Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
 Dlaczego Kościół popiera PIS? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego Kościół popiera PIS?
pilaster napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
pilaster napisał(a):
A z jakiego powodu się ugięła? Mianowany biskup nawet swojej pierwszej mszy nie zdążył odprawić :?
Z powodu faktów których nasza rodzima hierarchia nie pofatygowała się przedstawić Rzymowi wcześniej.

Tak właśnie usiłuje wmówić Wasza propaganda. Faktem jednak jest, że ówczesny PiSowski prezydent, Kaczyński, wydzwaniał do Rzymu i wymusił "odwołanie" decyzji. Do jakich gróźb się posunął, tego oczywiscie nie wiemy, ale znając to srodowisko, zapowiedź powołania kościoła "narodowopatriotycznego" i rozpętania prześladowań katolików jako "zdrajców narodu" wcale nie jest nieprawdopodobna :-(
Widzę że w wymyślaniu absurdalnych oskarżeń nikt Ci nie dorówna.

Cytuj:
To są zapewne te "fakty nieznane wcześniej", bo przeciez nie wyprodukowane w pośpiechu przez IPN i GP "świstki wielokrotnie kserowane". :-(
Fakty i dokumenty były znane wcześniej. Natomiast posuwasz się do absurdu mówiąc o ich fabrykowaniu "przez ION i GP".
Cytuj:
Cytuj:
Od kiedy to pokładanie nadziei jest "decydowaniem" ?

Marek MRB uważa, że prymas Kowalczyk jest niezdatny na swoje stanowisko.
Tak, tak uważam.
Cytuj:
Co więcej uważa, że jego opinia w tej materii jest ważniejsza niz opinia SA Tym samym uzurpuje sobie prawa Stolicy Apostolskiej (kan 378)
Doprawdy ? Kanon 378 mówi że nie mogę uważać że jakiś hierarcha jest niezdatny na swoje stanowisko ? :D :D :D
Czytasz czasem to co piszesz ?

Cytuj:
Cytuj:
Co za brednie. Nie ma możliwości pozbawić kogokolwiek biskupstwa.

No proszę, a Wielgusa się udało... :(
Taaak ? Nie jest wg Ciebie biskupem ???!
Cytuj:
Cytuj:
I skąd ta cenzura ? Boisz się, czy jak ?

Cenzuruje ktoś z obsługi forum. Widocznie uznał on nazwisko C.h.o.j.e.c.k.i za niecenzuralne :D I wcale się nie dziwię. (no może, teraz się wyświetli)
A , to niezły numer, rzeczywiście :D

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
A przecież nie jest w tej materii osamotniony..., żeby tylko wspomnieć "nadubowca" Zaleskiego...
Pilaster, uważaj co mowisz.
Zaleski nigdy nie był ubowcem,

A skąd ta pewność? Jeszcze jego teczka moze wypłynąć :-)
W tym momencie kończę z Tobą rozmowę. Nie rozmawiam z ludźmi którzy bronią UB-ckich donosicieli i flekują bohaterów.

Śr paź 27, 2010 14:40

pilaster napisał(a):
Faktem jednak jest, że ówczesny PiSowski prezydent, Kaczyński, wydzwaniał do Rzymu i wymusił "odwołanie" decyzji. Do jakich gróźb się posunął, tego oczywiscie nie wiemy, ale znając to srodowisko, zapowiedź powołania kościoła "narodowopatriotycznego" i rozpętania prześladowań katolików jako "zdrajców narodu" wcale nie jest nieprawdopodobna :-(

Brakuje mi motywu. Dlaczego Kaczyński miałby nie chcieć "radiomaryjnego" bp. Wielgusa? Wolał bardziej "nowoczesnego" bp. Nycza? Czy liczył na jeszcze kogoś innego?

pilaster napisał(a):
Cenzuruje ktoś z obsługi forum.

Dokładniej automat.

Śr paź 27, 2010 14:45

SweetChild napisał(a):
Dlaczego Kaczyński miałby nie chcieć "radiomaryjnego" bp. Wielgusa?
Lech Kaczyński nie był radiomaryjny (czasem przez radio krytykowany - patrz Traktat Lizboński),
a na pewno nie tak jak jego brat - w pewnych kwestiach miał na niego wpływ, a w pewnych nie
(właściwie śp. prezydent skupiał wokół siebie pisowskich liberałów :mrgreen: ).

SweetChild napisał(a):
pilaster napisał(a):
Cenzuruje ktoś z obsługi forum.

Dokładniej automat.
Dlatego można przy użyciu opcji 'Podgląd' zobaczyć, czy będziemy mieli wyraz oryginalny czy cenzurę.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr paź 27, 2010 15:07

Elbrus napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Dlaczego Kaczyński miałby nie chcieć "radiomaryjnego" bp. Wielgusa?
Lech Kaczyński nie był radiomaryjny (czasem przez radio krytykowany - patrz Traktat Lizboński),
a na pewno nie tak jak jego brat - w pewnych kwestiach miał na niego wpływ, a w pewnych nie
(właściwie śp. prezydent skupiał wokół siebie pisowskich liberałów :mrgreen: ).

Nie pisałem, że Lech Kaczyński był radiomaryjny, tylko że bp. Wielgus był radiomaryjny. Lech Kaczyński był natomiast politykiem i wiedział, że RM było jednym z poważniejszych sojuszników koalicji PiS-SO-LPR, nawet jeśli w jakiejś sprawie był przez Radio krytykowany. Po co miałby "odstrzelić" biskupa, po którym mógł oczekiwać wyraźnego wsparcia dla linii PiSu?

Śr paź 27, 2010 17:07

Marek MRB napisał(a):
pilaster napisał(a):
Tak właśnie usiłuje wmówić Wasza propaganda. Faktem jednak jest, że ówczesny PiSowski prezydent, Kaczyński, wydzwaniał do Rzymu i wymusił "odwołanie" decyzji. Do jakich gróźb się posunął, tego oczywiscie nie wiemy, ale znając to srodowisko, zapowiedź powołania kościoła "narodowopatriotycznego" i rozpętania prześladowań katolików jako "zdrajców narodu" wcale nie jest nieprawdopodobna :-(
Widzę że w wymyślaniu absurdalnych oskarżeń nikt Ci nie dorówna.

Ogłaszam zatem konkurs bez nagród. Czym Kaczyński groził Stolicy Apostolskiej, że zgodziła się ona na odwoływanie własnej decyzji o mianowaniu Wielgusa abp warszawskim? Była to sytuacja absolutnie bez precedensu, zatem pogróżki Kaczyńskiego musiały być naprawdę grubego kalibru. jakie to mogły być pogróżki?

Cytuj:
To są zapewne te "fakty nieznane wcześniej", bo przeciez nie wyprodukowane w pośpiechu przez IPN i GP "świstki wielokrotnie kserowane". :-(
Fakty i dokumenty były znane wcześniej. Natomiast posuwasz się do absurdu mówiąc o ich fabrykowaniu "przez ION i GP".
Cytuj:

Sam MarekMRB zaplątał się w zeznaniach, bo przecież pisał wcześniej, że SA nie znała pewnych "faktów" o Wielgusie. A teraz twierdzi, że owe "fakty" były znane "wcześniej" :-)

Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest, ze owe "fakty"dotyczące Wielgusa zostały własnie na chybcika wymyślone i spreparowane w IPN (w końcu po co ta instytucja w ogóle powstała, jak nie w takim właśnie celu) i opublikowane w GP

W kazdym razie owe "fakty", jak celnie je określił kardynał Glemp, "świstki wielokrotnie kserowane", w których autentycznośc przecież nikt poważny nigdy na serio nie wierzył, nie mogły być powodem upokarzajacej dla SA zmiany decyzji w sprawie Wielgusa. Groźby PiSu wobec wiernych i Kościoła musiały być o wiele poważniejsze. Nawet zapowiedzi fizycznej eksterminacji nie da się wykluczyć :( Żeby znaleźć jakiś precedens nalezy sięgnąć do czasów aresztowania prymasa Wyszyńskiego i wskazania przez ówczesny PiS, "odpowiedniego" kandydata na przewodniczącego Episkopatu. Czyżby kroiło się coś podobnego?

Cytuj:
Doprawdy ? Kanon 378 mówi że nie mogę uważać że jakiś hierarcha jest niezdatny na swoje stanowisko ? :D :D :D

Kanon mówi, że opinia Marka MRB o zdatnosci czy niezdatności kandydata nie ma żadnego znaczenia przy jego wyznaczaniu.

Cytuj:
Cytuj:
A skąd ta pewność? Jeszcze jego [Zaleskiego-p] teczka moze wypłynąć :-)
W tym momencie kończę z Tobą rozmowę. Nie rozmawiam z ludźmi którzy bronią UB-ckich donosicieli i flekują bohaterów

Typowe. Marek MRB zawsze ucieka, kiedy dyskusja zdąża w niewygodną dla niego stronę. Tak samo było lata temu na "katoliku" w sprawie prezerwatyw i rzekomych dziur w takowych :)

A przecież o tym, kto był UB-eckim donosicielem,a kto "bohaterem" decyduje jednoinstancyjnie i nieodwoływalnie IPN, czyli PiS. Chcą kogoś zgnoić, to mu zawsze jakąś teczkę sfabrykują. Jeżeli ktoś zaś jest "właściwy", jak np "nadubowiec" Zaleski, to jego teczka nigdy się w archiwach nie odnajdzie.

Genetyczni patrioci z PiSa chcieliby doprowadzić do sytuacji, żeby o wartości człowieka nie decydowała jego publiczna postawa i czyny, ale to, co na jego temat napiszą najemni IPNowscy paszkwilanci :(

Cokolwiek wychodzi z IPN ma dokładnie zerowa wartośc informacyjną, jest czystym szumem, śmieciem i jak śmieć trzeba to traktować.

Sweetchild

Cytuj:
Nie pisałem, że Lech Kaczyński był radiomaryjny, tylko że bp. Wielgus był radiomaryjny. Lech Kaczyński był natomiast politykiem i wiedział, że RM było jednym z poważniejszych sojuszników koalicji PiS-SO-LPR, nawet jeśli w jakiejś sprawie był przez Radio krytykowany. Po co miałby "odstrzelić" biskupa, po którym mógł oczekiwać wyraźnego wsparcia dla linii PiSu?

Najwyraźniej PiS się spodziewał,że jednak abp Wielgus nie będzie wsparciem dla jego polityki, a raczej wręcz przeciwnie.

Przypominam, że ogon nie macha psem, w zwiazku z tym, nie ma właściwie biskupów "radiomaryjnych" i "nieradiomaryjnych". Biskupi są właściwymi rządcami (książetami) kościoła i żadnego Radia Maryja nad sobą nie mają To że niektórzy odczuwają sympatię do o. Rydzyka, nie znaczy, że słuchają jego poleceń (przynajmniej teoretycznie) :) Abp Wielgus był z jakiegoś powodu zagrożeniem dla polityki PiSu (to nic nadzwyczajnego, cały Kościół jest, jak już wspomniałem niewygodny dla PiS) i dlatego musiał zostac w niesłychanie chamski i brutalny, żywcem przeniesiony z lat 50 ub wieku, sposób, "odstrzelony" :( Tyle tylko że ówczesne komuchy z ówczesnego PiSu, nie twierdziły że są katolikami i "bronią kościoła" :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz paź 28, 2010 10:52

pilaster napisał(a):
Najwyraźniej PiS się spodziewał,że jednak abp Wielgus nie będzie wsparciem dla jego polityki, a raczej wręcz przeciwnie.

Przyznam, że nie bardzo mnie to przekonuje, mimo iż za PiSem nie przepadam.

pilaster napisał(a):
Przypominam, że ogon nie macha psem, w zwiazku z tym, nie ma właściwie biskupów "radiomaryjnych" i "nieradiomaryjnych". Biskupi są właściwymi rządcami (książetami) kościoła i żadnego Radia Maryja nad sobą nie mają To że niektórzy odczuwają sympatię do o. Rydzyka, nie znaczy, że słuchają jego poleceń (przynajmniej teoretycznie) :)

Zgadzam się, dlatego w pierwszym poście ująłem "radiomaryjny" w cudzysłów - chodziło mi o biskupa mającego poglądy zbliżone do głoszonych w RM i odczuwających sympatię do o. Rydzyka.

Cz paź 28, 2010 16:28
Jedyne co zrobiono, to ujawniono, w tym także dostarczono tę wiadomość do Watykanu (podobnie jak wcześniej było to z bp.Poetzem - wszyscy wiedzieli, ale przez kanały watykańskie nie przechodziło (jak to pisał Kisielewski : Zgadnij koteczku dlaczego ?).
Stolicy Apostolskiej to ujawnienie widać wystarczyło.
I tyle

Cz paź 28, 2010 16:43

SweetChild napisał(a):
pilaster napisał(a):

Przyznam, że nie bardzo mnie to przekonuje, mimo iż za PiSem nie przepadam.

No cóż. Jakiś powód nagonki na Wielgusa ze strony PiSu istnieć musiał. Bo nawet ja nie będący sympatykiem tego post-PZPRu nie uwazam, aby wszystko czynili całkowicie bezsensownie :)

A groźba wobec Kościoła, przed którą ugięla się nawet Stolica apostolska, musiała być naprawdę poważna. :-( Np, że państwo pisowskie "nie ręczy za bezpieczeństwo" "zdrajcy narodu" :-( Jedną z możłiwości jest to, ze Ryszard C, obecnie znany jako zamachowiec z Łodzi, ostatecznie wykorzystany do próby zwiększenia poparcia dla PiSu przed wyborami samorządowymi, pierwotnie miał własnie być tym "doprowadzonym do rozpaczy patriotą", który miał "sprzątnąć" "ubeka agenta i zdrajcę" bpa Wielgusa. To dlatego Rydzyk, za którym tez nie przepadam i który szkodzi niezwykle Kościołowi, ale zawsze robi to w granicach prawa, nigdy np nie atakując biskupów, nawet mu nieprzychylnych, mówi o "zamordowaniu biskupa". coś tam musiało do niego przeciec :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz paź 28, 2010 19:40

pilaster napisał(a):
To dlatego Rydzyk, za którym tez nie przepadam i który szkodzi niezwykle Kościołowi,
ale zawsze robi to w granicach prawa, nigdy np nie atakując biskupów, nawet mu nieprzychylnych,
Tutaj jest jeden przykład:
viewtopic.php?p=549981#p549981 .
Nie sam dyrektor te słowa wypowiedział, ale jednak chyba wie,
jacy goście są do radia zapraszani,
a sam niejednokrotnie komentował wypowiedzi słuchaczy,
skarżących się na brak przychylności ze strony pewnych biskupów:
no tak, nawet w gronie apostołów był zdrajca....

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz paź 28, 2010 19:55

"Pan miłuje Prawo i Sprawiedliwość", to jeden z powodów dla których Kościół popiera PiS.
O tym napisałam wcześniej, napisałam, że jest to jeden z powodów, być może najważniejszy.
PiS nie produkuje Palikotów,osobników jawnie walczących z Kościołem i hierarchami Kościoła.
Ostatnie występy Palikota wołają o pomstę do Nieba.

Pt paź 29, 2010 9:03
Kiedys pewien poeta powiedzial w przepieknym wierszu-modlitwie
"Niech prawo zawsze prawo znaczy, a sprawiedliwosc, sprawiedliwosc".

Od dawna wiadomo, ze nazwa nie swiadczy o tresci, niestety....

Pt paź 29, 2010 9:08

Gita2 napisał(a):
"Pan miłuje Prawo i Sprawiedliwość", to jeden z powodów dla których Kościół popiera PiS.
O tym napisałam wcześniej, napisałam, że jest to jeden z powodów, być może najważniejszy.
A prawicę popiera dlatego, że to prawi ludzie?
Twój argument jest nie do odparcia.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt paź 29, 2010 10:08
Gita2 napisał(a):

A to świadczyłoby jedynie o prawdzie powiedzenia, że jesli Bóg chce kogoś ukarać najpierw odbiera mu rozum.....

Pt paź 29, 2010 11:22

pilaster napisał(a):
No cóż. Jakiś powód nagonki na Wielgusa ze strony PiSu istnieć musiał. Bo nawet ja nie będący sympatykiem tego post-PZPRu nie uwazam, aby wszystko czynili całkowicie bezsensownie :)

Moim zdaniem inicjatywa nie wyszła od PiS, a bardziej GaPola. A myślę, że GP powody miała bardziej przyziemne: z jednej strony uwiarygodnić się w oczach pro-lustracyjnej części społeczeństwa a z drugiej umocnić swoją pozycję na rynku medialnym (chociaż może to jedna i ta sama strona... ).

pilaster napisał(a):
A groźba wobec Kościoła, przed którą ugięla się nawet Stolica apostolska, musiała być naprawdę poważna. :-( Np, że państwo pisowskie "nie ręczy za bezpieczeństwo" "zdrajcy narodu" :-( Jedną z możłiwości jest to, ze Ryszard C, obecnie znany jako zamachowiec z Łodzi, ostatecznie wykorzystany do próby zwiększenia poparcia dla PiSu przed wyborami samorządowymi, pierwotnie miał własnie być tym "doprowadzonym do rozpaczy patriotą", który miał "sprzątnąć" "ubeka agenta i zdrajcę" bpa Wielgusa. To dlatego Rydzyk, za którym tez nie przepadam i który szkodzi niezwykle Kościołowi, ale zawsze robi to w granicach prawa, nigdy np nie atakując biskupów, nawet mu nieprzychylnych, mówi o "zamordowaniu biskupa". coś tam musiało do niego przeciec :(

Nie przekonuje mnie ta teoria. Dlaczego sprawa bp. Wielgusa miałaby być na tyle istotna dla PiS, aby mieli posuwać się do tak drastycznych metod? Nie obraź się, ale przypomina mi to teorie zamachu peowsko-rosyjskiego w sprawie katastrofy smoleńskiej... Teoretycznie możliwe, ale brakuje przekonujących motywów i dowodów.

Według mnie nie ma szans na poważny rozłam w polskim Kościele bez poparcia o. Rydzyka dla schizmatyków. Ludzie typu red. Terlikowskiego mają nieliczną grupę zwolenników i nie są w stanie pociągnąć za sobą mas. Do mas trafia prosta retoryka RM.

Dlatego uważam, że prezydent Kaczyński przede wszystkim próbował nie dopuścić do rozpadu koalicji, tak aby nie utracić poparcia ani RM ani GP. A bp. Wielgus z biegiem czasu sam się pogrążał, więc SA mogła zauważyć, że obstawanie przy tym kandydacie nie służy Kościołowi.

Pt paź 29, 2010 11:46
SweetChild napisał(a):
Moim zdaniem inicjatywa nie wyszła od PiS, a bardziej GaPola. A myślę, że GP powody miała bardziej przyziemne: z jednej strony uwiarygodnić się w oczach pro-lustracyjnej części społeczeństwa a z drugiej umocnić swoją pozycję na rynku medialnym (chociaż może to jedna i ta sama strona... ).
A nie przyszło Ci do głowy że są ludzie którzy po prostu chca napisac Prawdę ?

Pt paź 29, 2010 12:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona