Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 6:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna strona
 Kiedy Bóg stworzył dinozaury? 
Autor Wiadomość

słyszałam, że o dinozaurach może nie ma mowy w samej genesis, ale gdzieś dalej jest mowa o istotach, które można by zinterpretować właśnie jako dinozaury.

Pierwsze słysze...

ssk napisał(a):
no chyba, że uznamy, że te skamieniałości to żart. w końcu bóg też może mieć poczucie humoru i teraz siedzi i patrzy, jak się miotamy... ;)

A skąd założenie, że w Piśmie Świętym musi być mowa o dinozaurach?

Myślę, że podstawowym błędem w zadanym pytaniu jest założenie, że z jakiegoś powodu w Biblii mają być informacje niezgodne z jej tematem (gdzie zbawienie a gdzie paleontologia).

ssk napisał(a):
skoro genesis jest hymnem, dlaczego choćby w tysiąclatce nie ma typowej formy hymnu, pieśni etc.?

Tzn. wyróżnienia graficznego takiego jak w Psalmach?

Pn sie 20, 2007 9:13

Już w podstawówce uczą, że dosłowne odczytywanie gatunków lirycznych nie jest właściwą metodą ich interpretacji.
I oto mi chodziło ,że dosłowne odczytywanie w Genezis tekstów o Bogu nie jest właściwą metodą interpretacji .Dzieki Snafu pomagasz mi trochę ,Bóg jest też gatunkiem lirycznym.Nie można w gatunku lirycznym wyrywać fragmentu mówicego o tym np.:,że wszystko stworzył Bóg i interpretować to dosłownie ,bo jest to niewłaściwe .Póżniejsi pisarze Biblijni równiez niezdawali sobie sprawy z tego ,ze to jest tylko gatunek liryczny i nie słusznie podchwycili ideę o Bogu i ją kontynuowali.Dopiero dzisiaj potrafimy trafnie odczytać Genezis ,starożytni nie mieli o tych gatunkach zielonego pojecia.

Pn sie 20, 2007 11:11

I oto mi chodziło ,że dosłowne odczytywanie w Genezis tekstów o Bogu nie jest właściwą metodą interpretacji .Dzieki Snafu pomagasz mi trochę ,Bóg jest też gatunkiem lirycznym.

Bóg jest gatunkiem lirycznym. Nieźle otrzaskany jesteś w literaturze.

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Nie można w gatunku lirycznym wyrywać fragmentu mówicego o tym np.:,że wszystko stworzył Bóg i interpretować to dosłownie ,bo jest to niewłaściwe .

Fakt, że utwór jest liryczny oznacza, że jego sens objawia się nie w warstwie dosłownej tekstu ale w przesłaniu.

Z tekstów lirycznych da się bez problemu wywnioskować ich sens. W początkowych fragmentach Księgi Rodzaju jest to właśnie idea Boga Stworzyciela i opiera się to na elementarnej analizie jej sensu.

Póżniejsi pisarze Biblijni równiez niezdawali sobie sprawy z tego ,ze to jest tylko gatunek liryczny i nie słusznie podchwycili ideę o Bogu i ją kontynuowali.

I kontynuacja wcześniejszego babola.

Dopiero dzisiaj potrafimy trafnie odczytać Genezis ,starożytni nie mieli o tych gatunkach zielonego pojecia.

I twierdzenie ukazujące brak jakiejkolwiek wiedzy na temat historii Biblii i gatunków literackich.

Forsujesz wnioski wbrew historii i literaturze.

Pn sie 20, 2007 11:31

W początkowych fragmentach Księgi Rodzaju jest to właśnie idea Boga Stworzyciela
I nie należy tej idei interpretować dosłownie bo należy ona do gatunku lirycznego.

Pn sie 20, 2007 11:37

I nie należy tej idei interpretować dosłownie bo należy ona do gatunku lirycznego.

Idea została opisana poprzez użycie tekstu o cechach wskazujących na użycie gatunku lirycznego.

Dlaczego nie należy jej więc interpretować dosłownie?

Pn sie 20, 2007 11:46

No właśnie dlatego ,że:
Cytuj:
Idea została opisana poprzez użycie tekstu o cechach wskazujących na użycie gatunku lirycznego.

Pn sie 20, 2007 11:50

snafu napisał(a):
No właśnie dlatego ,że:
Cytuj:

No i co z tego?

Umiesz rozróźnić treść od formy?

Pn sie 20, 2007 11:56

No i co z tego?

Umiesz rozróźnić treść od formy?
Chętnie ,jeżeli podasz co w Genezis jest formą, a co treścią.

Pn sie 20, 2007 12:20

Forma: utwór o charakterze lirycznym (więcej tutaj: http://www.scriptura.chrzescijanie.pl/a-genesis.html)
Treść: Bóg jako Stwórca, świat jako Jego dzieło, uzasadnienie dla święcenia Szabatu

Pn sie 20, 2007 12:27

Treść: Bóg jako Stwórca, świat jako Jego dzieło, uzasadnienie dla święcenia Szabatu
Snafu bądż łaskaw podać mi treść z Genezis a nie to co Ty uwazasz za treść.Przytocz mi werset który jest treścią .

Pn sie 20, 2007 19:21

I uzasadnij ,dlaczego ten werset jest trescią ,a następny jest już tylko formą.I czym sie różni werset z treścią od wersetu z formą.

Pn sie 20, 2007 19:24

Snafu bądż łaskaw podać mi treść z Genezis a nie to co Ty uwazasz za treść.

Dobre.

Przytocz mi werset który jest treścią .

I uzasadnij ,dlaczego ten werset jest trescią ,a następny jest już tylko formą.I czym sie różni werset z treścią od wersetu z formą.

Może problem z naszym zrozumieniem się leży w obrębie korzystania z tych samych słów na oznaczenie różnych rzeczy.

Treść używam na oznaczenie sensu utworu, tego co ma nam do przekazania.
Jako formę rozumiem sposób przekazania treści w znaczeniu opisanym powyżej.

Tym samym Twoja prośba o rozróżnienie wersetów z formą od tych które są treścią jest nonsensowne.

Pn sie 20, 2007 20:52

Wiesz, jeśli masz konkretne, merytoryczne zarzuty odnośnie przedstawionej przeze mnie (wliczam to teksty artykułów) interpretacji samego początku Księgi Rodzaju to chętnie postaram się na nie odpowiedzieć.

I zastanwia mnie także jaka jest Twoja jej interpretacja skoro wszystko zrozumiłeś. Bo z jednej strony najpierw zdawało się, że interpretacja dosłowna a następnie, że bardzo alegoryczna.

Tak więc jeśli dosłowna to mam odnośnie jej do Ciebie pytanie: Proszę wskaż mi dlaczego właśnie ją wybrałeś, co wskazuje na to, że należy ją odczytywać dosłownie i jak sądzisz, jakim gatunkiem literackim jest opis stworzenia z początku Księgi Rodzaju.

Jeśli natomiast kompletnie alegoryczny to: Na jakiej podstawię uważasz Boga Stwórcę za alegorię, za czego alegorię Go uważasz i jaki sens ma wówczas cały ten fragment.

Pn sie 20, 2007 22:32

Dinozaury powstały jako produkt ewolucji.

Przed człowiekiem.

A człowiek jest po prostu ukoronowaniem działalności stwórczej Boga. Co nie znaczy że dosłownie został stworzony (ulepiony) 7 dnia. Te "dni" z Księgi Rodzaju należy rozumieć metaforycznie - jako proces tworzenia świata i rozwijania się stworzeń na tym świecie.

Witam.

Co mnie zaciekawia w tej wypowiedzi, to że uznajesz, iż w świecie działa ewolucja (dobór naturalny) oraz Bóg (jak przypuszczam, ewolucję uznajesz za jego narzędzie - jedno z wielu).

Mnie ciekawi mianowicie nieelegancja tego modelu. Skoro jest ewolucja, która wszystko wyjaśnia (powstanie bytów), po co drugi element w postaci Boga ? Bóg już jest tutaj niepotrzebny, zupełnie niepotrzebny. Jak widzimy ewolucja ma się świetnie i jedynym kto z niej korzysta jak z narzędzia jest człowiek.

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Wt sie 21, 2007 11:36

Dodam tylko jeszcze, że skoro można uznać, iż "7 dni" to metafora 14,7 mld lat, to równie zasadnie można uznać, że "Bóg" to metafora dobory naturalnego. Bo czemu by nie ? Jedne elementy są metaforyczne, a inne nie ?

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Wt sie 21, 2007 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna strona