Ja przyznam, ze ręce mi wprost opadają - tłumaczyłem na tym forum już wiele razy tą sprawę (różnic pomiędzy MNPR i antykoncepcją) i to nawet w tym temacie - teraz wytłumaczyłem to nieco dosadniej ...
A dodam do tego że tych różnic jest o wiele więcej - wystarczy uważnie przeczytać temat a nie powtarzać niczym
mantrę tych samych, wymyślonych i dawno już omówionych i sprostowanych "problemów"
Cytuj:
Ale jeśli się ją stosuje do spółki z nprem - to nie zwalnia z myślenia.
Nie, moja droga - w żadnym wypadku.
To dwa zupełnie różne sposoby nie do pogodzenia.
Albo obserwujesz własny cykl i wykorzystujesz te obserwacje - albo zakłócasz własny cykl płodoności.
Albo panujesz nad tym co robisz - albo tylko udajesz że panujesz nad sobą.
Albo jesteś twardą osobą która panuje nad sobą - albo tylko tuszujesz własną słabość.
Bulwa ...
Ileż to można powtarzać w kółko to samo o "gumie"
Czy tak trudno zrozumieć podstawowy fakt, że "guma" jest ingerencją w akt, powoduje skutki uboczne i jest przy współżyciu tak samo potrzebna jak teściowa pod łóżkiem ?
Znów odsyłam do przeczytania tego tematu ...
Było to już tu tłumaczone - kilka moich postów wcześniej ...
Cytuj:
To grube nadużycie.
Nie - to PRAWDAJak widać - nie docierajaca do świadomości bo niewygodna.
Cytuj:
moje doświadczenie temu przeczy
A moje potwierdza.
Z drobnym "ale" - ujawnia się to dopiero po pewnym czasie.
Cytuj:
Może to sie kiedyś zmieni. Jeszcze nie tak dawno jakiekolwiek planowanie rodziny było niedpouszczalne... teraz mamy npr - mamy w KK mozliwość seksu bez dzieci.
Tłumaczyłem już na czym opiera się nauczanie Kościoła.
Te akurat sprawy nie ulegną zmianie - NIGDY.
Z dość prostego powodu - nie znano niegdyś cylku kobiety i nie potrafiono okreslić fazy cylku - teraz jest to realne.
Cytuj:
Faktycznie, mógłbyś namnożyć cytatów z Biblii...
Najpierw trzeba rozumieć nauczanie chrześcijańskie w kontekscie wypowiedzianych słów i całości - a nie zdań wyrwanych z kontekstu.
Encyklika "EV" mówi o zagrożeniach współczesnego świata - i w równiej moierze sprzeciwia się wszystkim "zjawiskom" godzącym w godność i życie ludzkie.
Na wyrwanych z kontekstu cytatach biblijnych wiedzy się nie dorobisz ...
Przestrzegałem cię przed tym.
Cytuj:
No wiec dlatego proszę o proste i konkretne wyłożenie, gdzie w Biblii znajdę to, czego szukam, tak, żebym zrozumiała, bo dalej nie wiem. Weź pod uwagę moją nieznajomość Przekazu Bożego oraz kilka innych spraw.
Rdz 1:28 Rdz 9:1 Rdz 9:6-7 oraz to, co napisał Jan Paweł II oraz Paweł VI zgodnie z kontekstem i kilkunastoma wiekami Tradycji.
Czym jest pojęcie "Tradycji" - polecam:
http://apologetyka.katolik.net.pl/forum ... d.php?t=49Miłej lektury

A tak na marginesię - sądzę, że prościej będzie ci zrozumieć całą sprawę po skutkach jaką ze sobą antykoncepcja niesi - omawiałem już to w tym temacie ...
Cytuj:
A kto zezwolił na stosowanie samochodów, pralek autoamtycznych, antybiotyków, technologii cyfrowej, karabinu maszynowego i pasty do zębów?
Karabin maszynowy - to istotnie dobre porówanie do działania antykoncepcji (choć może "nieco przejaskrawione"

)
Co do reszty - to służy dobry człowieka a nie okaleczaniu bądź mordowi ..
Odpowiedź zatem jest absolutnie nietrafna i nie na temat.