Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna strona
 Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in) 
Autor Wiadomość
Post Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
Awa napisał(a):
Cytuj:
Widac jest wam obojetne, jak “solidarnosc“ Polakow w Unii widza i oceniaja. Przyszlosc pokaze, czy Europa (znow) podzielona bedzie dla Polakow korzystniejsza.

Tak mnie jako przeciwniczce wstąpienie do Unii jest to obojętne.W całości zgadzam się z tym co wkleił Kiemlicz. Orban zrobił genialny ruch i ma spokoj.

Doraźny spokój, a okaże jaki "spokój" będzie miał w wieczności.....Idźcie precz ode Mnie w ogień wieczny......bo byłem głodny a nie daliście Mi jeść; byłem byłem spragniony, a nie daliście Mi pić, byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie..... (Mt 25)

Pt wrz 11, 2015 15:35

Alus napisał(a):
Idźcie precz ode Mnie w ogień wieczny......bo byłem głodny a nie daliście Mi jeść; byłem byłem spragniony, a nie daliście Mi pić, byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie..... (Mt 25)

To ładnie, że czytasz Biblię; szkoda, że niewiele z Niej rozumiesz...

Pt wrz 11, 2015 16:10
Cześć StaryKilmicz,
dobrze piszesz:)
=============================================
A to do przemyślenia...Bliższa ciału koszula niż sukmana.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html

Pt wrz 11, 2015 16:54
Cytuj:
Doraźny spokój, a okaże jaki "spokój" będzie miał w wieczności.....Idźcie precz ode Mnie w ogień wieczny......bo byłem głodny a nie daliście Mi jeść; byłem byłem spragniony, a nie daliście Mi pić, byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie..... (Mt 25)

Dali im pić, i wyrzucili butelki z wodą na tory, z agresją i gniewem w gestach, dali im jeść , odtrącali z niechęcią wyciagnięte do nich ręce, tylko dzieci przyjęły, dali im schronienie i przyjęli ich, ale oni zwiali za większym zyskiem chyba nawet nie mówiąc dziękuję...

Pomagajmy, owszem... ale może tym którzy naprawdę potrzebują tej pomocy.

Pt wrz 11, 2015 19:52
Moderator

Powtórzę się: prawda jest taka, że niechęć wobec obecnych uchodźców jest efektem złej polityki imigracyjnej (napływ szybszy niż integracja) oraz zachowań samych imigrantów z państw afrykańskich i arabskich, czyli ogólnego syfu, jaki czasem potrafią narobić i zamachów terrorystycznych.

Generalnie nikt nawet w połowie nie protestuje tak przed przyjmowaniem Azjatów, czy Ukraińców.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt wrz 11, 2015 19:59

Ale się narobiło. Trzeba zaleglości nadrabiać. Najpierw mauger:

Tytuł: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in)

mauger Śr wrz 09, 2015 15:48 napisał(a):
Link do informacji o współpracy libijsko-włoskiej. Co bym znowu nie spotkał się z żądaniem odwoływania :roll: .

Link z czerwca 2011. Kaddafi nie żyje od października 2011.

Nikt (chyba) nie przeczy, że obecna fala uchodźow nie ma nic wspólnego z "wiosną arabską" i powstałym z tego chaosem w tej strefie świata. A wcześniej - z Wojną w Iraku. Zachciało się Europie, a przedtem USA, strącać miejscowych kacyków - jacy źli by oni nie byli - i wprowadzać demokrację. I teraz nie ma już żadnego Kaddafiego, żadnego Saddama, a z Assadem to jakoś nie za bardzo można sie dogadywać po tym wszystkim.

Więc Twoja propozycja może i chlubna, ale trochę nie na czasie.

Cytuj:
Już widzę jak to Niemcy w ramach solidarności z Polską będą działać na własną szkodę :D . Rozmawiajmy poważnie.

Podaj mi jedna korzyść dla Niemiec w kwestii embarga dla Rosji.
Podaj mi jedna korzyść z tego, że Niemcy netto wplacaja do budżetu UE 11,95 Mrd Euro, a Polska dostaje netto 12 Mrd Euro (Dane z roku 2012, LINK. Równie dobrze Niemcy mogłyby 1:1 przekazywac te 12 baniek Polsce bezpośrednio.

Cytuj:
Nikt nie będzie kwiczał. Jak będzie ich za dużo to puścimy ich po prostu dalej. Wśród ukraińskich uchodźców za pewne też popularne będzie hasło: Germany! Germany! ;)

A wtedy figa z makiem, bo Merkel pokaże pro-orbanowcom digitus malus. Chcieliśta mieć dorowolność? To teraz sobie dobrowolnie sami radźcie.

----------------------

mauger Cz wrz 10, 2015 13:50 napisał(a):
Nie wiem czy chodzi o skrót myślowy czy po prostu o inną wypowiedź, nawet przyjmując Twoją interpretację, to i tak ogólny przekaz, jaki idzie w świat, wynikający także z całokształtu niemieckich działań w ostatnich miesiącach jest mniej więcej taki sam: Europa może i chce przyjmować nielegalnych imigrantów.

Jejku, to tak głodne, że aż żałosne. Pokazałem Ci ewidentne kłamstwo dziennikarskie. A ty nadal swoje...

Dobra, w takim razie Orban powiedział, że próbuje rozwalić Unię na polecenie Putina. Ze co? Ze nie ma takiego cytatu? Nie szkodzi, całokształt Węgierskich działań w ostatnich latach to pokazuje.

-----------------------

mauger Pt wrz 11, 2015 13:57 napisał(a):
I co w związku z tym? Stany Zjednoczone do tej pory wyrzucają nielegalnych imigrantów z Polski. Ma mnie to oburzać?

Zanim coś chlapniesz to przeczytaj może, jak to było w czasach Stanu Wojennego. W latach 80-tych do Stanów emigrowało szacunkowo 77-110 tysięcy Polaków

http://rodziny.muzhp.pl/?tekst=czas4#u

A przecież to był tylko taki tam niewinny sobie wojenny stan. Właściwie - wojenny stanik raczej. Nikt nie palił ludzi w klatkach i tak dalej.

Cytuj:
To wtedy zabierasz całą swoją rodzinę i udajesz się do najbliższego bezpiecznego miejsca. Jeśli docierasz przy tym do granicy innego państwa, to prosisz o azyl. Wszystko może odbywać się legalnie.

Pewnie dlatego z PRL tak często emigrowali do NRD lub CSRR...

Cytuj:
Oni trafili bądź trafią w końcu do Niemiec. Na życzenie gospodarzy. Co tam z nimi zrobicie to wasza sprawa. Jak piszesz politycy niemieccy potrafią dostrzec dobre strony całej sytuacji, więc chyba nie będzie tak źle. Byłoby też miło gdyby Niemcy rozwiązywania własnych problemów nie próbowali zrzucać na innych.

Ech... Orbanowa demagogia chyba rozsądnym ludziom mózgi lansuje.

Jakoś dziwne, że Włochy krytykowały Europę zanim Niemcy otworzyły się na uchodźców. A potem z wdzięcznością przyjęły ofertę. Grecy trochę inaczej, oni mają specyficzne problemy. Ale dopiero Uorban wymyślił tezę, że Niemcy pogarszają kryzys.

Swoje problemy....

Cytuj:
Idea się inna. Nikt nie chce całkowicie odgradzać się od świata. Chodzi o ustanowienie kontroli nad tym kogo i w jakich ilościach wpuszczamy na własne terytorium. Czy jest coś w tym złego?

Ano nic, moja chata z kraja, co mnie obchodzi. Dutki z Brukseli chcemy brać, bo to kurna się nam należy. Ale wara, żeby coś od nas wymagać, faszysty jedne...

Cytuj:
Kilka dni temu zapadła decyzja o budowie gazociągu Nord Stream2. Tak wygląda w praktyce niemiecka solidarność z krajami Europy Środkowo-Wschodniej.

Jak będzie zamknięty kurek na Ukrainie, to będzie można ciągnąć od Niemców. No chyba że to rani dumę narodową, bo ten gaz już nie-słowiański...

Może Polska się starać o własną dywersyfikację? Może. No to czemu nie robi, płacząc, że inni potrafią? Takie to trudne?

Cytuj:
medieval_man napisał(a):
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/parafia-w-sremie-przyjela-uchodzcow-z-syrii-wkrotce-cala-rodzina-bez-slowa-uciekla-do/d0zdlw
I to chyba rozwiązuje nasze spory?
Rodzina została zaopiekowana lepiej niż niejedna potrzebująca rodzina w Polsce. I uznała, że to za mało.

Kolejny punkt w wojnie propagandowej. Ta rodzina była jedną z wielu sprowadzanych przez fundację Estera. Było o tym w mediach sporo. Inicjatywa chlubna, ale, powiedzmy, niezbyt profesjonalna. Czytałem wywiad z byłym pracownikiem, według tego dobór ratowanych osób był... niezbyt optymalny.

http://natemat.pl/152141,prawda-o-funda ... ta-porazka

...

(Koh 3:1nn)

Pt wrz 11, 2015 23:41
To beznadziejne, bert04. Oni naprawde wierza, ze my jestesmy ofiarami UE a nie partnerami. Tych kompleksow sie tak szybko nie pozbeda. A dowody od nich sie odbijaja.
My dzialamy tylko spontanicznie, zrywami a systematyczna, zorganizowana dzialalnosc, kiedy kompetentne urzedy robia swoje, a wolontariusze ich wspieraja i z nimi wspolpracuja, to nie u nas.

Merkel zaczyna wlaczac armie, zeby opanowac sytuacje i usprawnic pomoc dla 40 tys nowych uchodzcow oczekiwanych w ten weekend, a Orban zatrudnia wiezniow do prac przy budowie muru granicznego a uchodzcom rzuca jedzenie w tlum.
I tyle w temacie wspolnoty w unii i wspolnych standartow itp.

So wrz 12, 2015 0:15
Ja tylko na chwilę, żeby powiedzieć, że Bert ma u mnie plonka, chyba że zaraz mi napisze, że jego posty stanowiły 'chore rojenia', czyli że tylko trolował mnie sobie. Bo jeśli on naprawdę wyznaje to, co mi powypisywał, to on jest Niemiec i to Niemiec Polsce wrogi, Niemiec uważający, że sam Gott im Himmel oddaje Polskę Niemcom we władanie dla Polaków dobra, żeby się nie pozarzynali wzajemnie. Ja mu dowolnych poglądów nie bronię, boć sam żywię niestandardowe i do Niemców ogółem nic nie mam, bardzo dobrze mi się z nimi po angielsku na 4chanie rozmawia. Ale jeśli Bert tak na serio, to ja bardzo przepraszam, bo pisuję na tym forum głównie z troski o moje zdrowie psychiczne, czyli życzę sobie kontaktu z ludźmi dobrze stykającymi z rzeczywistością w jakiej się obracam, żeby mi się osobowość do nich dostrajała. Inaczej będą mi potem wyciągać, żem wariat.

So wrz 12, 2015 0:26

ErgoProxy napisał(a):
Ja tylko na chwilę, żeby powiedzieć, że Bert ma u mnie plonka,

You're welcome.

Cytuj:
chyba że zaraz mi napisze, że jego posty stanowiły 'chore rojenia', czyli że tylko trolował mnie sobie. Bo jeśli on naprawdę wyznaje to, co mi powypisywał, to on jest Niemiec i to Niemiec Polsce wrogi,

Na pal takiego. I podpalić, żeby się smażył.

Jak widzę, nadmiar Klosa i Czterech Pancernych nadal działa na wyobraźnię.

Cytuj:
Niemiec uważający, że sam Gott im Himmel oddaje Polskę Niemcom we władanie dla Polaków dobra, żeby się nie pozarzynali wzajemnie.

Toki Twoich skojarzeń są dla mnie nadal tajemnicze. Czy ja pisałem gdzieś, że Polacy nie zarzynają się dzięki Niemcom? Zacytu - lub odwołaj.

Ale uściślę: Gdyby Niemcom ktoś urządził Syrię lub Irak, to by pewnie też pogrążyły się w chaosie. Być może nawet większym, niż w PL w podobnej sytuacji, bo tutaj ludzie dużo bardziej uzależnieni są od najszerzej rozumianego państwa, a w Polsce ludzie zawsze sobie radzili, często przeciw lub przynajmniej mimo państwa.

Niemniej w obu scenariuszach (rozpindrzenie władzy w jakimś europejskim kraju) pomijamy parę faktorów, które są obecne w Syrii i Iraku: narastające przez lata (wieki?) konflikty wewnętrzne, które władza państwowa dekowała. Co prowadzi do wojny domowej. Irak czy Syria to bardziej przypomina II RP z ich mniejszościami, różnymi ideologiami, religiami. Więc owszem, przez powojenną urawniłowkę Polska akurat mniej podatna jest na tę opcję (choć co do śląska to oboje mamy podobne zdanie, coś by się działo).

A drugi faktor - to inwazja z zewnątrz. ISIS nie urodziła się ani w Iraku ani w Syrii. Tam tylko "wykiełkowała". Ale to import. Co by było, gdyby do Polski (lub Niemiec) w czasie chaosu weszła jakaś fanatyczna i uzbrojona grupa? Miejscowe samorządy by się ich pozbyły?

Cytuj:
Ja mu dowolnych poglądów nie bronię, boć sam żywię niestandardowe i do Niemców ogółem nic nie mam, bardzo dobrze mi się z nimi po angielsku na 4chanie rozmawia. Ale jeśli Bert tak na serio, to ja bardzo przepraszam, bo pisuję na tym forum głównie z troski o moje zdrowie psychiczne,

Polecam kursy umiejętności czytania ze zrozumieniem. Może wtedy zaczniesz się odnosić do tego, co ktoś pisze. A nie do własnych urojeń na temat tego, co ktoś pisze.

Cytuj:
czyli życzę sobie kontaktu z ludźmi dobrze stykającymi z rzeczywistością w jakiej się obracam, żeby mi się osobowość do nich dostrajała. Inaczej będą mi potem wyciągać, żem wariat.

Ja sam już nie wiem, prawda tak boli czy co? Rzeczywistość szara i skrzeczy?

Za plonka podziękuję, nie będę musiał komentować tego, co nie powiedziałem ani nie miałem na myśli.

(Hihi, zaraz pewnie ogłoszą jakiś "bojkot berta" czy co...)

...

So wrz 12, 2015 0:43

Teraz kolej na medieval_mana

medieval_man Cz wrz 10, 2015 10:27 napisał(a):
@Kael
Polska jeszcze za dwadzieścia lat pewnie nie osiągnie aktualnego poziomu gospodarczego Niemiec. My naprawdę mamy spore problemy z własną gospodarką, co spowodowało, że ponad 2 mln Polaków wyjechało w poszukiwaniu chleba i godnego życia za granicę.

Ech...

Jakoś PRL potrafiło przyjąć uchodźców z Korei, Wietnamu, Grecji i paru innych krajów. Ba, moja żona chodziła na studia z murzynem, o tak typowo murzyńskim mieniu Jacek Kowalski .Tak, wiem, to były z pewnością jakieś przebrzydłe komuchy, które uciekały przed dobrotliwymi juntami czy innymi fajnymi kacykami... Niemniej wtedy można było. Teraz nie? Tak żeśmy zbiednieli?

Cytuj:
Tylko dlatego ta nasza gospodarka jakoś się jeszcze trzyma, bo inaczej liczba bezrobotnych byłaby o te 2 mln wyższa.
Niemcy takich problemów nie mają.

Jeszcze 10 lat temu stopa bezrobocia wynosiła w Niemczech ok 13 %. Tyle co w Polsce teraz, ale potem przyszło otwarcie UE, migracje w ramach Szengen. Wielu Polaków tutaj też za chlebem wylądowało. Owszem, gospodarka jest ważna, ale teza, że przez samą imigrację zwiększa się bezrobocie się nie trzyma. W Polsce już też widać to, o czym piszę niżej: w niektórych branżach mimo bezrobocia brak jest wykwalifikowanych pracowników.

Cytuj:
Jasne, że zwykła ludzka uczciwość nakazuje pomóc ludziom, którzy są w sytuacji uchodźców. Pewnie zrobimy tyle, ile będziemy w stanie.
I będzie to przysłowiowy "wdowi grosik".

Nie tylko o to chodzi. Jasne, że przy braku kasy to nie ma z czym do ludzi. Ale to nie brak kasy jest najważniejszy.

Chodzi jednak o to, że Polska nie jest przygotowana do przyjęcia uchodźców, nawet gdyby UE sfinansowała 100% kosztów. Nawet socjalnych.

Powody są dwa:
- mentalność
- organizacja

Pierwszy powód nie muszę dalej omawiać, cała ta dyskusja pokazuje, jak "wielka" jest gotowość przyjęcia uchodźców. Ale ważna, może nawe ważniejsza, niż mentalność i koszty, jest organizacja. Niemcy miały w przeszłości wiele doświadczeń z uchodźcami, tak od (oj, zaraz ErgoProxy się wnerwi) 1945 roku. Potem były migracje zarobkowe, polityczne, Gastarbeiterzy, otwarcie granic, przyjęcie tysięcy rosyjskich Niemców, uchodźcy z byłej Jugosławii i tak dalej. To wytwarza pewne struktury, procedury, prawa. To wszystko musi się docierać w praniu i przez doświadczenie. Tego w Polsce nie widzę.

Dlatego jeżeli Kopacz mówi o tych dwóch tysiącach jak maksimum, to z jednej strony się chichram, bo jeden pociąg z Węgier ma więcej. Ale z drugiej strony - częściowo rozumiem. Polska nie może przyjąć zbyt wielkiej ilości na raz. Zresztą, obecne trudności fundacji Estera pokazują modelowo, jak trudno jest przyjąć 158 osób. Sama dobra wola, dobre chęci i nawet zapewnione (?) finanse to nie wszystko. Tu musi się mentalność zmienić, ale musi być też profesjonalny sposób na przyjmowanie tych, którzy potrzebują pomocy.

Cytuj:
A Niemcy?
Ich stać na przyjmowanie tysięcy imigrantów, także dzięki unijnym pieniądzom.

No ja Cie kręcę, to co, do Polski unijne pieniądze nie dotrą? Czy o co chodzi? Ostatnio UE chciała finansować Orbanowi obozy uchodźców. Więc jak?

Cytuj:
Ci imigranci zaczną pracować dla niemieckiej gospodarki, i to nie za kokosy, jak sama piszesz, co sprawi, że za jakiś czas niemieckie towary staną się tańsze, a cały zysk z handlu zagranicznego i tak wpadnie do niemieckiej kasy zwiększając tym sposobem przepaść między przeciętnym Niemcem, a przeciętnym Polakiem.

Każdy sądzi po sobie? Ukraincy w PL nie robią dokładnie tego samego? Pracują za pół-darmo, i dlatego ich tak chętnie witamy? Nie tylko jako sprzątaczki.

Akurat Niemcy mają bardzo restrykcyjne prawo pracy, coś takiego jak śmieciówki tu praktycznie nie istnieje. Owszem, ten system też ma luki, ale bez porównania.

Co ma większą wartość jest to, że "rodowici Niemcy"* wielu prac się nie tykają. Nawet za dobrą płacę. Smieciarz, przykładowo, czyszczenie kanałów. Niemcy mają całe gałęzie gospodarki z brakiem rąk do pracy, tak wykwalifikowanych jak i tych mniej.

Ale tak na marginesie: jesteś jednym z niewielu dyskutantów z... nazwijmy to, frakcji anty-azyl**, który przyjmuje możliwość, że ci ludzie będą pracować. To rzadki pogląd wśród tej grupy. Dodam do tego, że - według niektórych opinii - emigracja z Syrii to w dużej części ich klasa średnia. Ja oczekuję, że całkiem sporo z nich, po załatwieniu odpowiednich papierów, otworzy własny interes. Czy to sklep, czy dentysta, zobaczy się.

*i nie tylko, znam całkiem sporo emigrantów z PL, którzy mają podobne podejście.

**milszego określenia nie wymyślę.
Cytuj:
Poza tym, nie sądzę, żeby imigranci zostawali w Polsce. Albo nie będą chcieli tu przyjechać, albo po krótkim pobycie będą starali się znaleźć bogatszych opiekunów.

Może się zdziwisz, ale fale migracji mają różne powody, nie tylko finanse. Jakiś czas temu czytałem o fali eksodusu Somalijczyków ze Skandynawii do Wielkiej Brytanii. Jakieś kilkadziesiąt tysięcy to miało być. Dla socjalu tego nie zrobili.

--------------------------

medieval_man Pt wrz 11, 2015 13:55 napisał(a):
I w związku z tym uważam, że Polacy w pierwszym rzędzie powinni mieć prawo do zadania każdemu uchodźcy pytania o to, czy ten chce zostać i pracować w Polsce, tu wychowywać i kształcić swoje dzieci.
Jeśli nie, to od razu w pociąg i do Niemiec.

Cytuj:
A to między innymi dlatego, że mówi się, iż za każdego uchodźcę, który z Polski, po procesie rejestracji wyjedzie do innego kraju (na przykład do Niemiec), Polska będzie musiała takiemu krajowi zapłacić odszkodowanie.

Różne rzeczy się mówi, więc proszę konkretniej: to znowu jakieś wymysły internetowych aktywistów? Czy istotnie przedstawisz tekst, w których jakaś oficjalna osoba żąda takowych odszkodowań?

Jeśli nie, to nie podawaj tutaj jakichś wyssanych argumentów

Cytuj:
Dlatego tym bardziej nie można przyjąć 100 000 uchodźców, bo i tak uciekną, a my będziemy płacili Niemcom odszkodowania.

(...)

Niemcy mają o wiele wyższy socjal. A my będziemy za nie swoich ludzi płacili Niemcom krocie.

Może od razu podpiszmy zgodę na płacenie Niemcom odszkodowań i nie męczmy tych uchodźców pobytem w Polsce? Czyli zgódźmy się na konkretną liczę uchodźców wiedząc z góry ile będziemy musieli Niemcom płacić. To taka forma "solidarności".

Co wynika z poprzedniego aksjomatu o odszkodowaniach... ech. Tu już na serio dałeś czadu.

Cytuj:
Jechanie szczytami pięknosłowia o solidarności i miłości bliźniego znalazło swoje smutne zakończenie w doświadczeniu parafii ze Śremu.

Tak, bardzo smutne. Ta rodzina nie będzie na polskim socjalu, nie będzie potrzeby zatrudniać kogoś do integracji, nie będzie potrzeby dokształcać nauczycieli, reorganizować plany religii.

No dobra, sarkazm na bok. Smutne jest to, że pojechali bez pożegnania. Znam tylko jedną wersję wydarzeń, ale przyjmuje ją tak jak stoi. Ale poza tym - komuś się szkoda stała? Fundacja Estera, co by o niej nie powiedzieć, wydobyła ileś-tam rodzin z obozów. Samo wydobycie to jednak tylko pierwsza połowa problemu, druga połowa to przyjęcie i integracja. Może nawet ta trudniejsza połowa. Jeżeli jakaś część z nich pojedzie dalej, to problem z głowy czy jak?

Cytuj:
Zrozum @Kael, że pewnie w 90% nie mamy do czynienia z ludźmi uciekającymi przed wojną i śmiercią, ale ze zwykłą emigracją ekonomiczną do Niemiec, Francji, Szwecji, Anglii, a wymuszona przez UE wobec nas rola przystanku nie sprawia ani trochę, że okazujemy miłość i solidarność, ale skazujemy się na dodatkowe, zbędne i chore koszty.

Zresztą, Syria to normalnie kraj jak każdy inny, ot taka Albania może. Czaem tam w nocy coś strzela, czasem gazem zasmrodzi, czasem bomba wybuchnie, ale to zasadniczo wszystkie różnice. A ludzie to tam chyba od wczoraj zaczęli emigrować.

A teraz podam jeszcze raz przykład szwedzkiej gminy Soedertalje. 22'000 uchodzcow. AFAIK - 95% chrzescijan. Ewidentnie przesladowani. A jednak zdecydowali się wyjechać do zlaicyzowanej Szwecji.

http://radioem.pl/doc/2472963.Szwedzi-w ... ow-z-Iraku
http://gosc.pl/doc/2033774.Syryjczycy-w-Szwecji

Wytłumaczysz mi, jak w Twój czarno biały schemat to pasuje? Czemu nie przyjechali do katolickiej Polski? Sami "ekonomiczni" czy co?

Polecam szczególnie w drugim artykule, wrażenia z krótkiego pobytu w Polsce.

-----------------------

Na zakończenie, bo mowa była tu o "bezpiecznych krajach". Nawet taka fajna mapka gdzieś tu była...

http://wyborcza.pl/1,75477,18736885,tur ... z-pkk.html

Słoneczna Turcja, tu godziny policyjne, tam strefy bezpieczeństwa. Znajomy turek niedawno wrócił ze swojej ojczyzny i był pod wrażeniam czołgów na ulicach, strzałów w nocy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Konflikt_ ... 11-2014%29

Od roku niby tam jest już spokojnie, że aż nudno. Ciekawe, jak długo jeszcze.

O Iraku.... to lepiej już nie wspomnę wcale. Państwo ma więcej uchodźców, niż cała UE, ale nie wiadomo, czy wybrali dżumę zamiast cholery.

...

So wrz 12, 2015 2:14

Zjadło mi jeden komentarz:

medieval_man napisał(a):
I w związku z tym uważam, że Polacy w pierwszym rzędzie powinni mieć prawo do zadania każdemu uchodźcy pytania o to, czy ten chce zostać i pracować w Polsce, tu wychowywać i kształcić swoje dzieci.
Jeśli nie, to od razu w pociąg i do Niemiec.

Pomysł o tyle ciekawy co bezużyteczny. Primo, zgodnie z konwencjami genewskimi takie pytanie ma się nijak do kwestii, czy jest się uchodźcą. Secundo, ci co chcą pojechać i tak pojadą, niezależnie, co wpiszą do jakiegoś kwestionariusza. Więc nie wiem na co to? Zeby uniknąć tych mitycznych "odszkodowań"? O których gdzieś-tam się mówi?

---------------------

To na razie tyle. Kto chce, niech se plonkuje.

...

So wrz 12, 2015 2:53
Cytuj:
Zanim coś chlapniesz to przeczytaj może, jak to było w czasach Stanu Wojennego. W latach 80-tych do Stanów emigrowało szacunkowo 77-110 tysięcy Polaków

Którzy chcieli tam godnie żyć i pracować. Czy do dzisiaj siedzą tam wszyscy na socjalu? Raczej nie. A wśród społeczności muzułmańskich w Europie to jest nagminne. Polacy i Amerykanie to podobna kultura, świat arabski to bardzo odmienna kultura.

Cytuj:
A przecież to był tylko taki tam niewinny sobie wojenny stan. Właściwie - wojenny stanik raczej. Nikt nie palił ludzi w klatkach i tak dalej.

Dlaczego ci młodzi mężczyzni nie walczą o swoją ojczyznę? Wśród tych ludzi ci którzy faktycznie uciekają przed wojną to raczej tylko gartska.

Cytuj:
Pewnie dlatego z PRL tak często emigrowali do NRD lub CSRR...

Porównywanie sytuacji i emigracji Polaków do Stanów czy gdziekolwiek indziej, tutaj pasuje jak pięść do oka. To zupełnie inne problemy i sytuacje. Emigrujący mają bogate ościenne państwa arabskie. Ale jednak te państwa zamknęły się na przyjmowanie tych ludzi, nie chcą ich. Dlaczego nie chcą? Bo są rozsądniejsze niż Europa i nie chcą kłopotów w swoich własnych granicach. Zresztą nawet ci emigrujący nie bardzo się tam kwapią dostać, bo tam, w tych zamożnych krajach arabskich sytuacja nie wygląda tak rajsko jak w opiekuńczej Europie gdzie wszystko mogą mieć za darmochę.

Cytuj:
Ano nic, moja chata z kraja, co mnie obchodzi. Dutki z Brukseli chcemy brać, bo to kurna się nam należy. Ale wara, żeby coś od nas wymagać, faszysty jedne...

Przyjmowanie wrogiej ''kultury'' do Europy nie jest potrzebne i nie jest konieczne. Co ci ludzie wnieśli i co wnoszą i co wnieść mogą do kultury Europejskiej? Chaos, zamieszki, wzrost przestępczości, nic nie robienie, życie na koszt państwa i obywateli, getta, narzucanie swoich własnych, wrogich nam zywczajów kulturowych i religijnych. Szwajcarzy już narzekają na nich że nie garną się do pracy. Ale z miejsca dostali 1000 franków na łebka, i zapewne opłatami za zakwaterowanie też nie muszą się martwić.

Jedz do Szwajcarii i powiedz czy dostałeś to samo.

Cytuj:
Ale uściślę: Gdyby Niemcom ktoś urządził Syrię lub Irak, to by pewnie też pogrążyły się w chaosie.

Już ci muzułmanie zrobią z Niemiec Irak za jakiś czas, jako kolejne państwo islamskie.

Cytuj:
Jakoś PRL potrafiło przyjąć uchodźców z Korei, Wietnamu, Grecji i paru innych krajów.

Bo nie są to muzułmanie.

Cytuj:
Może się zdziwisz, ale fale migracji mają różne powody, nie tylko finanse. Jakiś czas temu czytałem o fali eksodusu Somalijczyków ze Skandynawii do Wielkiej Brytanii. Jakieś kilkadziesiąt tysięcy to miało być. Dla socjalu tego nie zrobili.

I gdzie są ci Somalijczycy w GB teraz? Zapewne siedzą na socjalu.

Cytuj:
Smutne jest to, że pojechali bez pożegnania.

Bez podziękowania za te wszystkie starania i rzeczy których nie dostałaby polska rodzina w potrzebie. I to także pokazuje jak ogromne różnice kulturowe są między tymi ludzmi a nami.

So wrz 12, 2015 3:19
A po ktorej stronie oni maja walczyc? Wiesz to na pewno?

A tu macie fakty o Syryjczykach w Polsce. Z pierwszej reki, zebyscie na plotkach swojej opinii nie budowali
http://m.trojmiasto.wyborcza.pl/trojmia ... iedzy.html

So wrz 12, 2015 8:07
Soul33 napisał(a):
Powtórzę się: prawda jest taka, że niechęć wobec obecnych uchodźców jest efektem złej polityki imigracyjnej (napływ szybszy niż integracja) oraz zachowań samych imigrantów z państw afrykańskich i arabskich, czyli ogólnego syfu, jaki czasem potrafią narobić i zamachów terrorystycznych.

Generalnie nikt nawet w połowie nie protestuje tak przed przyjmowaniem Azjatów, czy Ukraińców.

Zwłaszcza gdy świętoszki tworzą wirtualny syf
http://wyborcza.pl/1,75478,18798864,imi ... ienia.html
Oczywiście fronda, niezależna, wpolityce wyrażały święte oburzenie.
Patrząc na aktualną sytuacj, wyciąga się jeden wniosek - im bardziej medialnie święty, bym łatwiej posługuje się świństwem.

So wrz 12, 2015 8:14
Więcej:
http://natemat.pl/154443,polski-bloger- ... na-z-palca

So wrz 12, 2015 8:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna strona