Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Czy niechrześcijanin dostąpi zbawienia wiecznego? 
Autor Wiadomość
jak bardzo łatwo ugrzęznąć w złej etyce bez KK !

Tak samo latwo jak z nim. Dobra etyka nie jest wytworem KK. Istniala jeszcze przed jego narodzinami.

Jest wytworem ludzi - spoleczenstwa.

Crosis

N sie 21, 2005 17:27
Nie istniała - w takiej formie jaką istnieje obecnie.
To wniosło ze sobą własnie Chrześcijaństwo.
Rozmawiamy przeciez o tym Crosis - w sąsiednim temacie ... :(
viewtopic.php?t=4826
Przez 20 stron ... :(

N sie 21, 2005 17:58
Na ten temat toczyła się już równie długa dyskusja :

viewtopic.php?t=2247&highlight=zbawienie+niewierz%B1cych

Na pytanie postawione w pierwszym poście:
silesianin napisał(a):
Tak się zastanawiałem: gdybym sie urodził na jakiejś wyspie czy lądzie pozbawionym posługi katolickiej i nigdy nie przystapil do sakramentów św. to czy po mojej śmierci obcowałbym w szczęściu wiecznym w chwale Boga Ojca? A może byłbym potępiony na wieki? Czy Bóg jest miłosierny tylko dla wyznawców Wiary Katolickiej? Chrześcijanskiej?

odpowiadają dokumenty KK :

Cytuj:
Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego , szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie ( konstytucja Lumen Gentium, SV II )

Czyli: w sytuacji gdybyś nie znał nauki Chrystusa z powodu urodzenia się na jakiejś izolowanej wyspie, wówczas warunkiem osiągnięcia zbawienia jest poznawanie dobra i życie zgodne z nakazami sumienia.

N sie 21, 2005 18:01
A jesli swiadomie odcinam sie od kosciola katolickiego, jednoczesnie wierzac w Chrystusa i wielbiac Boga?

Crosis

N sie 21, 2005 18:12

N sie 21, 2005 18:13

Dwa - czy taka osoba moze dostapic zbawienia?

Crosis

N sie 21, 2005 18:14

Jezeli wierzyśz w Chrystusa, to skads musisz czerpać jego nauki. Same ci z nieba nie "ślatują" :D

Jeżeli czerpiesz je z Bibli, to potrzebujesz takze odpowiednich interpretacji. Bo Pismo Swiete nie jest do prywatnego tłumaczenia...

N sie 21, 2005 18:16

Kto mi powie, ze do zycia nie wystarczy mi 10 przykazan? Po co mi interpretacje? Czy nie znajde sam w bibli sily do wiary? Modlitwy? Boga?

Crosis

N sie 21, 2005 18:25
Próby interpretacji Pisma "na własną rękę" kończyły się zawsze dość nieciekawie ...

N sie 21, 2005 18:31

Nie zabijaj.
Nie cudzoloz.
Nie kradnij.
...

jak to mozna zle zinterpretowac?

Crosis

N sie 21, 2005 18:31
Cytuj:
Jezus zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.
"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą."
I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.

Mt 16:15 - 19 BT

N sie 21, 2005 18:34

1) kto tak powiedział - Św Piotr (2 list Piotra 1, 20)
Cytuj:
To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia

Jeśli wierzę Bogu, wierzę Pismu Św - to wierzę i temu zdaniu...

2) Pozostaje tajemnicą, czemu Bóg chciał nas zbawiać we wspólnocie. Może znając naszą słabość... Faktem jest, że człowiek potrzebuje drugiego człowieka. Potrzebuje się dzielić - słowem, doświadczeniem - i potrzebuje czyjegoś słowa i czyjegoś doświadczenia. Sam często wysycha. I jednocześnie - zabiera siebie innym. Nikt z nas nie jest tylko dla siebie. To najprostszy powód, dla którego "nie znajdziesz sam sił do wiary".

Kolejny (i najważniejszy) brzmi - Sakramenty. Źródło Łaski i siły. Poza Kościołem nie istnieją... Jak sobie wyobrażasz - kochać kogoś całym sercem i - nie chcieć się z nim spotykać? Odmawiać spotkań? Nie uznałbyś takiej miłości - za cokolwiek nieprawdziwą? Jeśli ktoś wierzy Bogu, wierzy Jego słowom, że pozostał w Kościele, twierdzi że Go wielbi - i jednocześnie ignoruje - to jaka to miłość? Jakie uwielbienie?

I trzeci - mówisz o sile do wiary. Ale wiara nie jest czymś, do czego się musisz wysilić i uwierzyć. Wiara jest czymś danym. Z tą Łaską można współpracować lub nie - ale niejako przyjmując lub odrzucając dar, niszcząc go lub pielęgnując - ale nadal pozostaje darem.

3) Interpretacja
A można. Słowo czasem rani i zabija bardziej, niż czyn. Tylko mniej widocznie. To też jest "nie zabijaj"...

Ostatnio edytowano N sie 21, 2005 18:49 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

N sie 21, 2005 18:46

.. zwerbalizowane-li tylko chrześcijaństwo jest postawą cechującą posiadaczy jednej z dwóch skrajnych osobowości .. to ..

..1. zagubione duszyczki oraz ludzie słabi, bez wewnętrznego kręgosłupa moralnego, którzy w modlitwach traktowanych jako bezreflexyjna mantra czy obowiązkowy dla wszystkich sztywny rytuał .. odnajdują ukojenie i/lub ucieczkę od siebie i swoich rzeczywistych problemów ..
.. 2. znudzeni intelektualiści, którzy szermując słowem traktują je jako oręż [bo tego realnego zapewne nie udźwignęliby w swoich zwiotczałych członkach] w walce z wirtualnym przeciwnikiem ..

.. uważam, że podobnie, jak większość ludzi znajdujących się pomiędzy .. również i oni dostąpia .. czyśćca .. :-) :o :-D

N sie 21, 2005 18:47

Cóż - dyskusje o stanowiskach rzadko mają sens. To Twoje zdanie, sad.

N sie 21, 2005 18:51

N sie 21, 2005 19:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona