Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
| Autor |
Wiadomość |
|
Osiris
|
 Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
kooool napisał(a): Mdr 11, 16: by wiedzieli, że przez co kto grzeszy, przez to ponosi karę.
W Betel oddawano cześć Bogu, ale sciągając Boga do poziomu ludzkiego, czy nawet nadając Mu zwierzęce cechy. Zachowanie tych chłopców to owoc poniżenia i braku miłości Boga i do bliźniego. Jeśli z takich przestróg nic świat sobie nie robi, przeraża się, ale dalej poniża Boga zabijając małe dzieci w łonach swych matek (tzw aborcja) to dalszy rozwój wypadków już znamy. Zachowanie tych chłopców to owoc poniżenia i braku miłości do Boga - a zachowanie proroka i Boga jak można nazwać? Przychodzi mi na myśl tylko jedno słowo - morderstwo. I co ma do tego aborcja?
|
| Cz lis 23, 2017 23:25 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
Osiris napisał(a): chwat napisał(a): Na szczęście Bóg nie morduje Akurat tutaj chwacie zgadzam się z Tobą całkowicie (tylko z innego powodu:) Mniejsza ze zgodą, czy jej brakiem. Brak mordu jest faktem.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Cz lis 23, 2017 23:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli Bóg się zachował w ten sposób to widocznie tam był. Myślisz że ludzie piszący Biblię nie widzieli rozbieżności między opisem Boga w ST a NT?
|
| Pt lis 24, 2017 0:24 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
Quinque napisał(a): Jeżeli Bóg się zachował w ten sposób "w ten sposób" tzn, w sposób dokonujący mordu. Tzn, ze w Biblii jest zapisane, że Bóg dokonuje mordu, tak?
|
| Pt lis 24, 2017 0:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież to nie pierwszy taki przypadek. Masz potop, śmierć pierworodnych w Egipcie. Jakie to ma znaczenie? Bóg ma prawo robić cokolwiek zechce
|
| Pt lis 24, 2017 0:53 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): Tzn, ze w Biblii jest zapisane, że Bóg dokonuje mordu, tak? Tak. Nieraz morduje wszystkich jak leci - mężczyzn, kobiety, niemowlęta. Nie czytałeś?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt lis 24, 2017 5:13 |
|
 |
|
Paulito
|
Osiris napisał(a): Zachowanie tych chłopców to owoc poniżenia i braku miłości do Boga - a zachowanie proroka i Boga jak można nazwać? Przychodzi mi na myśl tylko jedno słowo - morderstwo.
Dwa pytanka: Czy to spontaniczna reakcja bez namysłu jest przyczyną użycia przez Ciebie słowa "morderstwo "w stosunku do czynów Boga? Czy według Ciebie kara śmierci to też morderstwo?
|
| Pt lis 24, 2017 5:16 |
|
 |
|
chwat
|
Quinque napisał(a): Przecież to nie pierwszy taki przypadek Jaki przypadek?
|
| Pt lis 24, 2017 6:26 |
|
 |
|
chwat
|
JedenPost napisał(a): chwat napisał(a): Tzn, ze w Biblii jest zapisane, że Bóg dokonuje mordu, tak? Tak. Nieraz morduje wszystkich jak leci - mężczyzn, kobiety, niemowlęta. Nie czytałeś? Można prosić cytat?
|
| Pt lis 24, 2017 6:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris napisał(a): Jasne... chciałbym wiedzieć jaką interpretację wyrafinowaną metodologicznie trzeba by zastosować by zrozumieć taki oto fragment biblijny o proroku Elizeuszu, którego brak poczucia humoru skłonił do zabicia dzieciaków: „Przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci”(2 Krl 2,23-25). Jednym słowem: „poległem w temacie Księgi Rodzaju, to teraz wyciągnę jakiś cytacik z 2 Krl. A jak w tym temacie polegnę, to wyciągnę jakiś inny”. Żałosny styl dyskusji.
|
| Pt lis 24, 2017 8:36 |
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): JedenPost napisał(a): chwat napisał(a): Tzn, ze w Biblii jest zapisane, że Bóg dokonuje mordu, tak? Tak. Nieraz morduje wszystkich jak leci - mężczyzn, kobiety, niemowlęta. Nie czytałeś? Można prosić cytat? Cytuj: A wtedy Pan spuścił na Sodomę i Gomorę deszcz siarki i ognia od Pana. I tak zniszczył te miasta oraz całą okolicę wraz ze wszystkimi mieszkańcami miast, a także roślinność. Cytuj: I tak Bóg wygubił doszczętnie wszystko, co istniało na ziemi, od człowieka do bydła, zwierząt pełzających i ptactwa powietrznego; wszystko zostało doszczętnie wytępione z ziemi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt lis 24, 2017 15:16 |
|
 |
|
chwat
|
Na temat mordu nic tu nie widzę.
|
| Pt lis 24, 2017 21:07 |
|
 |
|
JedenPost
|
A tu widzisz? https://furtherglory.files.wordpress.co ... ue1945.jpg[zdjęcie z obozu zagłady - zmienione na sam link - s33]
|
| Pt lis 24, 2017 21:11 |
|
 |
|
Andy72
|
Proszę moderatorów o usunięcie drastycznego zdjęcia. Twoim zdaniem winny jest Bóg?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pt lis 24, 2017 21:12 |
|
 |
|
JedenPost
|
A jesteś w stanie przeczytać pytanie, jakie zadałem?
Co do zdjęcia - wszyscy są tu chyba dorośli, wszyscy takie widzieli. Chciałbym po prostu zrozumieć, na jakiej zasadzie chwat dzieli przypadki ludobójstwa na takie, która są mordem i takie, które nim nie są.
|
| Pt lis 24, 2017 21:25 |
|
|
|