, że fakt niewolnictwa jest grzechem
|
So paź 21, 2017 16:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Andy72 napisał(a): Ruch abolicjonistów w USA się mylił? Albo Rzymianie którzy z powstaniem chrześcijaństwa porzucili niewolnictwo? co jedno ma wspólnego z drugim? Odróżniasz w ogóle typ niewolnictwa w Starożytności od niewolnictwa nowożytnego?
|
So paź 21, 2017 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Nie rozmawiamy o moich przekonaniach. Stwierdziłeś, że w Ewangeliach jest mowa o tym, że niewolnictwo to grzech, to teraz przytocz stosowny fragment, w którym to zapisano. Już to zrobiłem. Nie zamykaj na siłę swoich oczu. Jak je otworzysz to na pewno zobaczysz.
|
So paź 21, 2017 16:28 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Nikt poza tobą tego fragmentu nie widzi. Masz złudzenia? Omamy? Halucynacje?
|
So paź 21, 2017 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
felek27 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Nie rozmawiamy o moich przekonaniach. Stwierdziłeś, że w Ewangeliach jest mowa o tym, że niewolnictwo to grzech, to teraz przytocz stosowny fragment, w którym to zapisano. Już to zrobiłem. Nie zamykaj na siłę swoich oczu. Jak je otworzysz to na pewno zobaczysz. Mam otwarte i przykro mi, ale żaden z podanych przez Ciebie fragmentów nie zawiera takiej nauki. An Chrystus, ani Apostołowie po prostu nie głosili, że posiadanie niewolników to grzech.
|
So paź 21, 2017 16:35 |
|
 |
Andy72
|
Jest: "kochaj bliźniego jak siebie samego". To znaczy że jak mam kochać to nie robię z niego niewolnika ani nie niszczę go chwilówkami ani nie spamuję czy nie wpuszczam wirusa komputerowego do systemu. Tego nie ma w Biblii ale to wynika. Kiedyś Świadek Jehowy spierał się że Bóg nie jest wszechwiedzący, bo tego nigdzie nie znalazł w Biblii.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So paź 21, 2017 16:42 |
|
|
|