| 

Kiedy Bóg stworzył dinozaury? 

| Autor | Wiadomość |  
			| snafu 
   | ssk napisał(a): słyszałam, że o dinozaurach może nie ma mowy w samej genesis, ale gdzieś dalej jest mowa o istotach, które można by zinterpretować właśnie jako dinozaury.Pierwsze słysze... ssk napisał(a): no chyba, że uznamy, że te skamieniałości to żart. w końcu bóg też może mieć poczucie humoru i teraz siedzi i patrzy, jak się miotamy...  A skąd założenie, że w Piśmie Świętym musi być mowa o dinozaurach? Myślę, że podstawowym błędem w zadanym pytaniu jest założenie, że z jakiegoś powodu w Biblii mają być informacje niezgodne z jej tematem (gdzie zbawienie a gdzie paleontologia). ssk napisał(a): skoro genesis jest hymnem, dlaczego choćby w tysiąclatce nie ma typowej formy hymnu, pieśni etc.?Tzn. wyróżnienia graficznego takiego jak w Psalmach?_________________
 "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)

|  
			| Pn sie 20, 2007 9:13 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | Snafu napisał(a): Już w podstawówce uczą, że dosłowne odczytywanie gatunków lirycznych nie jest właściwą metodą ich interpretacji.I oto mi chodziło ,że dosłowne odczytywanie w Genezis tekstów o Bogu nie jest właściwą metodą interpretacji .Dzieki Snafu pomagasz mi trochę ,Bóg jest też gatunkiem lirycznym.Nie można w gatunku lirycznym wyrywać fragmentu mówicego o tym np.:,że wszystko stworzył Bóg  i interpretować to dosłownie ,bo jest to niewłaściwe .Póżniejsi pisarze Biblijni równiez niezdawali sobie sprawy z tego ,ze to jest tylko gatunek liryczny i nie słusznie podchwycili ideę o Bogu i ją kontynuowali.Dopiero dzisiaj potrafimy trafnie odczytać Genezis ,starożytni nie mieli o tych gatunkach zielonego pojecia.

|  
			| Pn sie 20, 2007 11:11 | 

|  
		|  |  
			| snafu 
   |  Inny_punkt_widzenia napisał(a): I oto mi chodziło ,że dosłowne odczytywanie w Genezis tekstów o Bogu nie jest właściwą metodą interpretacji .Dzieki Snafu pomagasz mi trochę ,Bóg jest też gatunkiem lirycznym.Bóg jest gatunkiem lirycznym. Nieźle otrzaskany jesteś w literaturze. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie można w gatunku lirycznym wyrywać fragmentu mówicego o tym np.:,że wszystko stworzył Bóg i interpretować to dosłownie ,bo jest to niewłaściwe .Fakt, że utwór jest liryczny oznacza, że jego sens objawia się nie w warstwie dosłownej tekstu ale w przesłaniu. Z tekstów lirycznych da się bez problemu wywnioskować ich sens. W początkowych fragmentach Księgi Rodzaju jest to właśnie idea Boga Stworzyciela i opiera się to na elementarnej analizie jej sensu. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Póżniejsi pisarze Biblijni równiez niezdawali sobie sprawy z tego ,ze to jest tylko gatunek liryczny i nie słusznie podchwycili ideę o Bogu i ją kontynuowali.I kontynuacja wcześniejszego babola. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Dopiero dzisiaj potrafimy trafnie odczytać Genezis ,starożytni nie mieli o tych gatunkach zielonego pojecia.I twierdzenie ukazujące brak jakiejkolwiek wiedzy na temat historii Biblii i gatunków literackich.
 Forsujesz wnioski wbrew historii i literaturze._________________

|  
			| Pn sie 20, 2007 11:31 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | Cytuj:  W początkowych fragmentach Księgi Rodzaju jest to właśnie idea Boga Stworzyciela I nie należy tej idei interpretować dosłownie bo należy ona do gatunku lirycznego.

|  
			| Pn sie 20, 2007 11:37 | 

|  
		|  |  
			| snafu 
   | Inny_punkt_widzenia napisał(a): I nie należy tej idei interpretować dosłownie bo należy ona do gatunku lirycznego.Idea została opisana poprzez użycie tekstu o cechach wskazujących na użycie gatunku lirycznego.
 Dlaczego nie należy jej więc interpretować dosłownie?_________________

|  
			| Pn sie 20, 2007 11:46 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | snafu napisał(a): Dlaczego nie należy jej więc interpretować dosłownie?No właśnie dlatego ,że: Cytuj: Idea została opisana poprzez użycie tekstu o cechach wskazujących na użycie gatunku lirycznego. 

|  
			| Pn sie 20, 2007 11:50 | 

|  
		|  |  
			| snafu 
   | Inny_punkt_widzenia napisał(a): snafu napisał(a): Dlaczego nie należy jej więc interpretować dosłownie?No właśnie dlatego ,że: Cytuj: Idea została opisana poprzez użycie tekstu o cechach wskazujących na użycie gatunku lirycznego. No i co z tego?
 Umiesz rozróźnić treść od formy?_________________

|  
			| Pn sie 20, 2007 11:56 | 

|  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | snafu napisał(a): No i co z tego? 
 Umiesz rozróźnić treść od formy?
Chętnie  ,jeżeli podasz co w Genezis jest formą, a co treścią.

|  
			| Pn sie 20, 2007 12:20 | 

|  
		|  |  
			| snafu 
   | Forma: utwór o charakterze lirycznym (więcej tutaj: http://www.scriptura.chrzescijanie.pl/a-genesis.html )
 Treść: Bóg jako Stwórca, świat jako Jego dzieło, uzasadnienie dla święcenia Szabatu_________________

|  
			| Pn sie 20, 2007 12:27 | 

|  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | snafu napisał(a): Treść: Bóg jako Stwórca, świat jako Jego dzieło, uzasadnienie dla święcenia SzabatuSnafu bądż łaskaw podać mi treść z Genezis a nie to co Ty uwazasz za treść.Przytocz mi werset który jest treścią .

|  
			| Pn sie 20, 2007 19:21 | 

|  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | I uzasadnij ,dlaczego ten werset jest trescią ,a następny jest już tylko formą.I czym sie różni werset z treścią od wersetu z formą. 

|  
			| Pn sie 20, 2007 19:24 | 

|  
		|  |  
			| snafu 
   | Inny_punkt_widzenia napisał(a): Snafu bądż łaskaw podać mi treść z Genezis a nie to co Ty uwazasz za treść.Dobre. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Przytocz mi werset który jest treścią .Inny_punkt_widzenia napisał(a): I uzasadnij ,dlaczego ten werset jest trescią ,a następny jest już tylko formą.I czym sie różni werset z treścią od wersetu z formą.Może problem z naszym zrozumieniem się leży w obrębie korzystania z tych samych słów na oznaczenie różnych rzeczy.
 Treść używam na oznaczenie sensu utworu, tego co ma nam do przekazania.
 Jako formę rozumiem sposób przekazania treści w znaczeniu opisanym powyżej.
 Tym samym Twoja prośba o rozróżnienie wersetów z formą od tych które są treścią jest nonsensowne._________________

|  
			| Pn sie 20, 2007 20:52 | 

|  
		|  |  
			| snafu 
   | Wiesz, jeśli masz konkretne, merytoryczne zarzuty odnośnie przedstawionej przeze mnie (wliczam to teksty artykułów) interpretacji samego początku Księgi Rodzaju to chętnie postaram się na nie odpowiedzieć.
 I zastanwia mnie także jaka jest Twoja jej interpretacja skoro wszystko zrozumiłeś. Bo z jednej strony najpierw zdawało się, że interpretacja dosłowna a następnie, że bardzo alegoryczna.

Tak więc jeśli dosłowna to mam odnośnie jej do Ciebie pytanie: Proszę wskaż mi dlaczego właśnie ją wybrałeś, co wskazuje na to, że należy ją odczytywać dosłownie i jak sądzisz, jakim gatunkiem literackim jest opis stworzenia z początku Księgi Rodzaju.

Jeśli natomiast kompletnie alegoryczny to: Na jakiej podstawię uważasz Boga Stwórcę za alegorię, za czego alegorię Go uważasz i jaki sens ma wówczas cały ten fragment.

|  
			| Pn sie 20, 2007 22:32 | 

|  
		|  |  
			| <<<<>>& 
   | ToMu napisał(a): Dinozaury powstały jako produkt ewolucji. 
 Przed człowiekiem.

A człowiek jest po prostu ukoronowaniem działalności stwórczej Boga. Co nie znaczy że dosłownie został stworzony (ulepiony) 7 dnia. Te "dni" z Księgi Rodzaju należy rozumieć metaforycznie - jako proces tworzenia świata i rozwijania się stworzeń na tym świecie.
Witam.
 Co mnie zaciekawia w tej wypowiedzi, to że uznajesz, iż w świecie działa ewolucja (dobór naturalny) oraz Bóg (jak przypuszczam, ewolucję uznajesz za jego narzędzie - jedno z wielu). 
 Mnie ciekawi mianowicie nieelegancja tego modelu. Skoro jest ewolucja, która wszystko wyjaśnia (powstanie bytów), po co drugi element w postaci Boga ?  Bóg już jest tutaj niepotrzebny, zupełnie niepotrzebny. Jak widzimy ewolucja ma się świetnie i jedynym kto z niej korzysta jak z narzędzia jest człowiek._________________
 <<<<>>>>

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
 - Dziękuję, nie piję.

|  
			| Wt sie 21, 2007 11:36 | 

|  
		|  |  
			| <<<<>>& 
   | Dodam tylko jeszcze, że skoro można uznać, iż "7 dni" to metafora 14,7 mld lat, to równie zasadnie można uznać, że "Bóg" to metafora dobory naturalnego. Bo czemu by nie ?  Jedne elementy są metaforyczne, a inne nie ? _________________
 <<<<>>>>

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
 - Dziękuję, nie piję.

|  
			| Wt sie 21, 2007 11:38 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach