Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Oto Wielki Teolog wystąpoł z Kościoła-czy na mnie to działa 
Autor Wiadomość

:o Godom Ci ze jezeli ktoś komuś coś a ten ktoś komus nic to sprawa stoi jasno!

N lut 24, 2008 22:05

a może ten człowiek odszedł dlatego że poznał Prawdę?

nie znam tej historii więc nie wiem.

wiem jedno - nauka KK stoi w opozycji do Pisma Świętego

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 15:20
Ten człowiek stwierdził że KK kłamie głosząc że Chrystus jest Bogiem. Odrzucił Boską nature Chrystusa. ( Przynajniej ja tak go zrozumiałem)

N mar 23, 2008 18:54

Po wieloletnim i gruntownym zastanowieniu doszedłem do przekonania, że z racji sumienia nie powinienem już w moim działaniu reprezentować instytucji i wspólnoty kościelnej. Zakończyłem i zamknąłem moją działalność kapłańską. Zamierzam działać publicznie wyłącznie na moją własną odpowiedzialność.

Przyjąłem świadomie święcenia kapłańskie jako człowiek odpowiedzialny i wolny i nie wyrzekam się tamtej decyzji ani ukształtowanych przez nią 28 lat życia. Natomiast teraz dojrzałem do tego, by pójść konsekwentnie dalej – zgodnie z rozeznaniem mojego sumienia.

Podkreślam wieloletnie przygotowanie, pełną świadomość i niezależność mojej decyzji – decyduję sam, o sobie samym, nie uzależniając się od nikogo i na nikogo nie zamierzając wpływać. Mówię o tym także dlatego, że docierają do mnie głosy o osobach, które czują się ze mną tak związane, że trwają przy swojej dotychczasowej formie życia, ponieważ ja trwam przy mojej, albo wahają się co do swoich własnych decyzji i losów i moje decyzje gotowe są potraktować jako punkt odniesienia dla swoich. Jeśli tak rzeczywiście jest, to tych, którzy tak rzecz widzą, ostrzegam przed poważnym błędem, jeśli nie zdecydują o sobie całkowicie niezależnie ode mnie i moich decyzji. To nie są sprawy, w których można decydować – w jakimkolwiek kierunku: a więc o trwaniu w dotychczasowym lub też o istotnej życiowej zmianie – opierając się na decyzjach czy autorytecie kogoś innego.
Nie mam dlatego zamiaru tłumaczyć dodatkowo mojej decyzji, nie zamierzam także rozwijać niniejszej deklaracji i komentować jej inaczej niż przez moją dalszą działalność publiczną.

O wszystkich istotnych decyzjach, które podejmuję, i o tych, które podejmę w przyszłości, chcę teraz powiedzieć tylko jedno, najważniejsze: moje decyzje są i mam nadzieję będą także w przyszłości takie, że z każdą z nich mogę w każdej chwili umrzeć bez lęku. To jest moja wolność. Nie boję się śmierci. Swoją osobistą prawdę przemyślałem gruntownie. Wybrałem uczciwie, bo w prawdzie wobec własnego sumienia.

Dzisiaj jestem gotowy na śmierć – bez lęku. Nie, jakobym nie miał dla kogo i dla czego żyć – bo oczywiście mam, i to tym bardziej, im bardziej świadomie wybieram. Mówię o prawdzie mojego wyboru. Tak wybieram, jestem z tym wyborem gotów dzisiaj umrzeć bez lęku i pragnę, by taka powaga wszystkich moich istotnych wyborów trwała do godziny mojej śmierci.

Tomasz Węcławski

Poznań, 9 marca 2007

W samej deklaracji Więcławski nie wspomina o swoich przemyśleniach dotyczących boskości Chrystusa. Zastrzega również, aby osoby, dla których stał się autorytetem, nie kierowały się tym, lecz dokonyway własnych wyborów.

N mar 23, 2008 21:00

Jezus jest Bogiem

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 22:52

Pozytywnym jest to, że ostrzega ludzi przed wyciąganiem pochopnych wniosków z jego decyzji.

Mnie jednak zastanawia coś innego - bo jak zestawić jego obecne decyzje z tym, o czym - jako katolicki teolog, prezbiter, a więc z założenia osoba głęboko wierząca - przez wiele lat nauczał jako profesor :?:

W dziedzinie takiej jak teologia nie da się rozgraniczyć wiary od poglądów, które w przypadku teologa wypływają, niejako są zakorzenione w wierze.

Tzn. że przekreślił to, co do tej pory twierdził :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn mar 24, 2008 12:19
Zobacz profil WWW

cytat z sołtysa

N mar 30, 2008 3:11

Węcławski nie może mieć racji bo mi to nie pasuje ;)

Wt kwi 01, 2008 9:48

[i]Po wieloletnim i gruntownym zastanowieniu doszedłem do przekonania,....

To było uzasadnienie odejścia z kapłaństwa, a nie z kościoła.
Zastanawiające, że nikt nie pofatygował się poznać jego argumenty!
Starczy wam, że uznał "jezus nie był Bogiem" - ale ja wierzę, że jest, a zatem eks-ks się myli.
Zachęcam do zapoznania się zdyskusją, jaka toczyła się swego czasu na łamach Tygodnika Powszechnego - ostatnio ją chyba administracyjnie zamknięto, więc ostatni głos ukazał sie już tylko na stronie tego teologa

So maja 24, 2008 0:21
Zobacz profil WWW
Trzeba zaznaczyć, że ten eks. ksiądz zdobył liczne tytuły,
jest bardzo wysoko kształconym człowiekiem,
To jeden z najwybitniejszych teologów !
Przysłużył się do propagowania...no.. chrześcijaństwa.
Napisał "Ewangelię dla dzieci".
Napisał ok 30 książek naukowych ! (znaczy teologicznych) :-)
Wykładał na wydziale teologicznym kształcił m.in. innych kleryków aby wyrośli na dobrych księży :-)
Teologowie, którzy zajęli jego miejsce pewno zastanawiają się czy i oni nie sięgną po rozum do głowy, bo życie ucieka szybko... :-)

Wt lip 15, 2008 0:20

Waro tutaj wkleic fragment przemówienia Benedykta XVI, które wygłosił 1 XII 2005 — do Międzynarodowej Komisji Teologicznej (pogrubienie tekstu moje):

"Dlatego też objawienie Chrystusa jest podstawową zasadą normatywną teologii. Uprawia się ją zawsze w Kościele i dla Kościoła, Ciała Chrystusa, stanowiącego jedno z Chrystusem, a tym samym także w wierności Tradycji apostolskiej. Dlatego teolog musi prowadzić swe prace w jedności z żywym głosem Kościoła, czyli z żywym Magisterium Kościoła, uznając jego władzę. Traktowanie teologii jako prywatnej sprawy teologa oznacza niezrozumienie samej jej istoty. Jedynie wewnątrz wspólnoty kościelnej, w jedności z prawowitymi pasterzami Kościoła praca teologa ma sens. Wymaga ona oczywiście kompetencji naukowych, ale także, w nie mniejszym stopniu, ducha wiary i pokory właściwego temu, kto wie, że Bóg żywy i prawdziwy, będący przedmiotem jego refleksji, nieskończenie przekracza ludzkie możliwości percepcji. Jedynie przez modlitwę i kontemplację można wyrobić w sobie poczucie Boga i uległość wobec działania Ducha Świętego, dzięki czemu dociekania teologiczne zaowocują dobrem dla całego Kościoła i, powiedziałbym, również ludzkości."

Wt lip 15, 2008 6:00

Waro tutaj wkleic fragment przemówienia Benedykta XVI, które wygłosił 1 XII 2005 — do Międzynarodowej Komisji Teologicznej (pogrubienie tekstu moje):

"Dlatego też objawienie Chrystusa jest podstawową zasadą normatywną teologii. Uprawia się ją zawsze w Kościele i dla Kościoła, Ciała Chrystusa, stanowiącego jedno z Chrystusem, a tym samym także w wierności Tradycji apostolskiej. Dlatego teolog musi prowadzić swe prace w jedności z żywym głosem Kościoła, czyli z żywym Magisterium Kościoła, uznając jego władzę. Traktowanie teologii jako prywatnej sprawy teologa oznacza niezrozumienie samej jej istoty. Jedynie wewnątrz wspólnoty kościelnej, w jedności z prawowitymi pasterzami Kościoła praca teologa ma sens. Wymaga ona oczywiście kompetencji naukowych, ale także, w nie mniejszym stopniu, ducha wiary i pokory właściwego temu, kto wie, że Bóg żywy i prawdziwy, będący przedmiotem jego refleksji, nieskończenie przekracza ludzkie możliwości percepcji. Jedynie przez modlitwę i kontemplację można wyrobić w sobie poczucie Boga i uległość wobec działania Ducha Świętego, dzięki czemu dociekania teologiczne zaowocują dobrem dla całego Kościoła i, powiedziałbym, również ludzkości."

Bardzo ważne i mądre słowa.
Widać również na przykładzie ks. Węcławskiego, że prywatne rozważania teologiczne mogą zaprowadzić nawet wykształconego teologa w ślepy zaułek i być przyczyną jego osobistego dramatu.
Nawet najbardziej światły umysł ludzki nie jest w stanie zgłębić istoty Boga...

Pt sie 01, 2008 20:51

To są ważne słowa, co widać gdy przyjrzymy się dzisiejszym postępowcom, również cytowanym na tym forum. Człowiek który ma niby wiedze i wykształcenie a zaprzecza swojej wierze. Czy nie to samo miało miejsce w niedawnej dośc głośnej sprawie sióstr zakonnych, które poszły własną drogą w oderwaniu od Kościoła?

Pt sie 01, 2008 22:05

Czyli jabyk ktoś próbował myśleć samodzielnie na wszelki wypadek trzeba zaznaczyć, że na pewno nie ma racji. Typowe dla kościoła.

So sie 02, 2008 9:22

Nie typowe tylko prawidłowe. Ci co sami myślą zazwyczaj oddalają się od prawdy. Biorąc pod uwagę czym jest Pismo Święte, czym jest Tradycja Kościoła i jego urząd nauczycielski, wszystkie kwestie intelektualne i duchowe, oddalanie się od tego prowadzi do błędu. Najprostsze porównanie sprowadz nas do tego że lepiej jest badając teorie względności orzucić całą fizykę, pomoc naukowców, prace w zespole, a szczególnie prace samego Einsteina. Bzdura oczywista, ale jak widać nieświadomie zapewne, właśnie poparłeś coś takiego.

So sie 02, 2008 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona