Czy niechrześcijanin dostąpi zbawienia wiecznego?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
jak bardzo łatwo ugrzęznąć w złej etyce bez KK !
Tak samo latwo jak z nim. Dobra etyka nie jest wytworem KK. Istniala jeszcze przed jego narodzinami.
Jest wytworem ludzi - spoleczenstwa.
Crosis
|
N sie 21, 2005 17:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie istniała - w takiej formie jaką istnieje obecnie.
To wniosło ze sobą własnie Chrześcijaństwo.
Rozmawiamy przeciez o tym Crosis - w sąsiednim temacie ...
viewtopic.php?t=4826
Przez 20 stron ... 
|
N sie 21, 2005 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na ten temat toczyła się już równie długa dyskusja :
viewtopic.php?t=2247&highlight=zbawienie+niewierz%B1cych
Na pytanie postawione w pierwszym poście:
silesianin napisał(a): Tak się zastanawiałem: gdybym sie urodził na jakiejś wyspie czy lądzie pozbawionym posługi katolickiej i nigdy nie przystapil do sakramentów św. to czy po mojej śmierci obcowałbym w szczęściu wiecznym w chwale Boga Ojca? A może byłbym potępiony na wieki? Czy Bóg jest miłosierny tylko dla wyznawców Wiary Katolickiej? Chrześcijanskiej? odpowiadają dokumenty KK : Cytuj: Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego , szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie ( konstytucja Lumen Gentium, SV II )
Czyli: w sytuacji gdybyś nie znał nauki Chrystusa z powodu urodzenia się na jakiejś izolowanej wyspie, wówczas warunkiem osiągnięcia zbawienia jest poznawanie dobra i życie zgodne z nakazami sumienia.
|
N sie 21, 2005 18:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jesli swiadomie odcinam sie od kosciola katolickiego, jednoczesnie wierzac w Chrystusa i wielbiac Boga?
Crosis
|
N sie 21, 2005 18:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Popadasz w apostazję
|
N sie 21, 2005 18:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ja, to raz.
Dwa - czy taka osoba moze dostapic zbawienia?
Crosis
|
N sie 21, 2005 18:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosisie
Jezeli wierzyśz w Chrystusa, to skads musisz czerpać jego nauki. Same ci z nieba nie "ślatują"
Jeżeli czerpiesz je z Bibli, to potrzebujesz takze odpowiednich interpretacji. Bo Pismo Swiete nie jest do prywatnego tłumaczenia...
|
N sie 21, 2005 18:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A kto tak powiedzial?
Kto mi powie, ze do zycia nie wystarczy mi 10 przykazan? Po co mi interpretacje? Czy nie znajde sam w bibli sily do wiary? Modlitwy? Boga?
Crosis
|
N sie 21, 2005 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety, nie.
Próby interpretacji Pisma "na własną rękę" kończyły się zawsze dość nieciekawie ...
|
N sie 21, 2005 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niby jak?
Nie zabijaj.
Nie cudzoloz.
Nie kradnij.
...
jak to mozna zle zinterpretowac?
Crosis
|
N sie 21, 2005 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A pismo mówi wyraźnie:
Cytuj: Jezus zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. "Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą." I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
Mt 16:15 - 19 BT
|
N sie 21, 2005 18:34 |
|
 |
jo_tka
|
Crosis
1) kto tak powiedział - Św Piotr (2 list Piotra 1, 20)
Cytuj: To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia
Jeśli wierzę Bogu, wierzę Pismu Św - to wierzę i temu zdaniu...
2) Pozostaje tajemnicą, czemu Bóg chciał nas zbawiać we wspólnocie. Może znając naszą słabość... Faktem jest, że człowiek potrzebuje drugiego człowieka. Potrzebuje się dzielić - słowem, doświadczeniem - i potrzebuje czyjegoś słowa i czyjegoś doświadczenia. Sam często wysycha. I jednocześnie - zabiera siebie innym. Nikt z nas nie jest tylko dla siebie. To najprostszy powód, dla którego "nie znajdziesz sam sił do wiary".
Kolejny (i najważniejszy) brzmi - Sakramenty. Źródło Łaski i siły. Poza Kościołem nie istnieją... Jak sobie wyobrażasz - kochać kogoś całym sercem i - nie chcieć się z nim spotykać? Odmawiać spotkań? Nie uznałbyś takiej miłości - za cokolwiek nieprawdziwą? Jeśli ktoś wierzy Bogu, wierzy Jego słowom, że pozostał w Kościele, twierdzi że Go wielbi - i jednocześnie ignoruje - to jaka to miłość? Jakie uwielbienie?
I trzeci - mówisz o sile do wiary. Ale wiara nie jest czymś, do czego się musisz wysilić i uwierzyć. Wiara jest czymś danym. Z tą Łaską można współpracować lub nie - ale niejako przyjmując lub odrzucając dar, niszcząc go lub pielęgnując - ale nadal pozostaje darem.
3) Interpretacja
A można. Słowo czasem rani i zabija bardziej, niż czyn. Tylko mniej widocznie. To też jest "nie zabijaj"...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
Ostatnio edytowano N sie 21, 2005 18:49 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz
|
N sie 21, 2005 18:46 |
|
 |
sad234
|
.. zwerbalizowane-li tylko chrześcijaństwo jest postawą cechującą posiadaczy jednej z dwóch skrajnych osobowości .. to ..
..1. zagubione duszyczki oraz ludzie słabi, bez wewnętrznego kręgosłupa moralnego, którzy w modlitwach traktowanych jako bezreflexyjna mantra czy obowiązkowy dla wszystkich sztywny rytuał .. odnajdują ukojenie i/lub ucieczkę od siebie i swoich rzeczywistych problemów .. .. 2. znudzeni intelektualiści, którzy szermując słowem traktują je jako oręż [bo tego realnego zapewne nie udźwignęliby w swoich zwiotczałych członkach] w walce z wirtualnym przeciwnikiem ..
.. uważam, że podobnie, jak większość ludzi znajdujących się pomiędzy .. również i oni dostąpia .. czyśćca ..
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
N sie 21, 2005 18:47 |
|
 |
jo_tka
|
Cóż - dyskusje o stanowiskach rzadko mają sens. To Twoje zdanie, sad.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N sie 21, 2005 18:51 |
|
 |
sad234
|
.. tylko i wyłącznie .. 
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
N sie 21, 2005 19:08 |
|
|
|