Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 12:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 Kobieta cudzołożna... 
Autor Wiadomość

Post Kobieta cudzołożna...
Tak sobie dziś myślałem o tym, jak do Jezusa faryzeusze przyprowadzili kobietę cudzołożną i jak Jezus powiedział: "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". I tak sobie pomyślałem, że wiemy skąd się biorą dzieci, i że może ta kobieta w czasie cudzołóstwa zaszła w ciążę! I że Jezus nie chciał zabijać kobiety, bo rzeczą ludzką jest zbłądzić, ale też nie chciał zabić dziecka.

Co o tym myślicie? :)

So sie 04, 2007 9:46
Post Re: Kobieta cudzołożna...
Bob421 napisał(a):
Tak sobie dziś myślałem o tym, jak do Jezusa faryzeusze przyprowadzili kobietę cudzołożną i jak Jezus powiedział: "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". I tak sobie pomyślałem, że wiemy skąd się biorą dzieci, i że może ta kobieta w czasie cudzołóstwa zaszła w ciążę! I że Jezus nie chciał zabijać kobiety, bo rzeczą ludzką jest zbłądzić, ale też nie chciał zabić dziecka.

Co o tym myślicie? :)

Prostytutki umialy i umieja zadbac o to aby nie zajsc w ciaze, a w tamtych czasach to raczej pewniejsze jest, ze wspomniana cudzoloznica nie raz stosowala owczesne znachorskie metody spedzania plodu.

So sie 04, 2007 10:57

W księdze Urantii są podobno "prawdziwe" wersje zdzrzeń opisanych w NT, czyli jak to rzeczywiście było z tą cudzołożnicą, ale to oczywiście tylko kwestia przekonań

So sie 04, 2007 12:53

LAF, ale nie jest powiedziane czy ta kobieta z tego żyła, czy jej się raz zdarzyło...

So sie 04, 2007 14:17

Czyżbyś sugerował, ze gdyby w ciąży nie była, Jezus pozwoliłby ją..ukamienować?
Ja myślę, ze On jej wybaczył bezwarunkowo i nie ma najmniejszego znaczenia, czy była w ciąży czy nie...

So sie 04, 2007 15:29

taaak, no równie dobrze mogło to być dziecko Chrystusa. Który ojciec zabiłby swoje dziecko? (nie licząc szaleńców typu Iwan IV Groźny)

So sie 04, 2007 19:37

Bob421 według mnie gdyby chodziło jeszcze o dziecko, to zapewne zapisano by to w tej przypowieści, ale że takich treści nie ma to myśle że powinniśmy pozostać przy tym co wiemy i nie domyślać się innych rzeczy, bo to może zaszkodzić.

So sie 04, 2007 21:41

W księdze Urantii są podobno "prawdziwe" wersje zdzrzeń opisanych w NT, czyli jak to rzeczywiście było z tą cudzołożnicą, ale to oczywiście tylko kwestia przekonań

Są nawet ciekawie opisane. Ale obawiam się, że Twój post poleci, za propagowanie sekt ;)
Bob421 napisał(a):
I tak sobie pomyślałem, że wiemy skąd się biorą dzieci, i że może ta kobieta w czasie cudzołóstwa zaszła w ciążę!

Myśleć to można wiele. Masz jakieś wiarygodne źródło?
Bob421 napisał(a):
Jezus nie chciał zabijać kobiety, bo rzeczą ludzką jest zbłądzić, ale też nie chciał zabić dziecka.

Jakiego dziecka?
Bob421 napisał(a):
Co o tym myślicie? Uśmiech...

Myślę, że nadinterpretacja to rzecz ludzka...

Pozdrawiam,
U.

So sie 04, 2007 23:11

macie racje, fantazja trochę w tym temacie góruje :D

N sie 12, 2007 0:40

Czy pytanie postawione na początku tematu miałoby na celu usprawiedliwienie jakoś (tylko po co?) tego, że Jezus nie pozwolił - zgodnie (niby) z ówczesnym prawem zabić cudzołożnicę :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sie 12, 2007 8:43
Zobacz profil WWW

Ja wiem, że ten dział jest specyficznym działem :D - jednak proszę - o to aby nie zakladać wątków, któe mają na celu wielkie gdybania - połączone z fantazjowaniem... :shock:

N sie 12, 2007 9:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]